Danskerne er verdens mest forgældede folk

De danske husholdninger har svinget kreditkortene de sidste 10 år, og vi er nu verdens mest forgældede folkefærd. (Foto: Foto: KEVIN LAMARQUE / Scanpix)

Danmark er det sted i verden, hvor husholdningerne har den højeste gæld sammenlignet med indkomst, viser amerikansk analyse.

Det er sidst på måneden, og måske har du endnu en gang overtrukket din kassekredit. I så fald er du ikke alene. Danskerne er nemlig det mest gældsatte folk i verden, viser en analyse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Det skriver Berlingske Tidende.

Gælden i de danske husholdninger er dobbelt så stor, som det belø der tikker ind på vores bankkonti hvert år. Det er mere end i både Irland, Portugal og Spanien. Tre lande som ellers ofte udpeges som særdeles gældsplagede.

Den store gæld kan blive katastrofalt for det fremtidige forbrug, og dermed beskæftigelsen, fordi gæld kræver høj opsparing.

Danmark er desuden det land i verden, hvor gælden i husholdningerne er vokset mest fra 1997-2007. Det var ti år, hvor danskerne holdt forbrugsfest i boligboblen, og alle talte om friværdier og lånefest. Det unikke danske realkreditsystem gør det nemt at låne mange penge, mod at man stiller pant i fast ejendom.