Administration 

Voldsmænd i mærketøj

Oldboy

22 fodboldfans fra Lyngby er netop blevet anklaget for at planlægge et organiseret masseslagsmål. Nyhedsavisen ser nærmere på et miljø hvor vold, dyrt tøj og smædesange går hånd i hånd med kærlighed til fodbold.

Hverken bajerne eller den høje musik kunne dæmpe de nervøse blikke på Svane Pub denne lørdag eftermiddag. De 50 københavnske hooligans havde hængt på stamværtshuset nogle timer og hældt øl ned før kampen mellem F.C. København og Lyngby BK.

Når stemningen var anspændt, skyldtes det, at nogle havde fået færten af, at en rivalisernde gruppe hooligans fra Lyngby stod længere nede af gaden, klar til at tæske løs på københavnerne. I løbet af sekunder rejste alle sig fra barstolene. Råbende myldrede de ud gennem døren. Tjeneren lukkede hurtigt ned og låste efter sig.

I en lang slange så man dem løbe ned ad fortovet, indtil de tørnede sammen med Lyngby-supporterne på hjørnet mellem Strandvænget og Strandvejen på Østerbro.

»Pludselig var der stor tumult,« fortæller en kilde tæt på begivenhederne.

Slåskampen varede dog under et minut. Så lå de fleste i håndjern. Hvad ingen af dem vidste, var, at politiet for længst var advaret. Derfor kom kun få alvorligt til skade. En enkelt person lå bevidstløs på jorden efter spark og slag.

Over 40 anholdt

Danmarks hidtil største sag om hooliganvold skal snart for retten. Sagen handler ifølge politiets anklageskrift om et organiseret masseslagsmål mellem 50 og 100 hooligans fra Lyngby BK og F.C. København, der fandt sted lørdag den 29. september 2007. Over 40 personer blev anholdt, og 22 af Lyngby-supporterne er nu tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 134a, der handler om aftalt gadeslagsmål. En overtrædelse, der kan give dem op til et år og seks måneder bag tremmer, hvis de kendes skyldige.

At det kun er Lyngby-supporterne, der skal på anklagebænken, skyldes, at politiet har flest håndfaste beviser for, at de planlagde slagsmålet.

Anonymt tip

Når politiet kunne slå til så hurtigt, var det, fordi det havde fået et anonymt tip, som afslørede Lyngby-supporternes planer.

En eller flere civile betjente hoppede derfor tidligere på S-toget og skyggede gruppen hele vejen fra Virum Station til Svanemøllen Station. Imens satte andre betjente sig op i en lejlighed med udsigt til det hjørne, som fodboldbøllerne havde udpeget som kampplads. Herfra filmede betjente løs med et videokamera. »Lige da det begyndte, vrimlede det i løbet af no seconds med civilt politi, hundevogne, ridende politi og hollænderbiler. Hele zonen blev pakket ind i politi på ingen tid,« siger et øjenvidne, der kender en af hooligangrupperne, og derfor ikke ønsker sit navn i avisen.

Nazi-sympatisører

Men hvorfor mødtes de to grupper? Hvad driver dem?

Kilder i miljøet siger til Nyhedsavisen, at der var tale om et organiseret slagsmål mellem hooligans med tilknytning til grupperne Blue Army, der støtter Lyngby BK, og gruppen Copenhagen Casuals, der støtter fodboldklubben F.C. København.

De to grupper har længe været kendt for at organisere slagsmål med andre hooligans før og efter kampene. Nogle af dem har desuden deltaget i nazistiske demonstrationer og i højre-ekstreme grupperinger, hvilket den venstreorienterede gruppe Redox har dokumenteret med billeder.

Men det mest tydelige fællestræk, der binder de unge mænd sammen, er – ud over fodbolden – deres mærketøj.

Tiden med kronragede hooligans i pilotjakker og Doctor Martens-støvler er nemlig en saga blot. De nye hooligans er udadtil pæne unge mænd, der går i jeans, dyre T-shirts og hættetrøjer med mærker fra blandt andet Henri Lloyd, Stone Island, Prada og CP Company.

De er casuals , forklarer Kristian Rasmussen, der er forsker i hooliganisme ved Institut for Idræt på Aarhus Universitet.

»Casuals er kort fortalt hooligans, der klæder sig i dyrt mærketøj. De ligner pæne unge mennesker, som mødes for at arrangere slagsmål med hinanden på aftalte steder. I nogle tilfælde er danske casuals taget helt til Sverige for at mødes med svenske hooligans på en øde fabriksgrund,« fortæller Kristian Rasmussen.

»Ofte er der en form for fairplay i slagsmålene. De bruger efter alt at dømme ikke våben, og man sparker oftest ikke på folk, der ligger ned. Kampene er afgjort relativt hurtigt, og faktisk har vi set, hvordan folk bliver hjulpet op på benene af deres modstandere, hvis de er slået i gulvet. Det virker mere som en stammekrig, hvor man kæmper om territorier og ære, og det kan komme til at fremstå ret romatisk for mange unge. Slåskampene bliver typisk også filmet og lagt ud på nettet som underholdning og bevis for, hvem der har vundet,« siger Kristian Rasmussen.

