En mand skadede sin ryg, da han ville redde en fastklemt kollega. Den dobbelte ulykke har nu ført til en principiel strid.
Det skriver Fagbladet 3F.
Forsikringsselskabet mente nemlig, at staten skulle betale erstatningen for den dårlige ryg. Det krævede de med henvisning til en særregel i lovgivningen om "forsøg på at redde menneskeliv".
Men nu har Ankestyrelsen stoppet den fidus. Det samme er sket i en anden lignende sag.
- Forsikringsselskaberne gør meget for at prøve at undgå at betale erstatninger, siger advokat Karsten Høj, der er formand for Danske Advokaters fagudvalg for erstatnings- og forsikringsret.
Ulykken skete på et værksted. En ansat kom i klemme under en personbil.
Kollegaen iler til og forsøger straks, om han kan løfte bilen lidt. Det går ud over hans ryg. Bagefter får han vedvarende smerter i lænden.
Myndighederne afgjorde straks, at det var en arbejdsskade. Men det protesterede forsikringsselskabet imod.
De mente, at der var tale om at redde menneskeliv i sammenhæng med arbejdet, men uden at være en direkte del af jobbet. Så skal staten betale erstatningen.
Men Ankestyrelsen afviser klart. Manden med rygskaden var ansat på arbejdspladsen, og det var her, han kom til skade.
Advokat Karsten Høj oplever, at forsikringsselskaber jævnligt optræder "aggressivt" i arbejdsskader. De går aktivt ind og blander sig i sagsbehandlingen på en måde, som det ikke er sket tidligere.
I 2016 klagede forsikringsselskaberne i 1.437 sager. Det er på niveau med tidligere år, men en stigning i forhold til længere tilbage i tiden. I 2009 klagede forsikringsselskaberne i 1.146 tilfælde.
- Det har tidligere været drøftet, om forsikring af arbejdsskader skal ligge i de private selskabers regi. Det kunne også ligesom erhvervssygdomme overføres til en særlig instans, siger Karsten Høj.
Advokaten henviser også til tal, som viser, at arbejdsskader i modsætning til tidligere ser ud til at være blevet en god forretning for selskaberne. Bruttoerstatningsprocenten lå i 2015 på 70 procent.
Det vil sige, at selskaberne for hver krones indtægt i præmie deler 70 øre ud i erstatning. I 2004 var procenten 114.
Underdirektør Karina Ransby fra brancheorganisationen Forsikring & Pension siger, at selskaberne ingen interesse har i at gøre arbejdsskadede til kastebold.
- Men sagerne skal vurderes på et ordentligt grundlag, og afgørelsen skal være rigtig i forhold til reglerne. Og det er nu engang ikke altid helt ligetil at træffe den rigtige afgørelse. I 2017 har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgjort rigtig mange sager, og det kan være en årsag til, antallet af klager fra selskaberne kan være steget, siger Karina Ransby.
Forsikringsselskaberne er holdt anonyme i Ankestyrelsens omtale af sagerne.