Administration 

Udflytning på dagsordenen i Folketinget

Landdistrikternes Fællesråd afholdt en succesfuld høring om udflytning af statslige arbejdspladser. Foto: Jens Astrup

Tirsdag afholdt Landdistrikternes Fællesråd en høring om udflytning af statslige arbejdspladser i Landstingssalen på Christiansborg. Fokus var, at samle erfaringer fra første udflytningsrunde til gavn for regeringens bebudede udflytningsplan 2.0.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
- Hvor mange herinde er for en udflytning af flere statslige arbejdspladser?

Spørgsmålet fra dagens ordstyrer Christian Degn forvandler Landstingssalen til et hav af strakte hænder. Midt imellem skimtes et par få øer, hvor hænderne bliver skødet.

Det er tirsdag, og de knap 100 fremmødte gæster er netop vendt tilbage fra pause. Politikere, forskere, organisationer og menigmand blender sig sammen til høringen om udflytningen af statslige arbejdspladser, der bliver afholdt af Landdistrikternes Fællesråd og Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer.

Selvom tilkendegivelserne i salen synes at afspejle en generel positiv indstilling over for regeringens bebudede tidligere udflytningsrunde, viste de mange oplæg i løbet af høringen, at emnet er komplekst og løsningen langt fra ligetil.

Bosætning, udvikling og nye job

En udflytning version 2.0 fik positive ord med på vejen fra både udflyttede medarbejdere, chefer og lokalpolitikere, ligesom formanden for Landdistrikternes Fællesråd slog tonen an i sit indledende oplæg:

- Vi vil gerne fortælle de positive erfaringer, for det er ikke altid, det får så meget plads. Ud fra de tal vi har set ind i, vil vi tillade os at sige, at det har været en succes indtil videre, sagde Steffen Damsgaard og understregede, at han er klar over, at ikke alle flytninger har været lige gnidningsfrie.

- Men vi har mange rigtig gode erfaringer, og de skaber bosætning, udvikling og job i landdistrikterne, lød det fra Steffen Damsgaard.

På et powerpoint oplæg gjorde han status over den udflytningsplan, den daværende regering præsenterede tilbage i oktober 2015. Ud af knap 3.900 statslige arbejdspladser, der fordeles på 38 byer og 25 kommuner, er 2.546 pr. september 2017 rykket ud i landet.

Klar plan, kvalificeret arbejdskraft og gode rammer

Tre af de chefer, som har ledt statslige medarbejdere gennem udflytningsrunden var også på talerlisten under tirsdagens høring. Og der var optimistiske takter og gode råd fra både direktør i Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg Lone Saabye, direktør i Nævnes Hus i Viborg Christian Lützen samt direktør for Statens Administration i Hjørring Trolle Klitgård Andersen.

Lone Saabye berettede om et godt udbud af kvalificeret arbejdskraft på alle arbejdsområder og en høj medarbejdertilfredshed. Udflytninger kan skabe effektiviseringer og bør tænkes sammen med faglige synergier, påpegede hun og understregede:

- Man skal som styrelse have en helt klar plan for overtagelse, man skal have en plan for de nye medarbejdere og i samarbejde med den afgivende myndighed sikre overførslen af den helt nødvendige viden.

Heller ikke Trolle Klitgård Andersen, direktør i Statens Administration i Hjørring, havde problemer med rekrutteringen, da han rykkede institutionen ind på Hjørring Kaserne i 2016. Planen var at ansætte 40 medarbejdere i kvartalet og resultatet er, at styrelsen er vokset fra syv medarbejdere i februar 2016 til 223 medarbejdere i dag.

- Vi har altså ikke haft rekrutteringsproblemer. Om det har været korttidsuddannede eller langtidsuddannede, har vi haft masser af ansøgninger, fortalte Trolle Klitgård Andersen.

En flytning er en mulighed for at starte forfra, påpegede han og opfordrede styrelserne til at gribe chancen for at nytænke institutionens organisering. Samtidig har flytningen skabt besparelser på både husleje og personaleomkostninger, forklarede Trolle Klitgård Andersen, der regner med, at udflytningsudgifterne er tjent hjem på fem år.

Pionérånd og samfundsansvar

Som direktør for Nævnenes Hus i Viborg har Christian Lützen været med til at bygge en ny styrelse op fra bunden. Med 200 medarbejdere har den nye styrelse til opgave at sekretariatsbetjene en lang række nævn, og heller ikke i Viborg har der været rekrutteringsproblemer.

En flytning kræver gode rammer for overleveringen af vigtig viden, mener han, der har arbejdet med sidemandsoplæring samt oplæringsforløb med erfarne medarbejdere og på særlige sagsområder.

I starten kan der være produktionsomkostninger og tab i produktiviteten, understreger han, men i dag er hans medarbejdere tilbage på niveau. Derfor står han nu i spidsen for en styrelse med dygtige medarbejdere, et stærkt fagligt miljø og gode karriereveje.

