Administration 

Udflytning på dagsordenen i Folketinget

Landdistrikternes Fællesråd afholdt en succesfuld høring om udflytning af statslige arbejdspladser. Foto: Jens Astrup

Tirsdag afholdt Landdistrikternes Fællesråd en høring om udflytning af statslige arbejdspladser i Landstingssalen på Christiansborg. Fokus var, at samle erfaringer fra første udflytningsrunde til gavn for regeringens bebudede udflytningsplan 2.0.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
- Hvor mange herinde er for en udflytning af flere statslige arbejdspladser?

Spørgsmålet fra dagens ordstyrer Christian Degn forvandler Landstingssalen til et hav af strakte hænder. Midt imellem skimtes et par få øer, hvor hænderne bliver skødet.

Det er tirsdag, og de knap 100 fremmødte gæster er netop vendt tilbage fra pause. Politikere, forskere, organisationer og menigmand blender sig sammen til høringen om udflytningen af statslige arbejdspladser, der bliver afholdt af Landdistrikternes Fællesråd og Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer.

Selvom tilkendegivelserne i salen synes at afspejle en generel positiv indstilling over for regeringens bebudede tidligere udflytningsrunde, viste de mange oplæg i løbet af høringen, at emnet er komplekst og løsningen langt fra ligetil.

Bosætning, udvikling og nye job

En udflytning version 2.0 fik positive ord med på vejen fra både udflyttede medarbejdere, chefer og lokalpolitikere, ligesom formanden for Landdistrikternes Fællesråd slog tonen an i sit indledende oplæg:

- Vi vil gerne fortælle de positive erfaringer, for det er ikke altid, det får så meget plads. Ud fra de tal vi har set ind i, vil vi tillade os at sige, at det har været en succes indtil videre, sagde Steffen Damsgaard og understregede, at han er klar over, at ikke alle flytninger har været lige gnidningsfrie.

- Men vi har mange rigtig gode erfaringer, og de skaber bosætning, udvikling og job i landdistrikterne, lød det fra Steffen Damsgaard.

På et powerpoint oplæg gjorde han status over den udflytningsplan, den daværende regering præsenterede tilbage i oktober 2015. Ud af knap 3.900 statslige arbejdspladser, der fordeles på 38 byer og 25 kommuner, er 2.546 pr. september 2017 rykket ud i landet.

Klar plan, kvalificeret arbejdskraft og gode rammer

Tre af de chefer, som har ledt statslige medarbejdere gennem udflytningsrunden var også på talerlisten under tirsdagens høring. Og der var optimistiske takter og gode råd fra både direktør i Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg Lone Saabye, direktør i Nævnes Hus i Viborg Christian Lützen samt direktør for Statens Administration i Hjørring Trolle Klitgård Andersen.

Lone Saabye berettede om et godt udbud af kvalificeret arbejdskraft på alle arbejdsområder og en høj medarbejdertilfredshed. Udflytninger kan skabe effektiviseringer og bør tænkes sammen med faglige synergier, påpegede hun og understregede:

- Man skal som styrelse have en helt klar plan for overtagelse, man skal have en plan for de nye medarbejdere og i samarbejde med den afgivende myndighed sikre overførslen af den helt nødvendige viden.

Heller ikke Trolle Klitgård Andersen, direktør i Statens Administration i Hjørring, havde problemer med rekrutteringen, da han rykkede institutionen ind på Hjørring Kaserne i 2016. Planen var at ansætte 40 medarbejdere i kvartalet og resultatet er, at styrelsen er vokset fra syv medarbejdere i februar 2016 til 223 medarbejdere i dag.

- Vi har altså ikke haft rekrutteringsproblemer. Om det har været korttidsuddannede eller langtidsuddannede, har vi haft masser af ansøgninger, fortalte Trolle Klitgård Andersen.

En flytning er en mulighed for at starte forfra, påpegede han og opfordrede styrelserne til at gribe chancen for at nytænke institutionens organisering. Samtidig har flytningen skabt besparelser på både husleje og personaleomkostninger, forklarede Trolle Klitgård Andersen, der regner med, at udflytningsudgifterne er tjent hjem på fem år.

Pionérånd og samfundsansvar

Som direktør for Nævnenes Hus i Viborg har Christian Lützen været med til at bygge en ny styrelse op fra bunden. Med 200 medarbejdere har den nye styrelse til opgave at sekretariatsbetjene en lang række nævn, og heller ikke i Viborg har der været rekrutteringsproblemer.

En flytning kræver gode rammer for overleveringen af vigtig viden, mener han, der har arbejdet med sidemandsoplæring samt oplæringsforløb med erfarne medarbejdere og på særlige sagsområder.

I starten kan der være produktionsomkostninger og tab i produktiviteten, understreger han, men i dag er hans medarbejdere tilbage på niveau. Derfor står han nu i spidsen for en styrelse med dygtige medarbejdere, et stærkt fagligt miljø og gode karriereveje.

