Lønhop på 13 pct. til danske chefer

De faglærte og ufaglærte sled sig i 2010 til en lønstigning på 3,3 procent, mens cheferne kunne hoppe hele 13 procent op. (Foto: Foto: Colourbox)

Mens lønnen steg 3,3 procent for faglærte og ufaglærte, så kunne cheferne lægge yderligere 10 procent ned i posen i 2010.

I 2010 fik 98.799 chefer i Danmark 13 procent mere i løn, bonus og honorarer. Mens lønnen for faglærte og ufaglærte arbejdere steg med 3,3 procent, skriver Fagbladet 3F.

Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, der henter oplysningerne direkte fra indberetningerne af løn til Skat.

- Det er tankevækkende, at cheferne skal have større stigninger i en periode, hvor virksomhe-derne ikke har klaret sig specielt godt, siger Jørgen Stamhus, der er forsker i arbejdsmarked ved Aalborg Universitet.

Han påpeger, at det store lønhop især er udløst af store bonusser, som cheferne har fået for at styre virksomhederne igennem den svære tid.

- Det kan lyde paradoksalt, at man skal have bonus for at fyre folk. Men ejerne har haft brug for at belønne lederne for at føre dem igennem krisen, siger Jørgen Stamhus.

Ved de seneste to overenskomstaftaler har lønmodtagerne accepteret, at deres løn stiger min-dre end priserne. I praksis betyder det, at deres løn falder.

Dansk Arbejdsgiverforening ønsker ikke at kommentere den opsigtsvækkende stigning under krisen. Men vicedirektør Fini Beilin påpeger, at lønnen for chefer og deres ansatte steg lige meget før krisen.