Undgå håndværker-snyd: Det skal du huske

Når du går på jagt efter en håndværker, så gælder det om at få tilbuddet på skrift. Og du skal være sikker på, at også de "skjulte" udgifter er med på regningen. (Foto: Foto: Colourbox/free)

Få tilbuddet på skrift og vær sikker på, at du også har de "skjulte" udgifter med. Her er de enkle råd til den gode håndværkeroplevelse.

Mangler du tiden - eller evnerne - til selv at trække i arbejdstøjet, må du på jagt efter en håndværker, når huset skal sættes i stand.

For mange er det lidt af en uoverskuelig jungle at bevæge sig ind i. For hvordan finder man den gode håndværker, som laver opgaven til en fair pris?

Afdelingsleder i Håndværksrådet, Frank Korsholm, kalder "det personlige møde" med håndværkeren for tommelfingerregel nummer ét.

- En ansigt-til-ansigt snak vil som regel afklare, om der er god kemi mellem dig og håndværkeren. Hvis det er tilfældet, så er der basis for en god aftale, siger Frank Korsholm.

Tommelfingerregel nummer to er: Indhent mere end ét tilbud, så du har noget at sammenligne med.

Og regel nummer tre: Hør hvad andres erfaringer er med de pågældende håndværkere.

En række forskellige sites på nettet, for eksempel www.anmeld-haandvaerker.dk, buildadvisor.dk og trustpilot.dk, kan hjælpe dig med begge dele. Her kan du søge efter bestemte typer af håndværkere, indhente tilbud og læse bedømmelser fra andre privatpersoner.

Frank Korsholm kalder hjemmesiderne for pejlemærker, som man bør bruge med en sund skepsis.

- Der er klamphuggere i branchen, men en lunken bedømmelse kan også bero på en tilfældighed eller misforståelse. Men generelt betragtet er mund-til-mund-anbefalinger et uhyre stærkt kort, siger Frank Korsholm.

Ifølge fagekspert Tine R. Sode fra Bolius - Boligejernes Videnscenter, er det afgørende, at der er skriftlighed om alt i processen.

- Misforståelser og tvister opstår, når håndværkeren og kunden ikke kan finde ud af at tale sammen. Det kan for eksempel være, at håndværkeren har afgivet et tilbud, som er eksklusiv materialer eller udgifterne forbundet med transport. For håndværkeren er det indlysende, at disse udgifter kommer oven i, for kunden er det slet ikke logisk.

Tine R. Sodes råd er derfor: Få beskrevet opgaven så præcist som muligt og sørg for at lave en konkret kontrakt, enten på mail, eller benyt dig af standardaftalen AB-Forbruger, som kan downloades gratis på nettet.

Vær sikker på, at hele opgavens omfang - og udgiften - er nedfældet sort på hvidt og sæt en konkret deadline for, hvornår opgaven skal være løst.

- Hvis opgaven er kompliceret, så kan det være ganske fornuftigt at hyre en byggesagkyndig, en arkitekt eller en bygningskonstruktør. Måske koster det 3000-4000 kroner, men hvis de hjælper dig med at undgå uforudsete udgifter for 50.000 kroner, så er de penge jo godt givet ud, siger Tine R. Sodes.

Vælg den rette håndværker:
  • Hold et møde med håndværkeren og spørg efter referencer eller se, om håndværkeren er omtalt på anmeld-haandvaerker.dk, buildadvisor.dk eller trustpilot.dk.
  • Husk at forventningsafstemme med hensyn til pris, arbejdets udførelse og tidsplan.
  • Vær opmærksom på, hvis tilbuddet viser sig påfaldende billigt.
  • Vær varsom med forudbetaling til en håndværker.
  • Lav en skriftlig aftale om det hele.
  • Tjek at håndværkeren er medlem af Byg Garanti og dermed omfattet af et ankenævn.

 

/ritzau/FOKUS