10 ting du (måske) ikke vidste om MATADOR

Film og TV
Vidste du, at da Kvik "dør" i anden sæson, så er det selvsamme hund i virkeligheden, som "genopstår" i den fjerde og sidste sæson af "Matador". Læs om flere sjove Facts fra "Matador". (Foto: Scanpix)

Den folkekære serie kører i disse dage (igen igen) på tv-skærmene – her er nogle sjove facts om danskernes favoritserie.

Bogen "Matador – Mennesker, myter & minder" fra 2011 er den mest gennemgribende bog om "Matador". Avisen.dk bringer her 10 kuriositeter om Lise Nørgaard og Erik Ballings gyldne serie fra bogen.

 

Foto: Scanpix

1) Agnes blev forbigået

Kirsten Olesen spiller mesterligt som stuepigen Agnes, der bryder den sociale arv og kommer ud af Lauras køkken og senere bliver byens nye forretningskvinde. Det var slet ikke meningen, at hun skulle have så fremtrædende en rolle, men hendes mesterlige spil, fik Balling og Nørgaard til at udvikle hendes rolle og tilføje nye ting til manuskriptet.

Men at blive folkekær er et tveægget sværd. For i bogen siger hun, at hun blev forbigået flere større film- og tv-roller efterfølgende, da folkene bag disse mente, at hun var for synonym med rollen som Agnes, og de var bange for, at publikum ville have svært ved at skelne. Kirsten Olesen har dog siden "Matador"-tiden haft fast engagement på Det Kongelige Teater. Og i "Hotellet" flere år senere havde hun ligeledes en gennemgående rolle.

 

Foto: DR

2) Kurt Ravn skulle slet ikke have spillet "Røde"

Kurt Ravn var der ikke mange, som kendte, da han som "Røde" bragede ind i folks stuer i 1978 og de næste tre år frem. Men det kom de til. Han blev umådelig populær i serien, men faktisk kom han med på et afbud. For en anden skuespiller skulle have spillet jernbanearbejderen med den venstreorienterede overbevisning. Og det var Ole Ernst.

Desværre havde Ole Ernst raget uklar med både DR og Teaterforeningen på det tidspunkt, og Erik Balling turde ikke binde an med skuespilleren, som også lige på det tidspunkt havde svært ved at stå op om morgenen (man skulle møde mellem 6 og 6.30 i sminken). Så derfor gik rollen til Kurt Ravn, som aldrig har snakket med – nu afdøde – Ole Ernst om "Røde"-rollen.

Foto: DR

3) Frøken Jørgensen og Violet Vinter byttede roller

Det er et velkendt faktum, at Maude og Elisabeth (Malene Schwartz og Helle Virkner) egentligt var tiltænkt de omvendte roller. Men også Vera Gebuhr og Lis Løwert fik deres roller byttet om af Erik Balling, som havde den tese, at hvis man spillede mod sin egen karakter og personlighed, så fik man et bedre resultat.

Og Vera Gebuhr var en flamboyant kvinde kendt fra mange fejende flotte teaterroller, mens Lis Løwert mest var kendt som dyrehandler Clausens lidt forfjamskede kone i "Huset på Christianshavn". Lise Nørgaard ville have, at Vera skulle være danselærer Violet Vinter og Lis skulle spille frøken Jørgensen, men kort inden optagelserne lavede Erik Balling det om.

 

Foto: Scanpix

4) Hans Christian Varnæs var med i allerførste scene

Serien er optaget i bidder hele vejen igennem for hver sæson. Og derefter klippet sammen. Så den allerførste scene i "Matador" er ikke den, man ser i serien, hvor Mads Andersen-Skjern trasker ind i Korsbæk med lille Daniel i hånden. Det er såmænd den scene i episode 5, "Den enes død", hvor Hans Christian Varnæs – spillet mesterligt af Holger Juul Hansen – kommer op i Elisabeth (Helle Virkners) lejlighed og angrer over, at han ikke lånte Albert Arnesen penge, fordi han føler, at han er skyld i hans død.

