Verdens største: Erigeret penis stinker

Helt vildt
(Foto: Laurie Dieffembacq/AFP/Ritzau Scanpix)

En udgave af verdens største blomst er sprunget ud og står netop nu og lugter noget så forfærdeligt.

Har du mod på - eller måske nærmere trang til - at snuse lidt til den yderst ildelugtende blomst "Titan Arum", så skal du skynde dig.

"Titan Arum" er den største blomst på kloden, og netop nu blomstrer en af slagsen i den belgiske nationale botaniske have i Meise.

Den blomstrer med års mellemrum - og så endda kun i 72 timer. Så er det slut.

Men det er måske også meget godt. Blomsten har nemlig fået det lidet flatterende tilnavn "Ligblomsten" på grund af dens stærke og dårlige lugt, som minder mest af alt om et kadaver i forrådnelse.

Den ucharmerende, kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.

Når du ikke til Meise, som ligger et par håndfulde kilometer nord for Bruxelles, inden afblomstringen, så kan den snuses op i Indonesien.

"Titan Arum" vokser nemlig vildt i regnskoven på den vestlige del af Sumatra.

Erigeret penis i Købehavn

"Titan Arums" videnskabelige navn er "Amorphophallus titanum". Navnet kommer fra oldgræsk og oversat til populært dansk betyder det "kæmpe formløs erigeret penis".

Botanisk Have i København blev i 2003 velsignet med en af slagsen.

Det var en gave fra Bonns Botaniske Have. Det tog ni år før den gik i blomst - mere præcist blomstrede den i dagene omkring 21. juni 2012.

Men mens der kan gå år i mellem, at den blomstrer, så har den københavnske udgave vist sig særlig viril og har været i blomst i 2014, 2016 og igen i 2018.

"Amorphophallus titanum" er svær at dyrke, da den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed", skriver Botanisk Have i København på sin hjemmeside.