Tortursagen: Søren Gade trækkes i retten
Søren Gade (V) var forsvarsminister under krigen i Irak og har - udover udtalelser til Dagbladet Holstebro - forholdt sig tavs i tortursagen, efter nye oplysninger er kommet frem i denne uge. Foto: Niels Christensen / arkiv / POLFOTO
Den tidligere forsvarsminister skal blandt andet udspørges om sit kendskab til danske soldaters mulige tortur mod civile irakere.

Tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) slipper ikke for at udtale sig om danske soldaters mulige viden om, at de udleverede fanger til tortur.

Den forhenværende toppolitiker vil nemlig blive indkaldt til at møde op i vidneskranken i sagen, hvor seks irakiske fanger har sagsøgt Danmark for torturmishandling tilbage i Irak i 2004.

"Det, vi skal ind og have afhørt Søren Gade om, er, om han var i god eller ond tro," oplyser irakernes advokat, Christian Harlang, til Newspaq.

Helt overordnet skal den tidligere forsvarsminister svare på sit kendskab til regelsættet for operationerne i Irak, og mere konkret skal han udtale sig om sin viden i forhold til, om disse regler blev overholdt, forklarer advokaten og tilføjer:

"Det ser - ud fra de rapporter, som nu foreligger - ud som om, at også han var i ond tro. Han vidste, eller burde have vidst, at reglerne ikke blev overholdt, og at man længere nede i hierarkiet under hans ansvar gjorde sig skyldig i anvendelsen af tortur og udlevering af fanger til samme."

Christian Harlangs klienter er fem civile irakere, der fredag har lagt sag an mod staten, samt en sjette iraker, der allerede har et tilsvarende søgsmål i gang.

De stævner alle Danmark for mishandling, de angiveligt blev udsat for efter at være blevet taget til fange af danske tropper under den såkaldte Operation Green Desert.

Anklagerne går blandt andet på, at danskerne sparkede og ydmygede irakerne og kom hætter over hovedet på dem under timelange afhøringer. Derefter udleverede de danske soldater fangerne til det berygtede irakiske torturfængsel i Basra.

Christian Harlang oplyser, at han har seks til syv andre mulige søgsmål på vej.

via Listen To News