Udenrigsministeriet oplyser, at den amerikanske chargé d’affaires, Jennifer Hall Godfrey, torsdag eftermiddag har været indkaldt til samtale i Udenrigsministeriet.
Samtalen blev gennemført med Udenrigsministeriets departementschef, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.
En repræsentant for Grønlands regering, Naalakkersuisut, deltog også.
- Omdrejningspunktet for samtalen var historien i Wall Street Journal ”U.S. Orders Intelligence Agencies to Step Up Spying on Greenland”, meddeler Udenrigsministeriet i en skriftlig kommentar.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) meddelte onsdag, at han ville indkalde den fungerende amerikanske ambassadør til en samtale i Udenrigsministeriet om mulig spionage mod Grønland.
Udmeldingen kom, efter at den amerikanske avis Wall Street Journal onsdag skrev, at USA vil øge spionagen mod Grønland.
Oplysningerne stammer ifølge Wall Street Journal fra to kilder med kendskab til sagen.
- Det afgørende er, at vi får signaleret med stor tydelighed til amerikanerne, at kongerigets indre anliggender er kongerigets indre anliggender.
- Vi ikke bare betragter os selv som en tæt allieret af USA, vi er en tæt allieret. Og derfor kan vi selvfølgelig ikke tolerere, hvis man begynder at spionere mod hinanden, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ifølge TV 2's hjemmeside efter mødet.
Han fortæller, at budskabet blev sagt i "meget klar tale" til den amerikanske repræsentant.
Grønlands regeringschef, Jens-Frederik Nielsen, ligger på linje med den danske udenrigsminister.
- Grønlands linje i forhold til spionage er soleklar. Det er uacceptabelt og respektløst, siger han til det grønlandske medie Sermitsiaq.
Danmark ville ved at indkalde den amerikanske repræsentant forsøge at få opklaret, om oplysningerne er rigtige og gøre det tydeligt for amerikanerne, at Danmark ikke ser mildt på mulig spionage fra et land, man ellers anser som en tæt allieret.
USA's præsident, Donald Trump, har gennem fire en halv måned gjort kur til Grønland, som han ønsker at gøre amerikansk.
Præsidenten har både været på diplomatiske frierfødder, men han har også gjort brug af hårdere metoder. Blandt andet ved ikke at afvise at bruge militær tvang for at få Grønland på amerikanske hænder.
Både Grønland og Danmark har blankt afvist Donald Trumps ønske om at få Grønland.
I henhold til en forsvarsaftale mellem Danmark og USA fra 1951 har amerikanerne meget vid adgang til Grønland og kan frit øge sin militære tilstedeværelse.
Grønland tilsluttede sig aftalen i 2004, da den blev opdateret.
/ritzau/