Fire bombehunde og en række hærdebrede sikkerhedsfolk ved indgangen varslede, at en særlig gæst tirsdag var på besøg i Statsministeriet. Den britiske premierminister, Tony Blair, mellemlandede i Danmark for at diskutere situationen i Irak og Afghanistan med den danske statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V). De to statsledere åbnede op for, at de britiske og danske styrker skal ud af den irakiske provins Basra i løbet af få måneder.
»Vi håber begge, at vi kan overlade det endelige ansvar for Basra til irakerne til foråret. Vi forventer, at vi til den tid vil regulere vores styrkers rolle i landet,« sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Ingen af dem præciserede dog, hvad der skal til, før sikkerhedsniveauet i den irakiske provins er sikkert nok.
»Efterhånden som irakerne bliver bedre rustede til at overtage sikkerheden, kan vi trække os ud af området. Men vi vil stadig skulle være i landet for at hjælpe med genopbygningen,« sagde Tony Blair.
Den danske statsminister kom samtidig den seneste kritik om, at han blindt følger England og USA i Irak, i møde:
»Et partnerskab handler om tillid, troværdighed og solidaritet. Vi tager beslutningerne sammen i koalitionen.«
De to statsledere fløj sidst på dagen videre til NATO-topmøde i Letlands hovedstad, Riga, for blandt andet at diskutere situationen i Afghanistan. Men allerede på pressemødet luftede de tydelig irritation over NATO?s problemer med at rekruttere tilstrækkeligt med styrker til missionen i Afghanistan.
»Vi skal ikke pege fingre ad nogle specifikke lande, men det er vitalt for NATO, at vi får de nødvendige antal styrker til missionen. NATO?s troværdighed er på spil,« advarede Tony Blair.
Efter besøget i Statsministeriet ilede Blair ? sekunderet af et massivt optog af mørke biler i luksusklassen ? videre til den britiske ambassade. Her skulle han skulle mødes med Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt. Og selvom Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, på det seneste har slået til lyd for, at de danske soldater skal trækkes ud af Irak nu, lød kravet fra Thorning-Schmidt en smule anderledes efter mødet med Blair:
»Vi skal stille og roligt lægge en plan for, hvordan den danske styrker skal ud af Irak. Og vi taler om måneder, vi taler ikke om ikke år,« sagde Helle Thorning-Schmidt.