Staten sender arbejdspladser til Indien

Indere overtager statens it-jobs, afslører Avisen.dk. Det skal stoppes, siger politikere. Her er indiske flag i indkørslen til CSC hovedkvarter i København. CSC-ansatte tog imod indiske it-folk, der skal udføre konfliktramt arbejde for CSC. (Foto: Jens Peter Kildevang.)

Staten bruger billige arbejdere til it-opgaver i Indien. Det sker via it-giganten CSC, der sender statens it-jobs til Indien. SKAT og CPR sætter indere i arbejde. Nu vil oppositionen stoppe statens udflytning af arbejdspladser. De er samtidig bekymret for it-sikkerheden. EL vil opsige it-kontrakter.

Mens Danmark oplever stor arbejdsløshed og dundrende offentlige underskud, sender staten arbejdspladser ud af landet.

Lige nu sidder it-ansatte i Indien og arbejder for SKAT og CPR-registret.

Det sker via it-giganten CSC, der løser opgaver for staten, politi, skat, regioner og kommuner.

Det bekræfter SKAT og Indenrigs- og Sundhedsministeriet overfor Avisen.dk.

"Visse af SKATs systemudviklingsopgaver er outsourcet til CSC i Indien," siger it-fagdirektør, Preben Bialas, til Avisen.dk.

Avisen.dk har søgt aktindsigt i en lang række kontrakter mellem staten og CSC.

I 11 af kontrakterne har staten givet lov til, at CSC kan sende arbejdet videre til søsterselskaber og underleverandører i udlandet.

700 danske it-jobs hos CSC er forsvundet til udlandet på blot fire år.

Det bekræfter CSC og oplyser samtidig, "at vi udelukkende anvender indisk arbejdskraft efter forudgående aftale med vores kunder."

"Vi har indiske ansatte, der sidder i Indien, og håndterer servere og backups for vores kunder. Det er blandt andet for store, private kunder. Inderne står for udviklingsopgaver, og det er tilladt og aftalt i kontrakten med kunden,” siger CSC's direktører, Lene Christensen, til Avisen.dk.

Hun siger, at det "højest sandsynligt er korrekt", at indiske CSC-ansatte sidder i Indien og udfører it-opgaver for SKAT og CPR-registret.

 

EL: Drop kontrakterne med CSC

Socialdemokraterne, EL og SF vil nu have stoppet statens udflytning af jobs. Partierne er samtidig bekymret for, at danskernes hemmelige oplysninger i CPR-registret og SKAT er i fare, når indere har adgang til it-systemet.

"Det virker som om, statens højre hånd ikke ved, hvad den venstre laver. Hvis vi skal bevare jobs i Danmark, skal vi sørge for at vælge firmaer, som sikrer jobs i Danmark. Vi skal selvfølgelig overholde EU's udbudsregler, men samtidig kan vi godt have en klausul om, at jobs skal blive herhjemme," siger Karsten Hønge fra SF.

Socialdemokraterne er enige: "Det skal ikke være en målsætning for staten, at vi flytter jobs ud af landet. Lige nu flytter industrijobs og vidensjobs ud af landet, og det skal vi undgå fremover," siger Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen.

"En ny regering vil være dybt optaget af, hvordan statens indkøbspolitik sikrer jobs og udvikling i Danmark. Og der vil CSC og andre virksomheder kun kunne deltage, hvis de lever op til vores krav. Det handler om at skabe udvikling i Danmark."

"Jeg bliver da også bekymret for it-sikkerheden, når SKAT og CPR har indere til at står for systemet i Indien," siger Henrik Dam Kristensen.

Enhedslisten vil nu opsige kontrakter med CSC.

"Vi kræver helt klart, at staten skal opsige kontrakterne, hvor danske jobs ryger ud af landet. Staten skal heller ikke samarbejde med et firma, der bruger strejkebrydere fra Indien," siger arbejdsmarkedsordfører Line Barfod.

Hun henviser til den igangværende overenskomstkonflikt mellem CSC og it-forbundet PROSA. CSC er i gang med at hente 22 indere til Danmark. De skal udføre konfliktramt arbejde, når danske it-folk strejker, forklarer direktør i CSC Lene Christensen til Avisen.dk.

LO kræver nu udlændingeloven ændret og på onsdag skal Integrationsminister Søren Pind (V) svare på spørgsmål om sagen i Folketinget.

 

Ansatte: Vores jobs er på vej til Indien

Flere CSC-ansatte bekræfter overfor Avisen.dk, at CSC sender offentlige it-opgaver til Indien. De er bekymret for, at alle jobs ryger til udlandet.

”Lige nu er der omkring 10-15 indere, der sidder i Indien og arbejder på to af SKAT’s it-projekter. Desuden er der indere, der arbejder med it-opgaver for CPR-registret,” siger tillidsrepræsentant i afdelingen for projektledere i CSC, Peter Gulstad.

"Det ved jeg med sikkerhed. Flere CSC-ansatte i Danmark kommunikerer jævnligt med inderne per telefon og e-email. Det er en speciel situation, når vi ved, at vores jobs er på vej til Indien," siger Peter Gulstad.

"Dermed går Danmark glip af jobs og skatteindtægter og har desuden udgifter til arbejdsløse danske it-folk, der fyres, når jobbene ryger til Indien,” siger næstformand i IT-forbundet PROSA, Hanne Lykke Jespersen.

 

K: "Vi skal også hjælpe indiske arbejdere"

Avisen.dk's aktindsigter i 11 kontrakter mellem CSC og det offentlige, viser, at CSC "uden kundens accept" kan "anvende underleverandører eller at overdrage sine rettigheder og forpligtelser til et selskab i samme koncern".

