Vildt forslag: Sænk momsen

Nyheder
To organisationer er gået sammen med et forslag om at sænke momsen. Det er nu sendt til Christiansborg. (Foto: Scanpix)

Der er landet et forslag på Folketingspolitikernes bord, der går ud på at skære 10 procent af al moms resten af året.

Sænk momsen fra de nuværende 25 pct. til 15 pct. for resten af året. Sådan lyder forslaget fra SMVdanmark - organisationen for små og mellemstore virksomheder, og medlemsorganisationen arbejdsgiverforeningen KA til Christiansborg-politikerne.

– Vi hører i medierne dagligt om virksomheder, som enten er tvunget til at fyre medarbejdere eller til helt at dreje nøglen om på grund af coronakrisen. Virksomhederne skriger på omsætning, og derfor skal vi have folk til at bruge penge, siger KA-direktør Karsten Høgild i en pressemeddelelse, de to organisationer, har sendt ud mandag.

– At sænke momsen er en god ide fordi det er enkelt, effektfuldt og vil skabe øget aktivitet lige med det samme - præcis hvad vi har brug for at kickstarte økonomien igen. Vi skal have danskerne til at bruge penge, da det vil holde hånden under erhvervslivet bredt, og sikre arbejdspladser landet over, siger Jakob Brandt, der er vicedirektør i SMVdanmark.

Sænk med 10 procent

Konkret forslår SMVdanmark og KA, at momsen sænkes fra 25 pct. til 15 pct. på alle varer og ydelser i hele andet halvår af 2020. – Vores beregninger viser, at forslaget vil spare en familie med en gennemsnitsindkomst for mellem 1500 og 2000 kr. netto om måneden, siger Karsten Høgild.

Der er især fire gode argumenter for at bruge en momsnedsættelse i den nuværende situation. For det første knytter momsen sig direkte til forbrug, så det er et effektivt redskab, når der skal skrues op for blusset her og nu.

For det andet gavner forslaget bredt, fordi alle vil opleve, at pengene strækker længere. For det tredje er det rent teknisk enkelt at gennemføre, da det blot er en procentsats, der skal ændres. For det fjerde er det en løsning, som både er forståelig og gennemsigtig.

– Hvis man alligevel overvejer at købe en ny cykel, sofa eller bestille en håndværker, så vil mange fremrykke købet, hvis det kan spare én for et større beløb. En momsnedsættelse gavner alle brancher, og vi vil alle opleve, at dine og mine penge strækker længere, siger Karsten Høgild.

Han er med på, at når folk fremrykker et køb, så kommer den handel alt andet lige til at mangle på et senere tidspunkt.

– Men vi er nødt til at se på, hvad der er behov for her og nu - og det er at skabe efterspørgsel, så virksomheder overlever og arbejdspladser består, siger Karsten Høgild.

Alle vinder

Tal fra Nationalbanken viser, at danskerne samlet set har sparet i omegnen af 1000 milliarder kroner op, så pengene findes derude i samfundet.

– Mange sparer op, og det er prisværdigt og ansvarligt. Men i den helt særlige situation, vi står i, er der brug for at gøre det mere attraktivt at bruge lidt ekstra. Det nytter ikke, at vi bare lader alle pengene samle støv i banken, når vi har så hårdt brug for at få hjulene i gang, siger Karsten Høgild.

– Coronakrisen har ramt alle, og derfor er der også behov for en politisk løsning, der kommer alle til gode. Det vil en nedsættelse af momsen gøre - det vil være til fælles bedste, siger Jakob Brandt.