Thulesen om Radikales hjælp til nedslidte: "Det giver ekstra pisk til andre"

- Jeg synes desværre, at det er typisk radikalt, at man kun kan gøre noget godt for de nedslidte, hvis man samtidig giver ekstra pisk til andre, siger Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl (tv.) om forslag fra Morten Østergaard (th.) og Radikale Venstre. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpiz)

Radikale Venstres forslag om en ny seniorpension for nedslidte møder hård kritik fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Forslaget gambler med politikernes troværdighed, mener han.

Debatten om danskernes pensionsalder raser og slår gnister som aldrig før. 

Senest langede Radikale Venstres leder Morten Østergaard i et interview med Avisen.dk ud efter Socialdemokratiets plan om at lade nogle grupper af danskere gå tidligt på pension. 

Men nu møder De Radikale skarp kritik for forslaget om at indføre en særlig seniorpension, der skal give nedslidte danskere bedre mulighed for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.

Ekstraregningen for den ordning skal betales ved at lade folkepensionsalderen stige hurtigere for alle andre danskere, og det møder modstand fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg synes desværre, at det er typisk radikalt, at man kun kan gøre noget godt for de nedslidte, hvis man samtidig giver ekstra pisk til andre, siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen.dk. 

Han mener, at de radikale med forslaget risikerer at sætte danskernes tillid til det politiske system over styr.

- Det er problem, hvis vi politikere siger til folk, at de kan gå på pension, når de rammer en vis alder, og så pludselig ændrer det igen. Dér synes jeg, at Radikale spiller med folks troværdighed til det politiske system, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Dansk Folkeparti har selv vendt tommelfingeren op til Socialdemokratiets forslag om at lade nedslidte og danskere, der har været mange år på arbejdsmarkedet, gå tidligere på folkepension. 

Balance 

De Radikales leder, Morten Østergaard, mener dog, at der er "balance" i forslaget om at lade en fremrykket stigning af folkepensionsalderen betale for bedre rettigheder til nedslidte. 

- Den danske model går ud på, at man bidrager med det, man kan, til gengæld for at vi har et fælles sikkerhedsnet, der griber de af os, der har behov for det, siger Morten Østergaard til Ritzau. 

- Derfor synes vi, at der er en balance i, at vi lægger nogle få måneder til vores arbejdsliv til gengæld for, at vi kan tage bedre hånd om dem, der er nedslidt, uddyber han. 

Ikke imponeret  

I SF glæder beskæftigelsesordfører Karsten Hønge sig over, at De Radikale bekymrer sig om de nedslidte, men det konkrete udspil kalder han "uambitiøst"

 - Det er fint, at De Radikale vil række de nedslidte en hånd og lade dem slippe for årelange og plagsomme arbejdsprøvninger, men finansieringen af den nye seniorpension, som partiet foreslår, er asocial, siger Karsten Hønge.
 
 
 
Han henviser til, at De Radikale vil finde pengene til den nye seniorpension ved at hæve både efterlønsalderen og pensionsalderen. 
 
- De rækker de nedslidte en hånd, men tæl lige fingrene bagefter. Det vil udfordre så mange mennesker, hvis pensionsalderen bliver hævet igen, siger Karsten Hønge.