Et teater. En del af universitetet. En lille butik.
Der skal føres nyt liv til landets ghettoer, hvis Danmark skal undgå at blive et samfund, hvor man enten lever sammen med rige eller fattige. Vi fjerner os nemlig mere og mere fra hinanden i den måde, vi bor på.
Det konkluderer Integrationsministeriets tiltag mod ghettoisering, Programbestyrelsen, i en ny rapport. Her har man for første gang kortlagt beboernes årsindtægt og andelen af indvandrere i landets socialt udsatte boligområder.
»Der er store øer af arbejdsløshed, dårlig integration og fattigdom rundt om i det danske rige, men det kan vi måske forbedre,« siger formand for Programbestyrelsen, Jørgen Nue Møller.
Han foreslår, at der skal erhverv, kultur og uddannelse ind i de udsatte boligområder.
»Vi kunne jo for eksempel overveje at putte et fakultet ind i de udsatte boligområder i de store universitetsbyer, at flytte nogle små teatre derud og at placere offentlige institutioner der,« siger Jørgen Nue Møller.
I årsrapporten er andelen af arbejdsløse, indvandrere og fattige i landets udsatte boligområder for første gang blevet kortlagt. Det er sket for at kunne finde ud af, hvordan det kan gøres bedre og mere attraktivt at bo i disse boligområder.
Ifølge Programbestyrelsen duer det for eksempel ikke med et boligområde, hvor der kun bor en masse arbejdsløse, isolerede og dårligt integrerede lejere. Det duer til gengæld med et boligområde, hvor der både bor ejere, lejere og andelshavere. For det vil medføre, at der også vil være beboere som har arbejde, et socialt netværk og er godt integrerede.
»Hvis vi kan få skabt en bredere beboersammensætning, så vil det blandt andet kunne skabe bedre integration,« siger Jørgen Nue Møller.
Derudover foreslår rapporten, at der laves ejerlejligheder i nogle af lejelejlighederne, og at der ? med inspiration fra England ? laves ?Shared Ownership?, hvor boligselskaberne og lejerne hver ejer en andel af lejelejligheden.
Men det er boligforeningerne ikke positive over for. Repræsentanter fra de socialt belastede boligområder Vollsmose i Odense og Mjølnerparken i København fortalte på en konference tirsdag, at beboerne er skeptiske. De er bange for, at de ikke vil blive inddraget nok i processen.
Socialminister Eva Kjer Hansen (V) ser til gengæld positivt på forslaget.
»Regeringen vil gerne være med til at sørge for, at der kommer en bredere beboersammensætning, men vi skal selvfølgelig løbende evaluere om ændrede ejerformer nu også er vejen frem,« siger socialministeren.