Den er helt gal med arbejdsmiljøet i Dansk Magisterforening, skriver Politiken i dag tirsdag. Så gal, at eksperterne ikke tøver med at kalde situationen "meget alvorlig".
For andet år i træk dumper det psykiske arbejdsmiljø i fagforeningen Dansk Magisterforening. Medarbejderne bærer rundt på en dyb mistillid til den øverste ledelse, det daglige arbejde er præget af for lidt anerkendelse og for mange arbejdsopgaver, de ansatte har svært ved at finde balancen mellem arbejde og familieliv, og der er fortsat stor uklarhed og forvirring om medarbejdernes roller og arbejdsopgaver.
Det fremgår ifølge Politiken af en ny intern arbejdspladsvurdering, der også har givet medarbejderne mulighed for helt anonymt at sætte ord på deres oplevelser af arbejdsmiljøet. De lægger ikke fingrene imellem:
"Uklare og modstridende udmeldinger fra topledelsen, mistillid, manglende anerkendelse og konfliktskyhed trives desværre i stort omfang. Dette belaster i høj grad det psykiske arbejdsmiljø i helt uacceptabel grad, det kan direktionen ikke være bekendt," skriver en medarbejder, mens en anden udtrykker det på denne måde:
"Det bliver ignoreret, at dette faktisk er en fagforening, og at vi må praktisere, hvad vi selv prædiker over for virksomheder og medlemmer."
Netop i 2014 har Dansk Magisterforening på linje med en række andre fagforbund sat det psykiske arbejdsmiljø højt på dagsordenen, når det gælder kampen for de 46.000 højtuddannede medlemmer.
Men alle forsøg på at forbedre forbundets eget interne arbejdsmiljø er indtil videre slået fejl.
"Man kan ikke med rimelighed påstå, at der er sket nogle fremskridt siden sidste måling, det her er en arbejdsplads med meget betydelige arbejdsmiljøproblemer," siger en af landets førende eksperter i arbejdsmiljø, professor Peter Hasle fra Aalborg Universitet, der har gennemgået målingen for Politiken.
"Det ser ud, som om problemerne har vokset sig så store, at det er blevet en ond cirkel, hvor alle initiativer og gode forsøg på at ændre situationen går på grund, fordi forholdet mellem de ansatte og den øverste ledelse simpelthen er for belastet," siger professoren.
Men Magisterforeningen selv ser mere positivt på undersøgelsen.
"Den nye måling af det psykiske arbejdsmiljø (APV) viser, at medarbejdernes oplevelse af arbejdspres er blevet mindre. Det går også bedre med ledelse og samarbejde i organisationen, især med kvalitet i ledelsen," hedder det blandt andet i Magisterbladet, der også understreger, at der fortsat er meget at arbejde med.
Sådan lyder meldingen også fra forbundets formand, Ingrid Stage, men hun vurderer samtidig, at den negative spiral er vendt - og at den nye måling, trods alt, peger i den rigtige retning.
En fremstilling, der har provokeret nogle medarbejdere. Nok har forbundets topledelse, anført af den administrerende direktør Christian Strøm, brugt mange kræfter på at få arbejdsmiljøet i bedre form. Det har bare ikke hjulpet.
"Hvordan kan en fagforening, der kæmper for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø for mange tusinde medlemmer, slippe af sted med at sminke sit eget elendige arbejdsmiljø på den måde. Der er da ikke belæg for at snakke om fremgang", siger en medarbejder, der ikke ønsker at stå frem med navn af frygt for konsekvenserne til Politiken