Hver tredje dansker vender og drejer sig på lagnerne, mens de grubler over arbejdet.
Det afslører en undersøgelse, som Analyseinstituttet Wilke har lavet for Avisen.dk blandt 350 danskere.
Den manglende søvn koster det danske samfund milliarder i form af flere ulykker, højere sygelighed samt større forbrug af lægemiddel og kortere levetid. Det vurderer flere eksperter.
"Alle søvnlidelser, om det er en sygdom eller stress, resulterer i masser af sygemeldinger, flere fejl og arbejdsulykker. Det er velkendt," siger læge og specialist i søvnmedicin Søren Berg til Avisen.dk.
Han bakkes op af Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel, der har 15 års erfaring i at undervise flyverledere i at minimere menneskelige fejl.
"Man bliver dårligere til at træffe beslutninger, husker dårligere og laver kort sagt flere fejl," forklarer han.
Hver fjerde i undersøgelsen svarer, at den manglende søvn går ud over deres arbejde. Det svarer til ni ud ti nattegrublere.
”Man kommer ind i en ond cirkel, hvor man føler, at arbejdet kræver mere energi næste dag. Det gør medarbejderen stresset,” siger Mikael Rasmussen.
Mikael Rasmussen peger på, at udhvilede medarbejdere er med til at skabe innovation og kreative løsninger i danske virksomheder
”Manglende søvn koster hver dag på bundlinjen," siger han.
Trætte danskere er farlige
Forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viste i 2006, at folk med søvnbesvær har tre gange så mange sygedage, som de danskere der får besøge af Ole Lukøje.
Arbejdsskadestyrelsen har ikke tal for hvor mange arbejdsulykker, der skyldes manglende søvn.
Men de to eksperter er ikke i tvivl.
Den natlige rejse til drømmeland er altafgørende for helbredet og sikkerheden på de danske arbejdspladser.
"Alle former for søvnbesvær, der ikke bliver taget alvorligt, er farlige.Det er velkendt. Det ved man fra mange år tilbage," siger Søren Berg, der er læge og specialist i søvnmedicin.
"Det er jo derfor vi som søvnmedicinere er ekstra opmærksomme på buschauffører, piloter, politi og slagteriarbejdere. Når vi får en henvendelse prioriterer vi altid dem med et job, hvor de kan være til fare for andre."
De farlige situationer bag rattet eller den tunge maskine på slagteriet opstår netop, når man har sovet for lidt eller søvnen er dårlig. En årsag er stress, hvor man ligger vågen og spekulerer.
"Hvis man for eksempel ser på soloulykker i trafikken, er der flere, der forulykker på grund af manglende søvn end promillekørsel," siger Søren Berg.
34 procent har problemer med at falde i søvn
31 procent svarer, at tanker om arbejdet holder dem vågne om natten. Det svarer til 9 ud af 10 søvnløse danskere.
10 procent er tilmed faldet i søvn på arbejdet.
Søvn og arbejdsindsats hænger sammen som ærtehalm. 25 procent svarer nemlig, at den manglende søvn påvirker deres arbejde.
Kilde: En rundspørge fra Analyseinstituttet Wilke blandt 350 danskere.