En tredjedel af underviserne på de fire danske universiteter føler, at deres ledelse presser dem til at få flere studerende til at bestå, end det faglige niveau tillader.
Og hver sjette af underviserne svarer, at de har ladet studerende bestå eksamen, selv om de efter underviserens vurdering ikke burde være bestået.
Det en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten blandt 491 undervisere på universiteterne i København, Århus, Aalborg og Syddanmark.
Universiteterne får penge efter, hvor mange studerende, der består eksamen - det såkaldte taxametersystem. Men der er ikke grund til at ændre noget, mener den nye videnskabsminister, Charlotte Sahl Madsen (K).
"Jeg er helt opmærksom på, at universiteterne har et økonomisk incitament til at få de studerende til at gennemføre deres studier," siger hun og pointerer, at det hænger "meget godt sammen" med regeringens politik.
SF's universitetsordfører, Jonas Dahl, mener dog, at tiden er løbet fra det gamle og til tider udskældte taxameter-system.
"Vi skal måske ind og se på, at det skal være rene bevillinger til universiteterne, og så skal de fylde de kvalitetskrav ud, de har i forhold til de udviklingskontrakter, vi laver med dem," siger han til Nyhedsbureauet Newspaq.