Hvis man er smaskforelskede og flytter under samme tag, kan det virke unødvendigt at tale om arv og bodeling, men konsekvenserne kan være store, hvis man ikke tager snakken, før købspapirerne til det nye hus skrives under.
Som ugift kærestepar er der nemlig ingen hjælp af hente i lovgivningen, hvis man går fra hinanden og er uenige om, hvad der skal ske med den fælles bolig.
- Mange kærestepar bliver dødeligt uvenner, når de går fra hinanden. Jeg har haft grædende mennesker på mit kontor, der ikke fik lavet en aftale, inden de købte bolig sammen, hvor det er gået helt galt. Det er svært at gøre noget ved efterfølgende, og i stedet bliver det en lang og opslidende konflikt, siger Camilla Kisling, der er advokat hos Advodan.
Hvis kærligheden falmer, kan det være svært at blive enige om, hvem der har ret til hvad. Især, hvis den ene part har brugt flere penge på huset, end den anden. Salget kan også ofte trække i langdrag. Det kræver nemlig en underskrift fra begge parter, før boligen kan sættes til salg.
- Hvis den ene gerne vil have solgt huset hurtigt, og den anden ikke vil skrive under på købsaftalen, så har vi jo hele balladen. I yderste konsekvens kan det betyde, at huset bliver solgt på tvangsauktion, og så går der altså mange penge tabt, siger Camilla Kisling.
For at undgå en lang konflikt efter et hårdt brud, skal man sørge for at lave en samejekontrakt. Kontrakten sikrer, at der er helt klare regler for, hvad der sker, hvis forholdet går i opløsning. Hos ejendomsmæglerkæden Nybolig opfordrer man altid ugifte par til at få lavet en kontrakt med en jurist.
- I købsøjeblikket er alt måske fryd og gammen, men man skal kunne hive en samejekontrakt op af skuffen i det sekund, hvor det ikke går så godt længere. Det er i den gode tid, at man skal sikre sig mod de dårlige. Det kan nemlig gå rigtig galt, hvis man ikke passer på, siger Torben Strøm, der er ejendomsmægler og indehaver af Nybolig Haderslev.
Hvis man ikke er gift bør man også sikre hinanden ved dødsfald, for hvis den ene dør, risikerer den efterladte at gå fra hus og hjem. Selvom man har boet sammen i mange år, arver man nemlig ikke nødvendigvis efter hinanden. I stedet går arven til børnene eller forældrene.
- Den tilbageværende kæreste skal så aflevere penge, til dem, der arver, hvis der er friværdi i huset. Det kan desværre betyde, at den tilbageværende er nødt til at sælge ejendommen for at kunne betale gælden, siger Camilla Kisling.
Derfor skal man oprette et testamente, der sikrer, at man arver efter hinanden. Camilla Kisling erkender også, at det kan være besværligt for ugifte boligejere at overskue reglerne.
- Der er mange af mine kunder, der går ned på rådhuset og gifter sig. Så slipper de nemlig for alt besværet og papirarbejdet, siger hun.
Fakta: Det sikrer samejekontrakten:
- At der er klarhed over, hvordan I kommer ud af samejet
- At I ikke er tvunget til ligedeling af overskuddet af salget
- At den ene part selv kan underskrive alle dokumenter
- At der er mulighed for, at den ene part kan overtage boligen
Kilde: Advodan
/ritzau/FOKUS