Fredag aften blev konkurrencen skærpet for Thomas Blachman, Nanna Øland og Lars Ankerstjerne Christiansen, da det første liveshow i dette års 'X Factor' rullede over skærmen.
De tre dommere kæmper hver især for at vinde den populære sangkonkurrence, men har samtidig det til fælles, at de ikke er gået den slagne vej gennem uddannelsessystemet.
Igen af dem har eksempelvis gennemført en gymnasial uddannelse.
- Selvfølgelig er det nødvendigt med en uddannelse. Men uddannelse er mange ting. Det kan være dannelse af en selv – eller selvstudier, siger Thomas Blachman til Avisen.dk.
Foto: Michael Særkjær/Avisen.dk
- Min pointe er bare, at der skal være motivation og passion i det, man gør. Det er det helt store spørgsmål her: Formår folkeskolen at lære elever at føle og sanse, hvad fanden de skal vælge, lyder det spørgende fra den 55-årige dommer.
Fik fuldtidsjob i Bilka
Lars Ankerstjerne Christensen, der i dette års 'X Factor' står i spidsen for kategorien med de yngste deltagere, fortæller til Avisen.dk, at han droppede ud af gymnasiet efter få måneder.
- Jeg har flotte fire måneder på Greve Gymnasium. Det var det, jeg kunne præstere. Og så har jeg vist også gået halvanden måned på HF på Frederiksberg, siger musikeren, der blandt andet står bag flere hits sammen med blandt andre Rasmus Seebach og Burhan G.
Beskeden var klar, da Lars Ankerstjerne Christensen fortalte til sin mor, at han ikke længere ville gå på gymnasiet.
- Hun svarede: "Hvis ikke du vil gå i skole, så må du få et arbejde og betale husleje." Derfor fik jeg som 16-årig et fuldtidsjob i Bilka, hvor jeg rendte rundt og drømte om at blive rockstjerne. Men er du gal, det gav et drive og en forståelse for, hvordan ting hænger sammen. Jeg har jo arbejdet lige siden, siger han.
Foto: Michael Særkjær/Avisen.dk
For Ankerstjerne var der ikke noget at rafle om. Han vidste, at musikken var vejen frem. Så han knoklede på med skyklapper på, som han selv udtrykker det.
- Man kan ikke uddanne sig til X Factor-dommer, men det er noget, jeg er blevet. Og formentlig, fordi jeg aldrig har kunnet lide at sidde i et klasselokale, siger han.
Fredag var der ansøgningsfrist for omkring de 60.000 unge i landets 9.- og 10. klasser, der ønsker at fortsætte deres vej i uddannelsessystemet på enten HHX, HTX, STX eller HF.
Så hvad vil du råde de kommende gymnasieelever til, som nu har søgt, men måske stadig er i tvivl om deres valg?
- Mærk efter. Og stig aldrig ombord på et tog, du ikke selv personligt har købt billet til. Uanset hvad du gør, så gør dét, der virker rigtigt for dig. Og det må gerne involvere noget følelse. Vi behøver sgu ikke altid være sådan nogle analytiske, matematiske dyr. Led nu efter fucking lykken, siger Lars Ankerstjerne Christensen.
Slå koldt vand i blodet!
Nanna Ølund Fabricius, der bedre kendt under kunsternavnet Oh Land, opfordrer de danske forældre til at slå koldt vand i blodet.
- Der så forfærdeligt bange for, at deres børn slår fejl. Men det, der er hele humlen, er jo, at børnene skal afprøve deres usikkerheder og drømme. Forældre skal udvise lidt mere tillid til deres børn, når de befinder sig i de vævende perioder - som alle jo har befundet sig i, siger X Factor-dommeren til Avisen.dk.
Hun fortsætter:
- Der vil altid være et tidspunkt i livet, hvor man ikke aner, hvad man skal. Og så er et café-job måske ikke det værste, siger Nanna Ølund Fabricius, der debuterer som X-Factor dommer med ansvaret for kategorien med grupper.
33-årige Nanna Øland Fabricius gik på Den Kongelige Balletskole i Stockholm, da hun havde omtrent samme alder som de kommende gymnasieelever. Men en rygskade satte en stopper for drømmen om at blive balletdanserinde.
Foto: Michael Særkjær/Avisen.dk
- Det var sindssygt hårdt. Dans var mit liv. Men mine forældre gav mig lov til at rode rundt i tre år, og så begyndte jeg jo at lave musik. Og ud af det kom albummet 'Fauna', siger hun.
Så hvad vil du råde de kommende gymnasieelever til, som nu har søgt, men måske stadig er i tvivl om deres valg?
- Det er vigtigt, at du mærker efter. Spørger dig selv: "Hvad har jeg lyst til at lave lige nu?", inden du haster ud i et eller andet uddannelsesforløb. Og hvis du er tvivl, så lad være med at vælge noget, fastslår hun og uddyber:
- Det er bedre, at du roder rundt lidt for længe, mens du er ung, så du ender med at vælge rigtigt.