Vores tarms sundhed er afgørende for vores generelle velbefindende. Og hvis man ønsker sig en sund tarm, er der flere ting at huske på, og som du nemt kan gøre.
Det skriver Janne Marie Moll, postdoc ved Institut for Bioteknologi og Biomedicin ved Danmarks Tekniske Universitet, i en artikel i på videnskab.dk.
De gavnlige bakterier findes ofte i fermenterede fødevarer så som yoghurt, miso, sauerkraut, kimchi og den fermenterede tedrik kombucha, skriver Janne Marie Moll.
Hun skriver videre, at mikrobiomet i tarmen nærmest et organ på linje med for eksempel leveren, nyrerne og lungerne.
Vi har heldigvis ret store muligheder for direkte at påvirke, hvordan tarmen fungerer. Samtidig skal man være opmærksom på, at mikrobiomet og dets funktioner er blevet koblet sammen med sygdomme lige fra kræft, leddegigt og type 2-diabetes til depression og skizofreni.
Janne Marie Moll giver i artiklen en række gode råd om, hvordan man kan få en sund tarm:
- Spis varierede kilder til kostfibre – grove grøntsager, bælgfrugter og fuldkornsprodukter.
- Drik nok væske, så kostfibrene ikke giver dig forstoppelse.
- Spis gerne gæret eller syrnet mad, men det gælder ikke alkohol. En våd bytur er hård for de følsomme bakterier i tarmfloraen.
- Sørg for at gå på toilettet, når du føler trang til det – ellers risikerer du forstoppelse.
Har du små børn, så tilføj følgende råd til listen:
- Am din baby i så vid mulig udstrækning, så dens tarmflora og immunsystem får den bedst mulige start.
- Lad dit barn komme ud i naturen – gerne i skovområder. At være i mindre polerede og mere naturlige omgivelser mindsker risikoen for astma og allergi.
Bliv endnu klogere på, hvad en sund tarm kan gøre for dig - og dine børn - ved at læse artiklen "Tarmbakterierne hjælper dig: Sådan får du den bedste tarmflora" på videnskab.dk.