Kirsten Olesen fortæller også, at fordi alle scener blev optaget på én gang på hver location (i banken, i køkkenet, på gaden, på Sølyst etc.), så på et tidspunkt løber hun som Agnes op af trapperne fra køkkenet med en bakke i hånden. Da hun så træder ind i stuen med bakken, er der gået næste et halvt år, fordi første scene i sæsonen var i Varnæs' køkken, og den sidste scene skudt i sæsonen var i Varnæs' stuer.

Foto: Scanpix
 

5) Kristen Skjern blev passet af Elisabeth

Da Jesper Langberg var en lille dreng sad han bag på cyklen, som hans far, Sigurd Langberg, cyklede på ud til Nordisk Film. Sigurd, som var en stor skuespiller, afleverede lille rødhårede Jesper til en ung skuespillerinde og bad hende om at passe Jesper nogle timer. Skuespillerinden blev mopset, fordi hun selv havde nogle vigtige linjer i sit eget manuskript, hun skulle øve. Den unge skuespiller var Helle Virkner.

Der var 15 år mellem de to skuespillere, men den aldersforskel er nu ikke så evident i serien.

 

Foto: Scanpix

6) Derfor hedder byen Korsbæk

Der er mange gæt på, hvorfor "hovedstaden" i "Matador" hedder Korsbæk. Ifølge bogen og Lise Nørgaard er det en af manuskriptforfatterne, Paul Hammerichs, idé. Han skrev alle de sjællandske bynavne op på en tavle og byttede endelserne rundt, og da han byttede Holbæk og Korsør ud med hinanden var den der: Korsbæk. Det smager også sjællandsk. En anden hårdnakket myte er, at Korsbæk er en omskrivning af Lise Nørgaards hjemby Roskilde. Kors: Rosk og kilde: bæk. Men ifølge forfatteren selv, er det førstnævnte historie, som er den rigtige.

 

Foto: DR

7) Datteren ældre end moren

De to herlige personager, Fru Fernando Møhge og datteren Misse, blev spillet af henholdsvis Karen Berg og Karin Nellemose, og der er aldersforskel på de to, men ikke som man skulle tro. For Karin (Misse) var ét år ældre end sin "mor" Karen Berg i virkeligheden.

 

Foto: Scanpix

8) Research via gamle breve

Erik Balling gjorde aldrig noget halvt. Således heller ikke med "Matador"-researchen. Bl.a. brugte han nogle personlige familie-breve til dette arbejde. Oppe på hans og fru Christas loft lå nemlig en stor bunke breve skrevet af hans egen far til hans bedstefar. For Erik Ballings far studerede til præst i København og kom fra Silkeborg. Når han skulle ha' vasket sit tøj, sendte han en stor sæk med vasketøj og et brev til mor og far op til Silkeborg.

Far læste brevet højt og skrev et nyt, mens mor vaskede tøjet og sendte sæk med tøj og nyt brev retur til København. Og den brevveksling mellem forældre og søn (som foregik i 1916) igennem fire år var en fin research til den tid, hvor de voksne i Korsbæk var unge ligesom Eriks egen far var det dengang (serien tager jo sin begyndelse i 1929). Og et fingerpeg på, hvordan normerne, kulturen og udviklingen i hhv. hovedstaden og provinsen var dengang.

Foto: Scanpix

9) Døde som modstandsmand – ligesom morfarens ven

Den unge bankmand i Omegnsbanken, Ullas kæreste Poul Kristensen, som er aktiv modstandsmand i Korsbæk falder til tyskernes kugler under en aktion, og stakkels Ulla er igen alene. Han bliver spillet af Christian Steffensen, hvis morfar, Erik Nielsen, var slagtermester i den lille by Bandholm på Lolland. Han var aktiv modstandsmand under krigen, og hans gode ven, Ole, blev skudt og dræbt af tyskerne under en aktion på krigens allersidste dag i Danmark, 9. april 1945.

