På trods af at arbejdsløsheden ikke stiger kraftigt længere, er der stadig høj risiko for at ende i ledighedskøen - og specielt hvis man er ung.
I februar 2001 sad en ud af ti danskere mellem 25 og 29 år fast i arbejdsløshedskøen, viste tal fra Danmarks Statistik.
Og de unge har stadig størst risiko for at blive arbejdsløse.
Det viser dugfriske tal, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har regnet sig frem til på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriet.
Tallene tegner et dystert billede af unges situation på det danske arbejdsmarked. Hver uge bliver tre gange så mange 16-29-årige nemlig ramt af arbejdsløshed sammenlignet med de 50-59-årige.
I tørre tal melder godt 1.500 unge sig ugentligt ind i kampen om et job.
"Generelt foretrækker arbejdsgiverne folk med erfaring, og der kommer de unge til kort," forklarer Mikkel Mailand, arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.
Under en lavkonjunktur kan arbejdsgiverne tillade sig at være mere kræsne, og de unge har hverken noget på CV’et endnu eller den store erfaring.
Men unge kan ånde lettet op. For tallene fra AE viser samtidig, at de unge arbejdsløse set over en bred kam er hurtigere til at finde et job sammenlignet med deres ældre kolleger.
Det kan ifølge arbejdsmarkedsforskeren skyldes, at de unge er mere aktive i jobsøgningen og i højere grad end deres ældre kolleger i arbejdsløshedskøen gerne vil lade sig prøve af i kortere ansættelser.
"De er mindre kræsne," siger han.
Arbejdsmarkedsforskeren bakkes op af direktør og ledende cheføkonom for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.
Han mener til gengæld, at regeringens Ungepakke allerede har spillet fallit, selv om den er under en uge gammel.
”Jeg opfatter det som symbolpolitik. Det er museskridt i forhold til problemets omfang,” siger Lars Andersen til Avisen.dk.
Dermed melder han sig i koret af kritikere af Ungepakken, der blev lanceret af Beskæftigelsesministeriet onsdag i sidste uge.
Pakken indeholder 40 millioner kroner årligt og 13 initiativer, der skal forebygge ledighed blandt unge.
Men Lars Andersen peger på, at regeringen faktisk skar 500 millioner kroner ud af arbejdsmarkedspolitikken med finansloven for et halvt år siden. Samtidig efterlyser han nytænkning i regeringens forslag.
"Det er der intet perspektiv i. Virksomhedspraktik er jo bare gratis arbejdskraft og en billig måde at aktivere på," siger han.
Men der er heldigvis lys for enden af tunnelen for de unge arbejdsløse, forsikrer arbejdsmarkedsforsker, Mikkel Mailand.
"De ledighedstal, vi har set de sidste måneder, vender den rigtige vej, og der er en gryende optimisme i virksomhederne. Hvis det bider sig fast, kommer der måske gang i hjulene igen allerede om et halvt år, og så ser chancerne for et job straks bedre ud," siger Mikkel Mailand.
Tallene fra AE afspejler de danskere, der er medlem af en a-kasse. Alligevel mener arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand fra Københavns Universitet, at de giver et retvisende pejlemærke af faren netop nu for at blive arbejdsløs for alle danskere.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).