Kommunerne har ansvaret for, at de sosu'er, der arbejder med demente, ikke er udsat for vold og trusler i hverdagen.
Det slog ældreminister Thyra Frank (LA) fast, da hun torsdag aften var i samråd i Folketinget om emnet.
Avisen.dk kortlagde i efteråret omfanget af vold på plejehjem, hvor demente borgere slår og sparker ansatte ud af frustration. Det fik socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag til at indkalde den daværende sundheds- og ældreminister til samråd.
Torsdag aften troppede den nye ældreminister Thyra Frank så op til samråd, hvor også Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten deltog. Og her gjorde ministeren det meget klart, hvem hun mener har ansvaret for den udbredte vold.
- Det er kommunernes ansvar, at ansatte ikke bliver udsat for vold. Vi har givet kommunerne midlerne, og det er deres ansvar at klæde lederne på. Lederne skal sørge for kun at sende det faste personale ind til de udadreagerende borgere, sagde Thyra Frank i samrådet.
S: Ministeren tager ikke problemet alvorligt
Men at volden kun er kommunernes og ledernes ansvar, og at man fra politisk hold har gjort alt, hvad man kan, køber Astrid Krag ikke.
- Jeg står ikke tilbage med en følelse af, at ministeren tager problemet alvorligt. Hun siger, at det her handler om ledere, der må gøre tingene anderledes. Ministeren skulle gribe knoglen og ringe til alle de ledere, der kæmper for at få vagtplanen til at hænge sammen, siger ordføreren til Avisen.dk.
Under samrådet stod Astrid Krag fast på, at den eneste måde at løse problemerne med vold er ved at give kommunerne flere penge til at ansætte personale nok.
- Ministeren siger flere gange, at der er en fin økonomi ude i kommunerne. Men beregninger viser, at vi har brug for en stigning på 0,6 procent i det offentlige forbrug for at fastholde samme serviceniveau som nu. Lige nu forsvinder værdighedsmilliarden bare i et presset budget, sagde Astrid Krag.
Thyra Frank står fast på, at kommunerne har selvstyre og må fordele de penge, regeringen har afsat.
- Der er afsat penge i de sidste to finanslove samt nye midler, vi har afsat i demenshandlingsplanen. Der er aldrig afsat så mange penge før, og det er flot og ambitiøst, sagde ministeren.
FOA: Det er ikke godt nok
Ældreordføreren fra Dansk Folkeparti, Karina Adsbøl, spurgte flere gange, om ministeren fra politisk hold kunne sikre, at kommunerne rent faktisk bruger de afsatte midler til flere hænder.
Til det svarede ministeren, at 66 procent af værdighedsmilliarden er brugt på flere ansatte, og at der desuden kan blive frigivet en masse tid til pleje, hvis de ansatte ikke brugte så meget tid på dokumentation.
Men det mener formand for social- og sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr ikke er godt nok.
- Vi kan ikke komme uden om, at hvis vi skal nedsætte volden, så skal der flere medarbejdere til. Jeg tror simpelthen ikke på, at vi kan hente penge nok ved at fjerne noget dokumentation, siger Karen Stæhr til Avisen.dk.
Nej tak til minimumsnormering
Under samrådet kritiserede sundhedsordfører Peder Hvelplund fra Enhedslisten ministeren for at give lederne skylden for underbemandingen.
- Jeg forstår ikke, hvordan ministeren kan give lederne skylden. Tal fra FOA viser jo, at 26 procent af dem, der arbejder alene, bliver udsat for vold. Samtidig er der 33 beboere per ansat om natten, sagde han.
Det var ældreordfører i SF Kirsten Normann Andersen enig i.
- Der er stadig for få til at pleje alle, især på skæve tidspunkter som aften, nat og weekender. En mand kan kun nå en mands arbejde. Øremærkede midler resulterer ikke i flere ansatte. Derfor skulle ministeren måske overveje en minimumsnormering, sagde hun.
Det vil ministeren dog ikke gå med til.