Hver sagsbehandler på jobcenteret på Lærkevej i København har i gennemsnit ansvaret for 220 sager om de såkaldte aktivitetsparate borgere. Det vil sige borgere, som ikke er klar til job, og som ofte har flere problemer end blot arbejdsløshed. Det overstiger langt det anbefalede, lyder det fra Dansk Socialrådgiverforening.
Det skriver Dagbladet Information.
"Det er det højeste tal, jeg kender til," lyder det fra regionsformand Rasmus Balslev ifølge Information.
"Vores anbefaling på baggrund af vores undersøgelser er mellem 40 og 55 sager. Det høje sagstal bidrager til borgernes frustration, fordi der er lang sagsbehandlingstid, og sagsbehandlerne ikke er tilgængelige, når de har så mange sager."
Tallene er fra juni og kommer fra de løbende rundspørger, Socialrådgiverforeningen laver på landets jobcentre. Også i Odense Kommune ligger tallet højt på omkring 175 sager i gennemsnit, og kommunen har fra august valgt at nedbringe antallet.
Det anbefalede tal bygger på, hvad der ifølge socialrådgiverne skal til for at kunne fastholde fagligheden i sager, der ofte er enormt komplicerede, når de skal leve op til dokumentationskravene i lovgivningen.
Eksempelvis kan man håndtere færre sager, hvis borgeren har flere problemer på én gang, og det er tilfældet for de fleste borgere på Lærkevej. Københavns Kommune har samtidig fået kritik for at tolke loven mere restriktivt end andre kommuner, og det er med til at forklare, hvorfor presset er ekstra stort i Hovedstaden.
Mandag skrev Information om sagen om Vladimira Kristensen, hvis manglende arbejdsevne efter 20 år i systemet stadig ikke var dokumenteret tilstrækkeligt, så hun kunne få førtidspension.
Det var også mandag, at en gruppe vrede borgere demonstrerede foran jobcenteret for at sætte fokus på de mangeårige forløb, sygdomssvækkede borgere skal igennem. Som optakt har debatten på Facebook været så ophedet, at det har skabt pres og bekymring blandt sagsbehandlerne.
Ifølge jobcenterchef Maria Boje betyder det høje antal sager, at medarbejderne har mange borgermøder hver dag og kort tid til forberedelse.
"Derfor har vi også sørget for, at alle får en individuel sagsbehandler i København. Jeg er bare ked af, at det bliver det eneste argument, og når vi undersøger det, kan vi jo se, at vi giver dem en førtidspension, som skal have en førtidspension," siger Maria Boje til Information.