SENESTE:
Der er udskrevet valg til folketinget i dag og valget afholdes tirsdag den 1. november.
Mette Frederiksen har udskrevet valg og går til dette med formål at "danne en bred regering". Det må formodes, at det bliver en regering evt. bestående af Venstre, Konservative og Socialdemokraterne, hvor hun står i spidsen. Evt. med en joker som De Radikale og eller Moderaterne i stedet for et af de andre nævnte partier.
Lederne af pågældende partier har meldt ud, inden udskrivningen i dag, at det "ikke kommer til at ske". Så Danmark ser nok ind i en længere og ret uforudsigelig valgkamp.
Mai Villadsen begriber det ikke
Der er 26 dage til at føre valgkamp i.
I 2019 varede valgkampen 29 dage, og var den længste siden 1975. Mette Frederiksen har tidligere udtalt, at "den ikke vil blive så lang i år".
Hans Engell, politisk kommentator på TV 2 News, mener, at Socialdemokratiet har den største fordel ved en længere valgkamp.
Enhedslistens Mai Villadsen mener ikke projekt "Bred regering" har nogen gang på jord. - Jeg begriber ikke, at Mette Frederiksen vil lave et regeringsarbejde med dem, siger hun til TV 2 News og henviser til, at med en blå regering, så bliver klimamålene endnu mere uladsiggørlige.
Lars Løkke Rasmussen: En god idé
Moderaternes Lars Løkke Rasmussen er glad for udmeldingen og fortæller, at han deler i stigende grad analysen med Mette Frederiksen om, hvad der galt og til dels med metoden at løse det på.
Pia Olsen Dyhr: Svært at pege på sådan en regering
Det siger Pia Olsen Dyhr onsdag, kort tid efter at Mette Frederiksen udskrev folketingsvalget på Marienborg, statsministerens embedsbolig.
- De Konservative har klart sagt, at de gerne vil afskaffe minimumsnormeringer og skære i den offentlige sektor. Jeg har meget svært ved at se, at SF skulle pege på sådan en regering, sagde hun.
- Det er pointen. Vi ønsker en fortsættelse af det flertal i centrum-venstre, vi har haft de seneste tre år og tre måneder. Det er et godt flertal for vores børn, for klimaet og naturen. Det ønsker vi sådan set at fortsætte. Og så må vi sige, at nogle af de partier, der er i blå blok, ligger ret langt fra SF, så derfor gør vi, hvad vi kan, for at få Socialdemokratiet tilbage i rød blok...
Inger Støjberg: Nej, nej, nej
- Nej, nej, nej. Jeg ser slet ikke for mig, at vi skal have regeringer hen over midten. Masser af samarbejde, men slet ikke hen over midten, siger Inger Støjberg, som er formand for Danmarksdemokraterne.
Søren Pape Poulsen: Jeg peger ikke på Mette F.
Det var igen nedskæringer i det offentlige, som var omdrejningspunkt i et hurtigt "pressemøde" på gaden foran Christiansborg, som Søren Pape Poulsen, Konservative, talte om her. Han langede også ud efter Socialdemokraternes politik om nul skattelettelser.
Han sagde ydermere, at han ikke kommer til at pege på Mette Frederiksen. - Socialdemokratiet og De Konservative kan godt samarbejde, men ikke at sidde i regering sammen, konstaterede han.
Apropos det, så roste han Inger Støjberg, som også går ind for skattelettelser.
Han håber på at danne en blå regering og blive statminister den 1. november. - Det ville være den bedste fødselsdagsgave, jeg kan give min far, som fylder 90 år den dag, sagde han.
På de private sager, som florerer omkring formanden, så bøjede han delvist af på spørgsmålet om, at det var et problem. - Jeg glæder mig bare til at komme ud af det her hus (og pegede over på Christiansborg) og føre valgkamp ude i landet, sagde han. Til gengæld kommenterede han, at der er stort flertal for at undersøge hans kommende eksmands forhold om voldsagen her:
Han bekræftede, at han kun ønskede alle forhold belyst i sagen.
Flere politiske eksperter pointerer, at det er en "enorm træls" måde at starte en valgkamp på for Søren Pape Poulsen. Selvsamme eksperter er også enige om, at valgkampen bliver mere uforudsigelig end nogensinde.
Jakob Ellemann-Jensen: Jeg er en glad mand
- Vi vil ikke styre landet, men lede landet. Vi vil ikke træffe beslutninger hen over hovedet på danskerne, sagde Venstres formand blandt meget andet. Vigtigtere endnu, så pointerede han, at han "glæder sig til at blive statsminister" i en borgerlig-liberal ledet regering med ham i spidsen.
Jakob Ellemann-Jensen sagde også, at han meget klart her i krisen ikke vil "love guld og grønne skove" her i valgkampen. Han langede også ud efter Mette Frederiksen og i hans øjne "uansvarlige og uretfærdige økonomiske politik".
- Vi skal en anden vej, konstaterede han.
Sofie Carsten Nielsen: Glad for Mette føler det samme
- Så skal vi til valg. Vi ønsker os en bred sammenholdsregering. Glad for at Mette F ønsker det samme, skriver partiets politisk leder, Sofie Carsten Nielsen, på Twitter.
Tvunget til valg
Det var nok en af de mest forudsigelige valgkamps-udskrivelser nogensinde. Politisk leder for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, har nemlig givet Mette Frederiksen indtil i dag til at udskrive valg. I første omgang lød ultimatummet, at valget skulle udskrives inden Folketingets åbning - ellers vil de radikale erklære mistillid til regeringen.
Tirsdag - samme dag som Folketinget åbnede - meddelte Sofie Carsten Nielsen dog, at Mette Frederiksen fik én ekstra dag.
Den officielle bolig for danske statsministre, Marienborg Slot i Bagsværd nord for København, har dannet ramme om udskrivningen, som det ofte er. Foto: Scanpix/arkiv
Mette Frederiksen på vej ind til statsråd her til morgen i Prins Jørgens Gård, hvor hun sagde, at "tampen brænder endnu mere" på spørgsmålet om, der udskrives valg kl. 10.30. Til stede ved statsrådet var også Dronningen. Scanpix