Inden kampene bekriger grupperne typisk hinanden på forskellige debatfora på internettet, hvor de håner rivalerne og brygger smædesange.

»Hvis din far bor i Vester, og din mor er ludernarkoman, er du dømt til at blive en lille Brøndby-fan,« som det lyder på en af Blue Armys hjemmesider.

Bøller fra universitetet

Kristian Rasmussen forklarer, at casualkulturen opstod sidst i 1970’erne i Liverpool. På det tidspunkt begyndte mange af Liverpools fans at rejse med rundt i Europa, når deres hold skulle spille. På rejserne plyndrede de butikker for mærkevaretøj og tog det med hjem. Ud over at det var prestigefyldt at gå rundt i dyre trøjer og jeans, gjorde tøjet det også sværere for politiet at identificere dem, når de ikke lignede de sædvanlige skinhead-typer, der tidligere karakteriserede hooliganmiljøet.

I dag er casualkulturen også en del af dansk fodboldkultur. Ifølge en rapport fra Rigspolitiet fandtes der i 2005 omkring 3-400 danske casuals.

Politiet har i sin rapport defineret de danske casuals som utilpassede unge. Men den forklaring rækker ikke, mener Kristian Rasmussen.

"Det er folk fra vidt forskellige miljøer. Det er typisk folk mellem 15 og 40, der kan leve et normalt liv til daglig. En casual sagde til mig, at der var flere selvstændigt erhvervsdrivende med bil og båd iblandt dem. Andre læste på universitetet, var håndværkere eller sad i Brugsen. Ikke en eneste var arbejdsløs, sagde han.«

At de nye mærkevare-hooligans ofte ikke tiltrækker førtidspensionister og arbejdsløse, skyldes, at den voldelige fritidsinteresse kan være temmelig dyr. Nogle bruger op til 6.000 kroner om måneden på deres dress­code, billetter til kampe, bustransport og pub-besøg, forklarer Kristian Rasmussen.

Men hvorfor slås de så?

»Jeg tror, at livet simpelthen kan føles for forudsigeligt og kedeligt. De savner indhold i tilværelsen. Jeg har talt med en casual, der både har kone og børn. Han havde bare brug for et ’kick’ i weekenden, når han havde arbejdet for familien hele ugen. Det accepterede konen. Samtidig får de nogle dybe venskaber, der rækker langt ind i deres privatliv,« siger Kristian Rasmussen.

Forskeren understreger dog, at volden og venskaberne langtfra er deres eneste drivkraft.

»De har selvfølgelig også en stor kærlighed til fodbold. Mange af dem kan jo huske resultater mange år tilbage, så de er virkelig dedikerede til deres klub,« siger han.

faktaboks

Casual er egentlig betegnelsen for en tøjstil, hvor man går i dyre mærkevarer som Fred Perry, Ben Sherman, Henri Lloyd, Paul & Shark, Lacoste, Burberry, Stone Island, Prada, CP Company.

I fodboldkulturen bliver begrebet casuals brugt om hooligans, der går i pænt tøj og arrangerer slåskampe med hinanden før og efter foldkampe. Casualkulturen udspringer af hooliganmiljøet i England, hvor slagsbrødrene begyndte at gå i dyrt tøj, så de ikke vakte opsigt hos politiet.

I Danmark skønner politiet, at der findes omkring 3–400 casuals i de større byer.

portræt morten østergaard
Nyheder

Morten Østergaard forlader Folketinget

Putin på pressemøde
Nyheder

Putin: Vi er enige med USA 

mine bag afspærring på kaj
Nyheder

Drama i dansk havn:

Finder mine fra krigen

til salg skilt
Nyheder

Boligejere skal have

ejendomsskat tilbage:

Her får de mest

politifolk fører mand væk
Krimi

Spanier dræbte og spiste sin mor

Rasmus Tantholdt og Natasja Crone
Kendte

Hurtig handel: Tantholdt sælger hjemmet med rabat

Målmand kaster sig efter bold
Sport

Rusland hjælper Danmark

folk kigger på sankthansbål
Nyheder

Sankthansbålet 
kan være i fare

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

Nyheder

Lily Weiding er død

redningsmandskab arbejder efter ulykke
Krimi

Tesla brød i brand:

53-årig dræbt

i bilulykke

færge sejler fra havn
Nyheder

Succesen gentages:

Tag gratis med færgen 

to musikere på scenen
Nyheder

Metallica kommer

til Danmark 

sankthansbål
Dyreliv

Sankthansbål

er en dødsfælde 

Nyheder

Regeringen vil

forbyde Roundup 

kreditkort ligger på bord
Nyheder

Direktør brugte

kommunens kreditkort

mand står med kanyle og vaccineglas
Corona

Borgere fik frit valg:

Vil du vaccinereres

af mand eller kvinde

faldskærmsudspringer lander på bane under fodboldkamp
Helt vildt

Se videoen:

Faldskærms-stunt

kvæster to EM-tilskuere

mand med lyseblåt slips
Nyheder

49 betjente afsløret

i højreekstremistiske

chatgrupper 

fest
Nyheder

Åbning: Fest i gaden igen

corona
Nyheder

USA runder 600.000 corona-dødsfald

bramsen
Nyheder

Forsvarsminister: Rusland provokerer Danmark

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug