Det var med store armbevægelser og løfter om en bedre balance i Danmark, da regeringen 1. oktober lancerede deres storstilede plan for udflytning af statslige arbejdspladser. 3.900 arbejdspladser skal flytte til 38 forskellige byer i Danmark. På den måde sikres en mere rimelig fordeling af de statslige job, lød argumentet.
Men indtil videre er processen med at flytte arbejdspladserne slet ikke god nok. Det mener Flemming Vinther, som er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), der samlet repræsenterer 180.000 statsansatte fra en række forskellige fagforbund.
Ingen ved noget
Fra starten lovede regeringen en tidlig og åben kommunikation med medarbejderne. Men den har de statsansatte ikke mærket meget til. I stedet hersker der nu uvished og utryghed på arbejdspladserne, fortæller Flemming Vinther.
- Dem, der er blevet berørt, ved ikke andet, end at de er berørt. De ved ikke, præcis hvor deres arbejdsplads flytter hen, hvornår de skal flytte, eller hvordan flytningen vil foregå, siger Flemming Vinther.
Han efterspørger derfor mere information. Samtidig appellerer han til, at regeringen tager et større ansvar for processen, så der ikke vil gælder vidt forskellige vilkår fra arbejdsplads til arbejdsplads og fra faggruppe til faggruppe.
- Budskabet fra os er, at processen skal styres fra centralt hold. Man skal kunne sikre, at alle får de samme muligheder, uanset deres arbejdsplads, personalegruppe og hvornår de flytter, siger Flemming Vinther.
Regeringen præsenterede 1. oktober en plan for at flytte 3.900 statslige arbejdspladser til provinsen. De skal fordeles på 38 forskellige byer i 25 forskellige kommuner.
Regeringen har afsat 400 mio. kroner, der skal hjælpe til at finansiere flytningen i 2016. Udgifter derefter skal findes i finansloven for 2017.
UDVID
Frygter ulighed
I CFU har man en række bud på, hvordan man sikrer en god proces for dem, der flytter med jobbet, og dem, der vælger at blive. Flemming Vinther fremhæver blandt andet muligheden for job-bytte mellem medarbejdere, hjælp til at komme videre i et nyt job, fastholdelsesbonus og en sikring af lønnen for medarbejdere, der flytter til områder med lavere stedtillæg.
Flemming Vinther påpeger, at det er vigtigt, at ansatte bliver sikret de samme rettigheder, uanset hvilken uddannelsesbaggrund de har.
- Der skal være respekt for, at man ikke kan gøre det ens på alle arbejdspladser. Men det må ikke blive sådan, at nogle ordninger gælder for nogle grupper, men ikke for andre. Man er nødt til at give samme tilbud til alle grupper. Alt andet vil give bøvl, utilfredshed og usikkerhed, og det skal vi arbejde for at få minimeret, mener Flemming Vinther.
Her er det blandt andet vigtigt, at eksempelvis kontorassistenten ikke snydes for tilbud, som andre faggrupper får.
- Akademikerne og de administrative medarbejdere er hinandens forudsætninger. Derfor har jeg også en helt klar forventning om, at man behandler alle grupper lige godt, og at man ikke bruger alt fokus på dem, der har den længste uddannelse, fortæller Flemming Vinther
Fire ministre lovede åben kommunikation om udflytningen af arbejdspladser. Den har de ansatte svært ved at få øje på. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Intet svar fra minister
Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Moderniseringsstyrelsen under Finansministeret har imidlertid sendt et langt svar på mail, der dog ikke besvarer hovedparten af de spørgsmål, Avisen.dk har stillet til udflytningen.
Moderniseringsstyrelsen svarer blandt andet ikke på, hvor godt det er lykkedes at skabe den tidlige og åbne kommunikation, der blev lovet. Styrelsen svarer heller ikke på, hvordan man vil sikre, at puljen på de 400 millioner ikke bliver tømt af de arbejdspladser, der flytter først.
I svaret fortæller Moderniseringsstyrelsen, at de berørte arbejdspladser er i gang med at forberede flytningen, som er meget kompleks. Styrelsen vil dog ikke garantere, at medarbejdere på samme arbejdsplads vil få samme tilbud i forbindelse med flytningen.
- Eksempelvis vil en erfaren kontormedarbejder i en specialistfunktion have et andet behov end en nyuddannet djøf’er, der varetager generalistopgaver. Denne vurdering foretages bedst lokalt, hvor der er kendskab til medarbejdernes og institutionens behov, lyder svaret fra Moderniseringsstyrelsen.
Læs hele svaret fra Moderniseringsstyrelsen her.
Kort: Her flytter de statslige arbejdspladser til
Klik på de farvede prikker for at se, hvilke og hvor mange arbejdspladser, der flytter til byen.
-
Grøn prik: Op til 100 arbejdspladser
-
Gul prik: 100 til 200 arbejdspladser
-
Rød prik: Over 200 arbejdspladser