Der er nok nærmest garanti for, at du hørt alle rådene til et langt liv før: spis varieret, undgå rygning, drik ikke for meget alkohol, og sørg for at få motion hver dag.
Men der er en række andre ting, du kan gøre i din hverdag, for at styrke dit helbred.
Vi har dykket ned i Bente Klarlund Pedersens bog "Dit helbreds bedste ven – immunsystemet". Hun er ikke bare kun overlæge og professor, kendt fra tv fra TV 2-programmerne "Junkfood-eksperimentet" og "Min sindssygt sunde familie", men også en af de internationalt førende forskere i immunsystemet.
Hun slår blandt andet fast, at det er en udbredt misforståelse, at det er en god idé at styrke sit immunforsvar. Immunforsvaret skal være i balance.
Ifølge Bente Klarlund Pedersen viser forskning, at hvert andet dødsfald involverer et immunsystem i ubalance. I forbindelse med en infektion kan kronisk syge patienter dø, fordi immunsystemet reagerer for kraftigt. I dag dæmper man derfor deres immunsystem, så de ikke overreagerer på sygdomme.
Her er en række af Bente Klarlund Pedersens råd til, hvordan du kan få dit immunsystem i balance:
Motion styrker immunsystemet
Når du er fysisk aktiv, rekrutterer du celler, især naturlige dræberceller, fra immunsystemet til blodet.
- Den bedste motion er den, du får gjort. Hvis det for eksempel er styrketræning, du godt kan lide, så er det det, du skal lave. Du kan også opnå meget ved bare at gå.
- Det vigtigste er, at du undgår inaktivitet, siger Bente Klarlund Pedersen.
De veltrænede har overordnet set et bedre immunforsvar end de fysisk inaktive, der oftere har kronisk inflammation end personer, der er fysisk aktive.
Når du motionerer, stimulerer du dine hjernehormoner, og du bliver i bedre humør. Fysisk aktivitet dæmper stress og angst, der også skaber ubalance i immunsystemet.
Hold vægten
Hold vægten, undgå svær overvægt, spis rigeligt af det nyttige, så kan du nok tåle resten. Spis sammen, nyd samværet.
- Et dårligt immunsystem kommer af en dårlig livsstil. Hvis du ikke bevæger dig, er svært overvægtig, ryger eller har svær stress, så har du højere risiko for infektioner og at have svært ved at komme af med dem igen.
Dårlige vaner og søvn
Undgå dårlige vaner; meget alkohol, røg, fysisk inaktivitet og usund mad dræner dit immunsystem.
Sover du ikke nok, bliver dit immunsystem svækket. Sover du for lidt, mister du overblik og selvindsigt.
Hold dig mentalt aktiv
Træn din hjerne ved at spille spil, læse eller lytte til bøger, løse sudoku eller strikke. Kan du synge, så syng. Kan du tegne, så tegn.
Deltag i frivilligt arbejde. Hjælp for eksempel en svækket nabo.
Få omsorg
Rækker nogen hånden ud, så tag imod den. Du har brug for al den omsorg, du kan få.
Tag også imod de vaccinationer, der anbefales af myndighederne.
De mange gode råd kommer fra et Ritzau-interview med Bente Klarlund Pedersen og fra hendes bog "Dit helbreds bedste ven – immunsystemet". Du kan købe bogen her