I SKAT går man slet ikke op i, hvor arbejdet udføres henne i verden: "Vi blander os generelt ikke i, om vores leverandører bruger underleverandører, og hvor de er placeret rent geografisk," siger fagdirektør Preben Bialas.

Samme melding kommer fra de Konservatives politiske ordfører Carina Christensen. Hun afviser, at det er et problem, at staten sender jobs til Indien.

"Vi har et ansvar for skatteborgernes penge, og opgaverne skal løses bedst og billigst. Hvis danske fimaer, kan løse opgaverne i Danmark, er det fint. Men udgangspunktet er bedst og billigst."

"Oppositionen må få øjnene op for, at globaliseringen er kommet for at blive. Vi kan ikke kontrollere, hvem virksomhederne bruger som underleverandører. Vi kan ikke sætte grænser for, at danske virksomheder sender opgaver til udlandet. Det er en besynderlig strategi, hvis oppositionen vil kræve, at arbejdet bliver i Danmark," siger Carina Christensen (K).

"Hvor er den internationale solidaritet henne? Vi skal også hjælpe indiske arbejdere," siger Carina Christensen.

I følge Avisen.dks oplysninger har myndigheder i USA besluttet, at de fleste it-opgaver, som CSC og andre firmaer udfører for den amerikanske stat, skal løses indenfor USA's grænser. USA kæmper ligesom Danmark med massive offentlige underskud og vil derfor ikke sende jobs ud af landet. Men i Danmark sender staten altså fortsat jobs ud af landet, når CSC hyres som it-leverandør.

 

SE DOKUMENTATION HER: STATEN SENDER JOB TIL INDIEN


FAKTA

CSC kan sende offentlige it-opgaver videre til et datterselskab eller underleverandør inden for den globale CSC-gruppe, står der i kontrakter mellem CSC og staten.

Avisen.dk har gennemgået mere end 20 kontrakter. I 11 af dem tillades det, at arbejde sendes ud af landet: Statens IT, Kulturministeriet, Miljøministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Københavns Kommune, UNI-C, IT- og Telestyrelsen og By, Landskabsstyrelsen, Finanstilsynet, Sikkerhedsstyrelsen,  Erhvervs- og Byggestyrelsen, Beredskabsstyrelsen.

Se uddrag af fire kontrakter

Se uddrag af kontrakten mellem CSC og CPR

LÆS MERE HER: DOKUMENTATION

Linse Kessler kasket slankekur vægttab
Kendte

Linses vilde vægttab:

Her er kuren!

Stand sol sommer turister
Corona

Disse lande lukkes

for danske turister

Corona test vatpind svindlere
Corona

Svindlere tilbyder

coronatest mod betaling

Søren Brostrøm på pressemøde
Corona

Inden nedlukning: 

Brostrøm blev afvist

Rockere med rygmærker Bandidos
Krimi

Kæmpe politiaktion:

Rockere ransaget

– flere anholdt

Connie Nielsen Hollywood
Kendte

Hollywood-stjerne

sælger sit danske hus

Kristus statue afsprittes
Nyheder

BILLEDSERIE:

Kæmpe Kristus-statue

i Rio afsprittes

Fest Jomfru Ane Gade karantæne
Corona

Natteliv skal holde

lukket til november

Kvinde med stofmundbind
Sundhed

Sådan vælger du

det bedste

stofmundbind

Koncert i forbindelse med Aarhus Festuge i 2015
Nyheder

Aarhus Festuge aflyses

Stabel af mønter
Nyheder

Derfor er dine

feriepenge indefrosne

Den amerikanske præsident Donald Trump i blæsevejr
Nyheder

Trump vil have mere 
power på bruserne: Mit

hår skal være perfekt

Vielse af par af samme køn i Frederiksberg Have
Nyheder

Rekordmange par

af samme køn

har sagt ja til hinanden

fremstilling af eksklusivt mundbind
Helt vildt

Fremstiller mundbind

til 9,4 millioner kroner

Toldere med narkohund ved den svensk-danske grænse
Krimi

Hunde afslørede

ung narkosmugler

Livreddertårn på Grenå Strand
Nyheder

Opråb: Læg

mobilen og hold

øje med børnene

Danske pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge: Regn

med at få forkert

beløb udbetalt 

Sangerinden Oh Land
Kendte

Oh Land viser babyen

frem: - Se hvad

storken kom med

Sygeplejerske med vaccinen Sinovac
Corona

Tror på vaccine

til efteråret

Danseren Silas Holst og skuespilleren Jakob Fauerby på dansegulvet i Vild med Dans
Film og TV

Danseveteraner

gør comeback i

Vild med Dans

billede fra google streetview af kvinde og mand på en bænk i Lima
Helt vildt

Mand opdager

utroskab via

Google Maps

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

flytter igen

Prins Joachim kronprins Frederik Cayx morgenmad
Kongelige

Første billede

efter blodproppen:

Storebror på sygebesøg

Retten i Herning
Krimi

Slag og lussinger:

Dømt for vold

mod konfirmander

Søby Brunkulssø
Krimi

Mand omkommet 

i badesø

Dronning Margrethe tale
Nyheder

Konfirmation eller

bryllup forude?

Skriv den gode tale

Villy Søvndal vil være borgmester
Nyheder

Villy Søvndal vil

være borgmester

Hvepsebo
Nyheder

Sådan holder du

hvepsene væk

Tandbørste
Sundhed

Din tandbørste 

er en bakteriebombe

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København