- Vi har kunnet lukrere på det der med pionérånden. Det der med: Vi skal nok vise dem, vi er alle sammen nye, og hvordan får vi det her til at lykkes. Det, synes jeg, har betydet rigtig meget for os, sagde Christian Lützen og tilføjede:

- Jeg synes faktisk, at den forandring udflytningen medførte, har gjort det muligt, at vi kommer til at løse en samfundsmæssig rigtig vigtig opgave bedre, end den nogensinde er blevet løst.

Flytter vi kun job, ikke mennesker?

Christian Lützen har ikke bare bygget en ny styrelse op, han har også bygget et nyt familieliv op ved at rykke hustru og tre børn fra København til Viborg. - Det har jeg ikke fortrudt et sekund, sagde han under høringen.

Det samme kan man ikke sige for størstedelens vedkommende. På tværs af alle flyttede institutioner i alle landsdele er det samlet 23 pct. af de flyttede arbejdspladser, der i dag er besat af medarbejdere, som har flyttet med deres arbejdsplads eller pendler på arbejde.

Og det undrede ikke formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo, der også var på høringens talerliste. Det er nødvendigt at finde ud af, hvordan man får folk til at flytte med arbejdspladserne, påpegede hun, "ellers flytter vi kun job, ikke mennesker".

Kernen er, ifølge formanden for Djøf Offentlig, karrieremuligheder.

- Der er ikke mange medarbejdere længere, der flytter efter jobbet og er der i 40 år. De fleste vil gerne kunne se en karrierevej, og de har måske også en ægtefælle, der gerne vil se en karrierevej, sagde Sara Vergo.

Derfor skal man skabe større og stærkere faglige fællesskaber, gerne i samspil med det lokale erhvervsliv, forklarede hun og understregede, at man ikke må "smøre for tyndt ud", for 17 udflyttede medarbejdere rykker ikke noget, påpegede hun.

Nære fællesskaber og ægtefællejob

Efterfølgende fortalte direktør i organisationen WorkLiveStay Camilla Høholt Smith om bosætning og ægtefællejob. Hun opfordrede til at se de udflyttede medarbejderes ægtefæller som kæmpe ressourcer i det lokale arbejdsmarked.

Bagefter fik to udflyttede medarbejdere ordet. En mere synlig kommunal velkomst samt kortere tid mellem annonceringen af en udflytning til udpegningen af de konkrete stillinger, der skulle med, lød kritikken i de to beretninger, der ellers bød på positive tilkendegivelser.

Et varmt og åbent lokalsamfund samt nære fællesskaber havde mødt begge de udflyttede medarbejdere, som valgte at flytte med deres job.

Efter pause og en lang, livlig debat trådte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) op på talerstolen under salens klapsalver.

Beskæftigelsesministeren ridsede processen op fra valgkampen i 2015 frem til regeringens beslutning om at udflytte første runde af statslige arbejdspladser frem til den nuværende bølge to. Den oprindelige udflytningsplan udsprang af et politisk løfte om at skabe balanceret placering af statslige arbejdspladser, forklarede han. Og som daværende erhvervsminister var Troels Lund Poulsen selv med til at lave planen for første udflytningsrunde.

- Jeg har aldrig nogensinde sagt, at det at udflytte statslige arbejdspladser ikke kunne give udfordringer. Det har jeg sagt på adskillige pressemøder, det har jeg sagt på adskillige besøg rundt om i Danmark. Men jeg har også sagt, at det her var et politisk prioriteret område for regeringen, og at vi mente, det kunne lade sig gøre at lave en både balanceret og fornuftig udflytning af statslige arbejdspladser, understregede Troels Lund Poulsen.

Regeringen har bebudet en ny udflytningsplan inden jul.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

portræt kvinde
Kendte

Mascha Vang: 

Scorer millioner

portræt mand
Nyheder

Grandprixchef: Jeg kaster ikke håndklædet

Mand og kvinde
Kendte

Vild video: 

Forræder forlovet

portræt mand
Nyheder

Beach Boys-legende: 

Sættes under værgemål

væltet brandvogn
Krimi

Brandmænd på hospitalet

efter tankvognsuheld

portræt kvinde
Nyheder

Jeg er lettet og skuffet

portræt mand
Nyheder

Venstre vil have

bedre kystsikring

portræt mand
Nyheder

Weekendens bedste

vejr ventes søndag 

portræt mand
Nyheder

Tysk minister lover oprustning 

en sanger på en scene
Film og TV

FAKTA: Fem år uden en finaleplads

en sanger på en scene
Film og TV

Danmark ude af Eurovision - her er finalefeltet

en slange på jorden
Dyreliv

Dreng i Randers finder kvælerslange i sit frikvarter

en baby på stranden
Nyheder

Varm weekend i vente

Sport

Oliver Sonne sparker pokalen til Silkeborg

en dame på en scene
Film og TV

Israels Eurovision-deltager: Jeg har det fantastisk

parfumeflasker
Livsstil

Vi køber brugte skønhedsprodukter som aldrig før

tre smilende mænd
Krimi

Derfor blev de myrdet

et forulykket fly
Krimi

Endnu et Boeing-fly forulykker

Fodboldfans
Sport

Vilde billeder: Jyske fans indtager København 

mange parkeringsbøder
Nyheder

Undgå p-bøder:
Her er de værste fejl

en mand på en scene
Kendte

Ærgerlig Lars Lilholt:

