70-årige Lisbet Dahl: "Du taler til mig, som om jeg er en gammel kone"

Lisbet Dahl føler sig jævnaldrende med folk, der er mange år yngre end hende og deler af og til garberobe med sin datter.    (Foto: Foto: Uffe Weng/Scanpix)

Der går mindst ti år, før Lisbet Dahl overhovedet vil overveje pension. Og selvom hun lige er fyldt 70 år, gider hun ikke stemples som en ældre dame.

I lørdags fejrede den folkekære skuespiller og revydronning Lisbet Dahl 70 års fødselsdag.

Men hun har ingen planer om at gå på pension. Og det undrer hende, at nogle finder på at spørge hende om den slags.

- Du taler til mig, som om jeg er en gammel dame. Men det er jeg ikke, og så længe jeg fungerer og kan huske, ville det være åndssvagt at gå på pension, siger hun til Avisen.dk og tilføjer:

- Og det ville være utrolig kedeligt.

Søndag er eneste fridag  

Sin runde dag markerede Lisbet Dahl med en reception på Dyrehavsbakken udenfor København. I foråret og sommeren huser den gamle forlystelsespark også hendes arbejdsplads.

Det er over 40 år siden, Lisbet Dahls blev involveret i Cirkusrevyen, som hun i mange år både har instrueret og medvirket i.

Og selvom hun fra premieren i maj og frem til august skal stå på scenen seks aftener om ugen, er hun ikke til at slå ud af kurs.

- Der går mindst ti år, før jeg stopper. Og jeg aner ikke, hvad der skal ske bagefter. Jeg er også ligeglad, siger hun.

Nej tak til Dronning Ingrid-hår

Selvom de færreste 70-årige har samme energi som Lisbet Dahl, udskyder flere danskere pensionen.

Alene i løbet af de seneste fire år er den gennemsnitlige pensionsalder gået fra omkring 62 år til 64 år, forklarer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

Lisbet Dahl mener, det hænger sammen med, at folk er blevet mere friske og lever længere på grund af et forbedret hospitalsvæsen.

- Da jeg var barn, var mennesker på 70 år gamle damer med Dronning Ingrid-hår og gammelt tøj. Men jeg klæder mig ligesom min datter, og vi skifter tøj engang imellem. Og hvis man bliver syg, reparerer de en og så fortsætter man, siger hun.

Derfor forstår hun godt, hvorfor flere politikere og arbejdsgivere vil holde længere tid på seniormedarbejderne: 

- Jeg har ikke forstand på at lave pensionsordninger. Men jeg kan godt forstå, at man foreslår at hæve pensionsalderen, for flere og flere lader sig alligevel ikke pensionere, fordi de er 64 år.

"Har altid haft flere kræfter"

Som Avisen.dk skriver i dag er det dog ikke alle, der kan forestille sig at fortsætte med at arbejde til de fylder 70 år, viser ny undersøgelse.

Lisbet Dahl har forståelse for, at andre har lyst til at gå på pension tidligere, end hun selv vil.

- Det er sikkert individuelt. Nogle har flere kræfter end andre mennesker. Jeg har altid haft flere kræfter, siger skuespilleren, der oven i sin hektiske karriere også har været mor for fem børn.

Arbejdet pepper op

I dag har Lisbet Dahl også seks børnebørn, men det får hende heller ikke til at identificere sig med en bedstemor.

- Man mærker ikke, at man bliver ældre, hvis man har venner og glæden ved at arbejde, fastslår hun.

Og det er netop hendes arbejde på de skrå brædder, der holder hende i gang, fortæller hun.