Muhammed lever gennemsnitligt længere end Michael. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at for hver 100 dansker, der dør i alderen 25 til 89 år, dør der blot 80 mænd og 76 kvinder af ikke-vestlig oprindelse.
Danskernes hang til tobak og alkohol koster så mange livet i en relativt tidlig alder, at indvandrere fra ikke-vestlige lande for alvor har overhalet danskere i levetid.
Tallene overrasker ikke Janne Schurmann Tolstrup, der er forskningsleder i Statens Institut for Folkesundhed.
"Når man tager to grupper mennesker, hvor den ene gruppe ryger og drikker alkohol og den anden gruppe ikke, så er det klart, at der er en overdødelighed i den første gruppe. Især rygning ved vi jo er en stor dødsårsag," siger Janne Schurmann Tolstrup.
Tallene viser, at især rygning er en hyppig dødsårsag blandt danskere. Ikke-vestlige kvinder holder sig i høj grad fra cigaretterne og piben. Det er en af de tunge årsager til, at danskere dør tidligere end indvandrere.
Janne Schurmann Tolstrup peger på, at ud over, at det koster dyrt på levetiden, at mange danskere ryger, så har ikke-rygerne fra de ikke-vestlige lande et liv, hvor deres livskvalitet er højere. Rygning er nemlig årsag til mange år med kronisk sygdom.
"Jeg vil gerne gøre op med den myte, hvor rygere siger ting som: "Døden skal jo have en årsag" og "vi lever godt, så længe det varer". Det er nemlig sådan, at rygning kaster en masse følgesygdomme af sig. Især dem man kalder storrygere lever en del af deres liv med kroniske sygdomme," forklarer forskningslederen.
Du kan selv studere statistikken her.
Fakta om dødstal.
Rygning koster hvert år 14.000 dødsfald. Det svarer til hvert fjerde dødsfald.
Storrygere dør gennemsnitligt otte til ti år tidligere end ikke-rygere. Man er storryger, hvis man ryger mindst 15 cigaretter om dagen.
Alkohol koster årligt 3.000 dødsfald. Det svarer til fem procent af alle dødsfald i Danmark.
Kilde: Statens Institut for Folkesundhed