Flere end 200 mennesker er indtil nu blevet afhørt i en efterforskning af Københavns Politis løgne over for Folketinget i Tibet-sagen.
Det oplyser chefen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP.
Imidlertid har kun en enkelt af de mange personer status som mistænkt for at have overtrådt straffeloven, fortæller direktør Kirsten Dyrman.
Den storstilede efterforskning skyldes en afsløring sidste efterår. Her kom det frem, at politiets svar til Justitsministeriet og dermed Folketinget om indsatsen ved kinesiske statsbesøg havde været vildledende.
Siden oktober har DUP været i gang med undersøgelsen, og trods de mange afhøringer er der endnu lang vej igen.
- Vi har sat afhøringer på frem til starten af november, siger direktør Kirsten Dyrman.
Arbejdet skal munde ud i en redegørelse, som gør det muligt for anklagemyndigheden at beslutte, om en eller flere skal stilles for retten for at have overtrådt straffeloven.
- Vores bedste bud er, at det er i primo 2017, at vi kan afgive en redegørelse til statsadvokaten, siger Kirsten Dyrman.
DUP har valgt en strategi, der går ud på at afhøre civile og betjente fra neden og derefter bevæge sig opad i politiets rækker - i stedet for omvendt, som ellers fra en umiddelbar betragtning kunne være mindre krævende.
- Vores opgave er jo at vurdere, om der er begået strafbare forhold i forhold til politiets afgivelse af oplysninger til Justitsministeriet, siger Kirsten Dyrman.
- Vi har ønsket at afdække, hvad der egentlig foregik, hvordan politiet håndterede indsatsen. Dette skal så holdes op mod de oplysninger, der blev givet af politiet til Justitsministeriet. Derfor har det været rigtigt at starte nedefra, siger hun.
Efterforskningen skal sammenligne virkeligheden ved tre officielle kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014 med de oplysninger, som Københavns Politi kom med.
Som følge af sagen er tre højtstående politifolk blevet forflyttet.
I øvrigt indleder Tibet-kommissionen afhøringer om sagen fra november. Tre tidligere ministre er blandt de indkaldte.
Tirsdag oprulles et lille hjørne af affæren i et retslokale i Københavns Byret. Her kræver en mand forhøjet erstatning, fordi betjente tilbageholdt ham en times tid og forbød ham at vifte med Tibets flag.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.