Sådan en helt almindelig lille firkantet pakke gær til 0,95 kroner kan andet og mere end at få brød til at hæve. Forskere på DTU har gensplejset bagegær, så det producerer parfumestoffer i så store mængder, at de første biotek-parfumer kan være på markedet om måske to år. Det skriver Ingeniøren fredag.
»Efter tre års forskning er det lykkedes for os at få en gensplejset bagegær til at producere stofferne i så store mængder, at jeg vil kalde det et gennembrud,« siger professor Jens Nielsen, Center for Mikrobiel Bioteknologi.
At DTU overhovedet begyndte at forske i at gensplejse gær skyldes, at verdens største producent af parfume- og duftstoffer, det schweiziske selskab Firmenich, for tre år siden henvendte sig til Center for Mikrobiel Bioteknologi.
Anthony Clark, direktør for molekylær biologi og mikrobiologi i afdelingen for bioteknologi, Firmenich, er begejstret for resultatet:
»Inden for måske to år vil vi se den første markedsføring af parfumer, der indeholder dufte, fremstillet ved hjælp af industriel bioteknologi som for eksempel en gensplejset gærcelle,« siger han til Ingeniøren.
Matas informations- og miljøchef, Henrik Engberg Johannsen er også positiv overfor parfume lavet af gær:
»Teknikken er en solstrålehistorie, hvis den kan accelerere udviklingen af parfumer, der er særligt skånsomme for huden,« siger han til Ingeniøren.
Og hvordan dufter lækker gær så?
Lidt af citron: Selskabet Firmenich vidste nemlig, hvilke bestemte enzymer i citronens genom, der laver det citrusduftende stof, og den information har Jens Nielsen udnyttet:
»Duftstoffet kommer fra en bestemt reaktionsvej i citronens celler, og den samme syntesevej findes i bagegær. Vi gensplejser gæren, så den får et stykke af citronens genom sat ind. Så tror gæren, at den er en citron,« siger han til Ingeniøren.