Beskæftigelsesministeriet har analyseret effekten af den afkortede dagpengeperiode, men metoderne i analysen bliver nu voldsomt kritiseret. Det giver et urealistisk positivt indtryk lyder det fra økonomer, fagforeninger og A-kasserne.
Direktør for A-kassernes Samvirke Verner Sand Kirk er en af dem, der mener, at analysen er misvisende.
- Der er nogle, der gerne vil fremstille det her som om, at når man nærmer sig kanten, så drøner man i arbejde. Men hvis det skulle være rigtigt, hvorfor er der så 70.000, der er faldet ud? Man skal passe på med at konkludere, at reformen har fået folk i arbejde. Den har bare fået nogle få hurtigere i arbejde, og det er et meget beskedent antal, siger Verner Sand Kirk til Ugebrevet A4.
Analysen viser blandt andet, at den halverede dagpengeperiode har betydet, at der på et halvt år har været 3.605 ekstra "afgange til beskæftigelse". I den anvendte metode kan samme person tælle med flere gange, hvis vedkommende går til og fra beskæftigelse.
- Nu har de fundet på en anden måde at tælle på, som betyder, at den samme person kan blive talt med flere gange. Så får de selvfølgelig et højere tal, siger Verner Sand Kirk til Ugebrevet A4.
Han er ikke kun kritisk over for måden, ministeriet har valgt at opgøre effekten på, men mener også, at der er fejl og mangler i selve teknikken.
Den kritik bliver bakket op af arbejdsmarkedsforsker på SFI, Det nationale forskningscenter for velfærd, Anders Bruun Jonassen.
- De slår det lidt stort op som det mest relevante tal, men der er mange mangler i den analyse. Der ligger efter min vurdering en decideret forkert metode bag, som gør, at tallet er overvurderet. Det er i hvert fald ikke tilstrækkeligt dokumenteret, at det er det rigtige tal, siger han til Ugebrevet A4.
Også Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og 3F kommer i Ugebrevet A4 med eksempler på, hvordan de mener, at Beskæftigelsesministeriet har forsimplet teknikken i analysen og dermed pustet resultatet op.
I fagforbundet FOA er formand Dennis Kristensen ikke bare kritisk over for metoden i Beskæftigelsesministeriets analyse men også fortørnet over en bemærkelsesværdig timing. Analysen blev publiceret netop, som de stort anlagte trepartsforhandlinger begyndte.
- Det her ligner et panisk forsøg på at få dokumenteret, at pisken virker. Når det bliver offentliggjort af Beskæftigelsesministeriet på et tidspunkt, hvor ingen bemærker det, så er det lidt som om, at man gerne vil have en bekræftelse på, at det virker, men man tror ikke selv så meget på det, at man vil have debatten, siger han.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) har ikke kunnet stille op til interview med Ugebrevet A4 og svare på kritikken. Men ministeriet oplyser, at deres metode bedre belyser dynamikken på arbejdsmarkedet, og at kortvarige ansættelser kan have stor betydning for senere at komme i langvarig beskæftigelse.