- Vi har kunnet lukrere på det der med pionérånden. Det der med: Vi skal nok vise dem, vi er alle sammen nye, og hvordan får vi det her til at lykkes. Det, synes jeg, har betydet rigtig meget for os, sagde Christian Lützen og tilføjede:

- Jeg synes faktisk, at den forandring udflytningen medførte, har gjort det muligt, at vi kommer til at løse en samfundsmæssig rigtig vigtig opgave bedre, end den nogensinde er blevet løst.

Flytter vi kun job, ikke mennesker?

Christian Lützen har ikke bare bygget en ny styrelse op, han har også bygget et nyt familieliv op ved at rykke hustru og tre børn fra København til Viborg. - Det har jeg ikke fortrudt et sekund, sagde han under høringen.

Det samme kan man ikke sige for størstedelens vedkommende. På tværs af alle flyttede institutioner i alle landsdele er det samlet 23 pct. af de flyttede arbejdspladser, der i dag er besat af medarbejdere, som har flyttet med deres arbejdsplads eller pendler på arbejde.

Og det undrede ikke formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo, der også var på høringens talerliste. Det er nødvendigt at finde ud af, hvordan man får folk til at flytte med arbejdspladserne, påpegede hun, "ellers flytter vi kun job, ikke mennesker".

Kernen er, ifølge formanden for Djøf Offentlig, karrieremuligheder.

- Der er ikke mange medarbejdere længere, der flytter efter jobbet og er der i 40 år. De fleste vil gerne kunne se en karrierevej, og de har måske også en ægtefælle, der gerne vil se en karrierevej, sagde Sara Vergo.

Derfor skal man skabe større og stærkere faglige fællesskaber, gerne i samspil med det lokale erhvervsliv, forklarede hun og understregede, at man ikke må "smøre for tyndt ud", for 17 udflyttede medarbejdere rykker ikke noget, påpegede hun.

Nære fællesskaber og ægtefællejob

Efterfølgende fortalte direktør i organisationen WorkLiveStay Camilla Høholt Smith om bosætning og ægtefællejob. Hun opfordrede til at se de udflyttede medarbejderes ægtefæller som kæmpe ressourcer i det lokale arbejdsmarked.

Bagefter fik to udflyttede medarbejdere ordet. En mere synlig kommunal velkomst samt kortere tid mellem annonceringen af en udflytning til udpegningen af de konkrete stillinger, der skulle med, lød kritikken i de to beretninger, der ellers bød på positive tilkendegivelser.

Et varmt og åbent lokalsamfund samt nære fællesskaber havde mødt begge de udflyttede medarbejdere, som valgte at flytte med deres job.

Efter pause og en lang, livlig debat trådte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) op på talerstolen under salens klapsalver.

Beskæftigelsesministeren ridsede processen op fra valgkampen i 2015 frem til regeringens beslutning om at udflytte første runde af statslige arbejdspladser frem til den nuværende bølge to. Den oprindelige udflytningsplan udsprang af et politisk løfte om at skabe balanceret placering af statslige arbejdspladser, forklarede han. Og som daværende erhvervsminister var Troels Lund Poulsen selv med til at lave planen for første udflytningsrunde.

- Jeg har aldrig nogensinde sagt, at det at udflytte statslige arbejdspladser ikke kunne give udfordringer. Det har jeg sagt på adskillige pressemøder, det har jeg sagt på adskillige besøg rundt om i Danmark. Men jeg har også sagt, at det her var et politisk prioriteret område for regeringen, og at vi mente, det kunne lade sig gøre at lave en både balanceret og fornuftig udflytning af statslige arbejdspladser, understregede Troels Lund Poulsen.

Regeringen har bebudet en ny udflytningsplan inden jul.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

en mand
Krimi

Helikopter søger
efter Tommy i skov

Nyheder

Her er der risiko for torden og skybrud

et ungt par
Krimi

Ungt par beskudt: 
Vi hørte bare en klik-lyd

en betjent i en lufthavn
Nyheder

Får du mon brug for

et midlertidigt pas?

politi arbejder
Krimi

Kvinde fundet
død i lejlighed

en kvinde smiler
Nyheder

Kamala Harris' kampagnestab: Vi har flertal af delegerede

luftfoto af by
Nyheder

Boligsalget er tilbage
på 2019-niveau

fodboldspillere
Sport

Martin Braithwaite er meget tæt på brasiliansk klub

Krimi

Anmeldelse om skud

cykelrytter
Nyheder

 Pogacar melder fra til OL

kvinde
Nyheder

Harris hylder Biden

kvinde
Nyheder

Topdemokrat støtter Harris

mand
Nyheder

Dansk musical

til stor filmfestival

Nyheder

Attentat mod Trump:

Secret Service erkender fejl

mand og kvinde
Kendte

Kærlighedsfest:

Hun sagde ja

mand og kvinde
Kendte

Kan score millioner:

Sælger vild luksus

mand
Nyheder

Rusland:

Kamala Harris er uvenlig

mand og kvinde
Kendte

Stjerneinstruktør:

Far for femte gang

En mand gråt fuldskæg og sorte briller.
Krimi

Tommy er stadig

forsvundet

regnvejr
Nyheder

Det vådeste år - så

meget regn er der faldet

Nyheder

Henrik Voldborg

er død

Sport

OL i fare for

Holger Rune

En lottokupon
Nyheder

Leder efter

Lotto-millionær

Carla Mickleborg og hendes nu ekskæreste Carl.
Kendte

Bryder med kæresten:

Aldersforskellen blev

for stor

Grev Nikolai, komtesse Athena, grev Felix og grev Henrik med en hund.
Kongelige

Familien samlet på

Cayx til fødselsdag

Politibil foran Københavns byret.
Krimi

Politiet anholder

efterlyst storsvindler

Pernille Harder på banen
Kendte

Pernille Harder

forlovet

Havet
Nyheder

Par fundet døde

i redningsflåde

Et par med paraply
Nyheder

Regnfuld uge venter forude

Kamala Harris og Joe Biden.
Nyheder

Har kun én

måned til det

Nyheder

Joe Biden

trækker sig

En fed mercedes i Hellerup
Debat

Jes Dorph: Undskyld, jeg bor i Hellerup

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Dansk skuespiller

har født

En motorvej set oppe fra
Krimi

Lastbil spærrer

motorvej i begge

retning

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Efter hjerteproblemer:

Rolf sender hilsen

Grev Nikolai i mørkt jakkesæt.
Kongelige

Grev Nikolai går i

far og farfars fodspor

Kvinder med ryggen til
Nyheder

Forbrug er steget

markant efter corona

En mand med gråt fuldskæg og briller. Han smiler.
Krimi

Ikke set siden

ondag

en mand ser alvorlig ud
Kendte

Naser Khader
får nyt job

en politibil
Krimi

Bremsede hårdt op foran politiet

- fik taget sin BMW

et skelet
Nyheder

Dansk museum udgraver værdifuld dinosaurart

en mand kigger på fotografen
Kendte

Michael Carøe:
- Jeg er ikke rig nok

mad og lokale
Nyheder

Top-restaurant
går konkurs

togskinner
Krimi

Faldt af tog

- fundet død

16 dage senere

et bjerg
Nyheder

Dræbt efter fald fra Tysklands højeste bjerg

Nyheder

Sol afløses af
skybrud og koldt vejr

fyrværkeri på himlen
Nyheder

Tivoli stopper
fyrværkerishow

Heino Hansen som vært på Melodi Grand Prix.
Kendte

Heino burde slet ikke

have lavet "Forræder"

fyrværkeri i luften
Krimi

Fyrværker forbrændt

i arbejdsulykke i Tivoli

Siden af en politibil
Krimi

Efterlyst flugtbilist

fundet

En computer med programmet
Nyheder

8,5 millioner

ramt af nedbrud

Blå blink på en politibil
Krimi

Frontalt sammenstød:

Mand og kvinde kommet

alvorligt til skade

Oliver Bjerrehuus fra siden
Kendte

Oliver Bjerrehuus ser

ikke sine børn

Fra gerningsstedet
Krimi

35-årig medvirkede

til drab

Kronprins Christian med studenterhue
Kongelige

Det skal kronprins

Christian nu

Halime Oguz i Folketinget
Nyheder

Dansk politiker anholdt

mand og kvinde
Kendte

Vild overraskelse: 

I dag bliver de gift

Nyheder

Livreddere er klar

til travl weekend 

mand med ukrudtsbrænder
Nyheder

Pas på med

ukrudtsbrænderen

mand
Kendte

Nu er det slut

Krimi

Billist havde vild promille

en bil på vej
Biler

Test Audi Q6 e-tron:

En af de bedste Audier lige nu

dåser med krydderi
Mad og drikke

Sjov konkurrence: Har du

Danmarks ældste krydderi

mand og kvinde
Kendte

Tv-kendis i baby-lykke

badegæster i havnebad
Nyheder

DMI: Varm weekend

kvinde
Nyheder

Forkert dom:

Sad 43 år bag tremmer

mand
Nyheder

Anholdt for

dødstrusler mod Trump

retsbygning
Krimi

Tiltale:

15-årig ville slå mand ihjel 

mand
Kendte

Eastwood i stor sorg

brandbil på rådhuspladsen
Krimi

Stor udrykning

var falsk alarm

Nyheder

Mindst 105 døde i protestaktion

mand
Nyheder

Mulig våbenhvile i Gaza

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-

stjerne i tårer

cykelrytter
Sport

Åh nej:

Pogacar moser Vingegaard

mand
Kendte

Jens Werner bisat: Sendt afsted med klapsalver

Krimi

35-årig anholdt i

sag om drab på 71-årig

Nyheder

Amerikansk journalist får

16 års fængsel i Rusland

Side på politibil
Krimi

Udsat for groft overfald:

Nu er han død

Kong Frederik ved jagtparade
Kongelige

Kong Frederik skød med skarpt