- Jeg er træt af, at jeg ikke kan være der

en mand kigger på fotografen
Kendte

Silas Holst: Det må
være som, når man dør

en pakke hakket kød
Nyheder

Mysterie om 

salmonellaudbrud løst

politiafspærring
Krimi

Ung mand
fundet død i havn

et par
Kongelige

Grevinde er død

en sangerinde
Film og TV

Ekspert: Det bliver en sand gyser for Saba

et billede af en politibil
Krimi

Vejvrede: Kvinde kører dreng ned med vilje

hakket kød
Nyheder

Spis det ikke: 
Hakket kød kaldes tilbage

Mand og kvinde
Kendte

Tina Lund: Køber

fars gård til tilbudspris

en sanger synger
Film og TV

Gak afgør forskellen på dansk Eurovision-ekstase og finalefiasko

portræt mand
Nyheder

Havde orm i hjernen 

portræt mand
Nyheder

Danmarks største tipper:

Nu afslører han historien

portræt kvinde
Nyheder

Thunberg får 120 bøder 

portræt kvinde
Nyheder

Danske demonstranter

strømmer til Malmø

portræt kvinde
Kongelige

Video: Afsløret i dag

Nyheder

Beskylder Rusland

for spionage 

portræt mand
Krimi

Dansk OL-legende: 

Mine medaljer er stjålet

portræt mand
Nyheder

Nu er han færdig

Nyheder

Mette F. og Zelenskyj:
Diskuterede kampfly

Nyheder

Kæde lukker alle

fysiske butikker

Nyheder

Boeing-fly nødlander

uden forhjul

Anne-Grethe Bjarup Riis og Bo Mortensen.
Kendte

Anne-Grethe Bjarup Riis:

Er blevet skilt

Anders W. Berthelsen
Kendte

Anders W. Berthelsen

fejrer sølvbryllup

Michael Maze med bat
Sport

Michael Maze stopper:

Var kult i Kina

Et tog på en perron
Krimi

Politi stoppede tog

med biltyv om bord

Nicklas Bendter med den store hat.
Kendte

Nicklas Bendtner vender

tilbage til skærmen 

Siden af en politibil
Krimi

32-årig anholdt for

voldtægt af pige

En lottokupon
Nyheder

Lotto-vinder jublede

chefen op i ansigtet

Klaus Pagh
Kendte

Klaus Paghs millioner:

Børn må nøjes med

tvangsarven

Fra Game of thrones
Nyheder

Game of Thrones-stjerne

er død - blev 74 år

Sætter kryds på en tipskupon
Sport

Tipskuponen fylder 75 år

Læge Nicklas Vinter
Nyheder

Hver tredje dansker

får alvorlig hjertesygdom

Nyheder

Flere elever i smerte

efter fest - nu er der nyt

Saba i profil
Kendte

Danmarks Eurovision-håb:

Lukker ned for sociale medier

en gråhåret man med en urkasse
Kendte

Køb Sylvester Stallones ure

blå blink
Krimi

83-årig kvinde klemt ihjel i garageport

en kongelig familie kigger væk
Kongelige

Prins Harrys triste tid: Far og bror vil ikke se ham

en redningsbåd i en havn
Krimi

Savnet dykker fundet

en fyr og to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Sex, Snapchat og skulderskader

Zelinski står med knyttet næve
Nyheder

Ukraine afværger russisk attentat på Zelenskyj

Frederik med en skovl
Kongelige

Frederik og Mary i gartnerlære

Sport

Stormy Daniels vidner i sag trods Trump-protest

en MR-scanner
Sundhed

Forskere: Biologisk forskel i hjernen hos migrænepatienter

En mørk mand i jakkesæt
Nyheder

Mand er blevet skudt uden for Drakes bolig

Et par og nogle menneskelignende aber
Film og TV

Abernes Planet-filmene bliver ved 

mand poserer
Kendte

Stig Rossen mister

kørekortet

lars løkke tager sig til hagen
Nyheder

Løkke udgiver lydbog

mand står ved lang baguette
Helt vildt

143 meter: Verdens

vildeste baguette

politibil med påskriften politi
Krimi

14-årig pige fundet

i god behold 

cykelrytter kører på vejen
Sport

Jonas Vingegaard er

tilbage på asfalt 

kvinde poserer
Kendte

Mette Sommer afslører:

Jeg skal være vært

fortidsmenneske
Helt vildt

Tollundmanden scannet:

- Helt exceptionelt 

mand med skæg
Kendte

Hollywood-stjerne

var med da Putin blev

taget i ed

musiker på scenen
Nyheder

Lukningstruet festival

reddet på målstregen 

folk sidder på vej
Krimi

Motorvejs-demonstranter

frihedsberøvet

vægtløfter
Nyheder

Guldvinder er død

i krigen

kvinde poserer
Film og TV

Eurovision: Danskerne

tror på Saba 

papir fra zalando
Nyheder

Gigant mister to

millioner kunder

røg stiger op i landskab
Krimi

Bil brød i brand

på motorvej