Foto: Scanpix

10) Fik kun én rolle til efter "Matador"

En af de absolutte bærende roller – figuren Mads Skjern – bliver eminent spillet af Jørgen Buckhøj. Han spillede rollen så godt, troværdigt og med så stor overbevisning, at han blev et slags ikon og symbol på den hårde forretningsmand i en provinsby. En forretningsmand, som næsten ikke skyr nogle midler for at nå sit mål.

Det billede sad printet fast – og sidder endnu – på os danskere, så det betød desværre også, at han – ligesom Kirsten Olesen – fik svært ved at lande nye roller på tv efterfølgende. Faktisk blev det kun til en enkelt, en lille rolle som præst i "Gøngehøvdingen".

Jørgen Buckhøj fik dog en fin karriere på teatre, i revyer og som direktør for Amagerscenen. Han gik bort i 1994 kun 59 år gammel.

Foto: DR

 

Kilde: "Matador, mennesker, myter & minder"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prins Waldemar Eleonore
Kongelige

Prins Waldemar er død

Linse Kessler kasket slankekur vægttab
Kendte

Linses vilde vægttab:

Her er kuren!

Stand sol sommer turister
Corona

Disse lande lukkes

for danske turister

Corona test vatpind svindlere
Corona

Svindlere tilbyder

coronatest mod betaling

Søren Brostrøm på pressemøde
Corona

Inden nedlukning: 

Brostrøm blev afvist

Rockere med rygmærker Bandidos
Krimi

Kæmpe politiaktion:

Rockere ransaget

– flere anholdt

Connie Nielsen Hollywood
Kendte

Hollywood-stjerne

sælger sit danske hus

Kristus statue afsprittes
Nyheder

BILLEDSERIE:

Kæmpe Kristus-statue

i Rio afsprittes

Fest Jomfru Ane Gade karantæne
Corona

Natteliv skal holde

lukket til november

Kvinde med stofmundbind
Sundhed

Sådan vælger du

det bedste

stofmundbind

Koncert i forbindelse med Aarhus Festuge i 2015
Nyheder

Aarhus Festuge aflyses

Stabel af mønter
Nyheder

Derfor er dine

feriepenge indefrosne

Den amerikanske præsident Donald Trump i blæsevejr
Nyheder

Trump vil have mere 
power på bruserne: Mit

hår skal være perfekt

Vielse af par af samme køn i Frederiksberg Have
Nyheder

Rekordmange par

af samme køn

har sagt ja til hinanden

fremstilling af eksklusivt mundbind
Helt vildt

Fremstiller mundbind

til 9,4 millioner kroner

Toldere med narkohund ved den svensk-danske grænse
Krimi

Hunde afslørede

ung narkosmugler

Livreddertårn på Grenå Strand
Nyheder

Opråb: Læg

mobilen og hold

øje med børnene

Danske pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge: Regn

med at få forkert

beløb udbetalt 

Sangerinden Oh Land
Kendte

Oh Land viser babyen

frem: - Se hvad

storken kom med

Sygeplejerske med vaccinen Sinovac
Corona

Tror på vaccine

til efteråret

Danseren Silas Holst og skuespilleren Jakob Fauerby på dansegulvet i Vild med Dans
Film og TV

Danseveteraner

gør comeback i

Vild med Dans

billede fra google streetview af kvinde og mand på en bænk i Lima
Helt vildt

Mand opdager

utroskab via

Google Maps

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

flytter igen

Prins Joachim kronprins Frederik Cayx morgenmad
Kongelige

Første billede

efter blodproppen:

Storebror på sygebesøg

Retten i Herning
Krimi

Slag og lussinger:

Dømt for vold

mod konfirmander

Søby Brunkulssø
Krimi

Mand omkommet 

i badesø

Dronning Margrethe tale
Nyheder

Konfirmation eller

bryllup forude?

Skriv den gode tale

Villy Søvndal vil være borgmester
Nyheder

Villy Søvndal vil

være borgmester

Hvepsebo
Nyheder

Sådan holder du

hvepsene væk

Tandbørste
Sundhed

Din tandbørste 

er en bakteriebombe

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag