Administration 

Udflytning på dagsordenen i Folketinget

Landdistrikternes Fællesråd afholdt en succesfuld høring om udflytning af statslige arbejdspladser. Foto: Jens Astrup

Tirsdag afholdt Landdistrikternes Fællesråd en høring om udflytning af statslige arbejdspladser i Landstingssalen på Christiansborg. Fokus var, at samle erfaringer fra første udflytningsrunde til gavn for regeringens bebudede udflytningsplan 2.0.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
- Hvor mange herinde er for en udflytning af flere statslige arbejdspladser?

Spørgsmålet fra dagens ordstyrer Christian Degn forvandler Landstingssalen til et hav af strakte hænder. Midt imellem skimtes et par få øer, hvor hænderne bliver skødet.

Det er tirsdag, og de knap 100 fremmødte gæster er netop vendt tilbage fra pause. Politikere, forskere, organisationer og menigmand blender sig sammen til høringen om udflytningen af statslige arbejdspladser, der bliver afholdt af Landdistrikternes Fællesråd og Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer.

Selvom tilkendegivelserne i salen synes at afspejle en generel positiv indstilling over for regeringens bebudede tidligere udflytningsrunde, viste de mange oplæg i løbet af høringen, at emnet er komplekst og løsningen langt fra ligetil.

Bosætning, udvikling og nye job

En udflytning version 2.0 fik positive ord med på vejen fra både udflyttede medarbejdere, chefer og lokalpolitikere, ligesom formanden for Landdistrikternes Fællesråd slog tonen an i sit indledende oplæg:

- Vi vil gerne fortælle de positive erfaringer, for det er ikke altid, det får så meget plads. Ud fra de tal vi har set ind i, vil vi tillade os at sige, at det har været en succes indtil videre, sagde Steffen Damsgaard og understregede, at han er klar over, at ikke alle flytninger har været lige gnidningsfrie.

- Men vi har mange rigtig gode erfaringer, og de skaber bosætning, udvikling og job i landdistrikterne, lød det fra Steffen Damsgaard.

På et powerpoint oplæg gjorde han status over den udflytningsplan, den daværende regering præsenterede tilbage i oktober 2015. Ud af knap 3.900 statslige arbejdspladser, der fordeles på 38 byer og 25 kommuner, er 2.546 pr. september 2017 rykket ud i landet.

Klar plan, kvalificeret arbejdskraft og gode rammer

Tre af de chefer, som har ledt statslige medarbejdere gennem udflytningsrunden var også på talerlisten under tirsdagens høring. Og der var optimistiske takter og gode råd fra både direktør i Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg Lone Saabye, direktør i Nævnes Hus i Viborg Christian Lützen samt direktør for Statens Administration i Hjørring Trolle Klitgård Andersen.

Lone Saabye berettede om et godt udbud af kvalificeret arbejdskraft på alle arbejdsområder og en høj medarbejdertilfredshed. Udflytninger kan skabe effektiviseringer og bør tænkes sammen med faglige synergier, påpegede hun og understregede:

- Man skal som styrelse have en helt klar plan for overtagelse, man skal have en plan for de nye medarbejdere og i samarbejde med den afgivende myndighed sikre overførslen af den helt nødvendige viden.

Heller ikke Trolle Klitgård Andersen, direktør i Statens Administration i Hjørring, havde problemer med rekrutteringen, da han rykkede institutionen ind på Hjørring Kaserne i 2016. Planen var at ansætte 40 medarbejdere i kvartalet og resultatet er, at styrelsen er vokset fra syv medarbejdere i februar 2016 til 223 medarbejdere i dag.

- Vi har altså ikke haft rekrutteringsproblemer. Om det har været korttidsuddannede eller langtidsuddannede, har vi haft masser af ansøgninger, fortalte Trolle Klitgård Andersen.

En flytning er en mulighed for at starte forfra, påpegede han og opfordrede styrelserne til at gribe chancen for at nytænke institutionens organisering. Samtidig har flytningen skabt besparelser på både husleje og personaleomkostninger, forklarede Trolle Klitgård Andersen, der regner med, at udflytningsudgifterne er tjent hjem på fem år.

Pionérånd og samfundsansvar

Som direktør for Nævnenes Hus i Viborg har Christian Lützen været med til at bygge en ny styrelse op fra bunden. Med 200 medarbejdere har den nye styrelse til opgave at sekretariatsbetjene en lang række nævn, og heller ikke i Viborg har der været rekrutteringsproblemer.

En flytning kræver gode rammer for overleveringen af vigtig viden, mener han, der har arbejdet med sidemandsoplæring samt oplæringsforløb med erfarne medarbejdere og på særlige sagsområder.

I starten kan der være produktionsomkostninger og tab i produktiviteten, understreger han, men i dag er hans medarbejdere tilbage på niveau. Derfor står han nu i spidsen for en styrelse med dygtige medarbejdere, et stærkt fagligt miljø og gode karriereveje.

- Vi har kunnet lukrere på det der med pionérånden. Det der med: Vi skal nok vise dem, vi er alle sammen nye, og hvordan får vi det her til at lykkes. Det, synes jeg, har betydet rigtig meget for os, sagde Christian Lützen og tilføjede:

- Jeg synes faktisk, at den forandring udflytningen medførte, har gjort det muligt, at vi kommer til at løse en samfundsmæssig rigtig vigtig opgave bedre, end den nogensinde er blevet løst.

Flytter vi kun job, ikke mennesker?

Christian Lützen har ikke bare bygget en ny styrelse op, han har også bygget et nyt familieliv op ved at rykke hustru og tre børn fra København til Viborg. - Det har jeg ikke fortrudt et sekund, sagde han under høringen.

Det samme kan man ikke sige for størstedelens vedkommende. På tværs af alle flyttede institutioner i alle landsdele er det samlet 23 pct. af de flyttede arbejdspladser, der i dag er besat af medarbejdere, som har flyttet med deres arbejdsplads eller pendler på arbejde.

Og det undrede ikke formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo, der også var på høringens talerliste. Det er nødvendigt at finde ud af, hvordan man får folk til at flytte med arbejdspladserne, påpegede hun, "ellers flytter vi kun job, ikke mennesker".

Kernen er, ifølge formanden for Djøf Offentlig, karrieremuligheder.

- Der er ikke mange medarbejdere længere, der flytter efter jobbet og er der i 40 år. De fleste vil gerne kunne se en karrierevej, og de har måske også en ægtefælle, der gerne vil se en karrierevej, sagde Sara Vergo.

Derfor skal man skabe større og stærkere faglige fællesskaber, gerne i samspil med det lokale erhvervsliv, forklarede hun og understregede, at man ikke må "smøre for tyndt ud", for 17 udflyttede medarbejdere rykker ikke noget, påpegede hun.

Nære fællesskaber og ægtefællejob

Efterfølgende fortalte direktør i organisationen WorkLiveStay Camilla Høholt Smith om bosætning og ægtefællejob. Hun opfordrede til at se de udflyttede medarbejderes ægtefæller som kæmpe ressourcer i det lokale arbejdsmarked.

Bagefter fik to udflyttede medarbejdere ordet. En mere synlig kommunal velkomst samt kortere tid mellem annonceringen af en udflytning til udpegningen af de konkrete stillinger, der skulle med, lød kritikken i de to beretninger, der ellers bød på positive tilkendegivelser.

Et varmt og åbent lokalsamfund samt nære fællesskaber havde mødt begge de udflyttede medarbejdere, som valgte at flytte med deres job.

Efter pause og en lang, livlig debat trådte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) op på talerstolen under salens klapsalver.

Beskæftigelsesministeren ridsede processen op fra valgkampen i 2015 frem til regeringens beslutning om at udflytte første runde af statslige arbejdspladser frem til den nuværende bølge to. Den oprindelige udflytningsplan udsprang af et politisk løfte om at skabe balanceret placering af statslige arbejdspladser, forklarede han. Og som daværende erhvervsminister var Troels Lund Poulsen selv med til at lave planen for første udflytningsrunde.

- Jeg har aldrig nogensinde sagt, at det at udflytte statslige arbejdspladser ikke kunne give udfordringer. Det har jeg sagt på adskillige pressemøder, det har jeg sagt på adskillige besøg rundt om i Danmark. Men jeg har også sagt, at det her var et politisk prioriteret område for regeringen, og at vi mente, det kunne lade sig gøre at lave en både balanceret og fornuftig udflytning af statslige arbejdspladser, understregede Troels Lund Poulsen.

Regeringen har bebudet en ny udflytningsplan inden jul.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Et par kysser
Kendte

Jennifer og Ben:

Nu er det officielt

Kendte

Ottesen i tårer: 

Karrieren forbi

En kniv på en træ-baggrund
Krimi

Ung mand stukket med kniv på Amager

en mørk mand med solbriller
Kendte

R. Kelly:

Nye beskyldninger om sex med teenagedreng

Kronprinsparret i skjorter med store smil
Kongelige

Kronprinsfamilien på ferie

Nyheder

Uroligheder i store franske byer

en bil flyver gennem luften
Helt vildt

Vild video:

Bil flyver gennem luften

en beskærersaks på en træstamme
Livsstil

Beskær dine træer lige nu

En smadret hvid bil
Krimi

Alvorlig ulykke med fastklemte 

Janni og Karsten
Kendte

Janni og Karsten:

Folk tigger om penge

Britney
Kendte

Midt i retssag:

Britney smider toppen

Krimi

Svensk politi:

116 sager om stenkast

Kongeskibet i rum sø
Kongelige

Kongeskibet er igen klar til dronningen

OL
Sport

OL-surfere jubler:

Tyfon nærmer sig Tokyo

vild med dans
Kendte

Afsløring:

Hun skal være med i Vild med dans

test
Nyheder

Professor: Test af skolebørn dyrt og svært

brand
Nyheder

Tørt vejr presser brandmænd 

Miami
Nyheder

Eftersøgning i Miami er officielt afsluttet

Et til salg skilt i et vindue
Livsstil

Forældre er blevet guldrandede på lejlighedskøb

To ældre hvidhårde damer i rødt
Helt vildt

Mød Amsterdams ældste sexarbejdere:

