Hvert år begiver LO's 'Jobpatruljen' sig ud i det danske sommerlandskab for at tjekke de unges arbejdsforhold. Og problemer er der nok af.
Årets jobpatrulje er ved at lakke mod enden og foreløbige resultater viser, at rekordmange unge ikke får den pause, de er berettiget. 28,8 procent af de indtil videre 1650 adspurgte unge på landsplan, får ingen eller mindre end 30 minutters pause efter 4,5 times arbejde, skriver Fagbladet 3F.
Det bekymrer lokalkoordinator Tanja Fynbo:
- Vi oplever, at de unge gerne vil vise, at de kan godt kan klare arbejdet uden pauser. De vil gerne vise, hvor gode de er. Men det er en farlig tendens. I sidste ende konkurrerer man om, hvem der kan klare sig med færrest rettigheder, siger hun.
De sidste par år har mellem 20 og 30 procent af de unge, Jobpatruljen har talt med, ikke holdt pauser, når de var på arbejde. Det er problematisk, mener arbejdslivsforsker Helge Hvid fra Roskilde Universitet.
- Det er alvorligt for den enkeltes helbred, hvis pauserne på arbejde skippes. Pausen er det rum, hvor vi har mulighed for at regenerere både fysisk og mentalt, siger Helge Hvid.
Ud over at pausen forhindrer, at vi bliver kørt ud, er den en vigtig del af det sociale sammenhold på arbejdspladsen. Det er, ifølge arbejdslivsforskeren, her, bånd mellem kollegaer styrkes, fordi der er mulighed for at snakke privat med kollegaer.
- Ungdomsarbejde er en vigtig intro til arbejdsmarkedet for de unge. Det er her, de skal tillære gode vaner og opførsel på arbejdsmarkedet. I den ideelle verden, ville ældre kollegaer og chefer ligge pres på de unge, så de fik holdt pauser, siger han.