Har haft 335.000 mænd

En mand vinker ved en gade
Sport

Jonas Vingegaard hyldet

En blond storbarmet kvinde med kaninører
Kendte

Dolly Parton tilbage i frækt kanin-kostume

En megayacht og en smilende mand
Kendte

Tom Cruise nyder ferien i sin megayacht

Nyheder

Har du været i Frankrig og Belgien - her er hvad du skal gøre

Ohland
Kendte

Oh Land afslører:

Færdig som X Factor-dommer

uheld
Nyheder

Voldsomme billeder: Bil endte på taget

Helena Christensen
Kendte

Helena Christensen:

Slanger sig på klaveret

regn
Nyheder

Regndans:

Nu skifter vejret

Ghita Nørby
Underholdning

Ghita Nørby:

Jeg bliver ked af det

øl
Nyheder

Vi drikker øl uden procenter

forældre
Kendte

Efter ni års kamp:

Endelig forældre

skolebørn
Nyheder

Skolebørn kan holde smitte kørende

smitte
Nyheder

Midt i smittestigning:

Festival med 40.000 gæster

harald
Nyheder

Kong Harald:

Vi skal lære om Utøya

tun
Nyheder

Danske lystfiskere:

Må fange fem ton tun

portræt Claudia Rex
Film og TV

Comeback i Vild med Dans

Christian Eriksen på banen
Sport

Christian Eriksen færdig i Italien

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Sygeplejerske-konflikt:

Vil have regeringen på banen

Retsbygningen i Rønne
Krimi

Satte ild til ekskonens hus

Haakon og Mette-Marit
Kongelige

Ti år efter Utøya: Norsk kongehus i sorg 

Skulder på anonym politimand
Sport

Mand angreb politiet - med bue og pil

Pige viser sit fund frem
Nyheder

11-årig pige finder 2000 år gammel mælketand

Hvid mercedes
Biler

Mænd leasede og videresolgte biler for millioner

hvepse
Sundhed

Hvepsene er på vej:

Sådan undgår du stik

Jesper Groth
Kendte

Grandprix-stjerne: 

Viser kæresten

Nyheder

Flere end fire millioner er stukket

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Sorgen forsvinder aldrig

Vejrudsigt
Nyheder

Sommeren fortsætter:

Mere vand og varme

felix
Kongelige

Klar til hverdag i trøjen:

Forelsket prins Felix fylder 19 år 

revolver
Helt vildt

Det Vilde Vesten:

Revolver til vild pris

strejke
Nyheder

Sygeplejerskestrejke:

Udskyder 40.000 behandlinger

Et instrumentbræt i solen
Biler

For varmt i bilen:

Sådan køler du den ned hurtigt

En SUV i regnvejr med palmer i baggrunden
Helt vildt

Video:

Dubai laver sin egen regn

en overdækket gylletank
Krimi

To mænd er i livsfare efter arbejde i gyllekanal

Nyheder

Fanger bevæbnet med barberblade tager gidsler i Sverige

En stor dukke med et øje
Sport

OL-maskotter

De værste og de bedste

En landsby set fra luften
Krimi

Politiet skyder mand i maven på Lolland

bryst
Nyheder

120.000 kvinder:

Får udsat kræftundersøgelser

Bjørn
Helt vildt

Vild video:

Cirkusbjørn angriber kvinde

En badebro ud i vandet
Krimi

42-årig mand nægter at have stukket 19-årig ihjel

Bachelor
Kendte

Bachelor-kaos:

Nu taler Michaela

Nissebanden
Film og TV

Færdig med elsket rolle: Det ville være patetisk

Bornholm
Nyheder

Bornholm:

Bolighandler boomer

Jaffer
Kendte

TV-par:

Vi gemte os bag solbriller og bøllehatte

bændelorm
Nyheder

Tollundmanden:

Bændelorm og byggrød

dræbt
Krimi

19-årig ung mand dræbt

bryllup
Nyheder

Dansk par skal giftes på ikonisk sted

Brygmann
Kendte

Martin Brygmann:

Er blevet morfar

klatrer
Nyheder

Sydkoreansk klatrer uden fingre savnes 

macron
Nyheder

Spionagesag:

Macron kan være udsat

brand
Nyheder

Voldsomme billeder: Meterhøje flammer

krigsskib
Nyheder

Irans største krigsskib: Kurs mod Danmnark

trans
Underholdning

Forsidemodel:

Første transperson nogensinde

Nyheder

200 personer døde under oversvømmelser

Nyheder

Milliardær-succes:

Ældste og yngste i rummet nogensinde

En ældre dame og en yngre
Kendte

Ghita Nørby i ny shitstorm

Sport

OL-chef: Legene kan stadig blive aflyst

dronning margrethe vinker i grønlandske gevandter
Kongelige

Grønlandsbesøg aflyst

En rødhåret dame ved et rundt vindue
Kendte

Stor dansk forfatter død

Et kæmpe hvidt hus ved Øresund
Helt vildt

Strandvejsvilla solgt:

Årets dyreste