Administration 

Taxamanden: Er det tid til underklassens oprørske forår?

- Jeg tænker blot på om metoden fra ”Det arabiske forår” – at bruge de sociale medier til at mobilisere politisk vrede og frustration har inspireret?, spørger Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

HVORNÅR ER ”den lille mand bare ramt” – og hvornår er der skabt en ny underklasse?

Hvornår er det bare brok – og hvornår er der tale om en folkebevægelse?

Hvornår er det spin – og hvornår er det politik?

Er der kræfter i Danmark, som kunne ligne ”det arabiske forår”?

Jeg kender ikke svarene på de spørgsmål, som måske er alt for store – og konspiratoriske. Men jeg synes, de presser sig på.

Jeg må nok starte med at advare de frygtsomme; Taxamanden her er ikke revolutionær, marxist eller bestilt sendebud fra de røde. Faktisk måtte jeg slide mig gennem mine ungdomsår i 70’erne med etiketten ”reformist” – og det var ikke et adelsmærke.

Jeg lagde afstand til de kommunistiske regimer (det kunne DKP’erne ikke lide), og jeg lagde afstand til de røde universitets-miljøer (Det kunne de ikke lide i VS og alle deres studentikose afarter).

ALLERHELST VIL jeg ses som journalist og Taxamanden, der kigger på verden gennem forruden på min sølvfarvede Mercer (der ikke tilhører mig, men min vognmand!). Jeg tror ikke, der findes én sandhed - men jeg er på konstant jagt efter den. Og siden den svageste regering i årtier trådte til i 2015, ja, også under Thorning-regeringen, har jeg mærket en tiltagende forandring af hele den politiske aktivisme.

I princippet er de politiske partier en rygrad i det danske folkestyre - i realiteten er blot en lille minoritet af befolkningen - 4-5 pct. - medlemmer af et politisk parti. En lille elite afgør i praksis, hvem vi kan stemme på til folketingsvalgene. Så hvis der skal skabes politisk forandring, må folket finde helt andre fora og platforme for nye ideer. Så måske er det derfor, at de klassiske kendetegn og tilhørsforhold i de fleste partier ikke er til at genkende

Jeg kørte med en højt placeret forretningsmand af absolut borgerlig observans, der ”truede med” at stemme socialdemokratisk, forbi Bjarne Corydon – og jeg citerer – ”er den bedste finansminister i årtier, og hvor historien engang vil vise, at han er den mest undervurderede, danske statsmand i mange, mange år”.

Jeg lagde i samme periode kone, søster og datter til lærerkonflikten og oplevede der den største politiske frustration i årtier: At partier, som lærerne traditionelt havde lænet sig op ad, totalt svigtede ved at smide dem ud i en lockout for til sidst at tvinge lærerstanden til det resultat, man selv havde iscenesat i forvejen.

Højfløjen har overtaget den kraftfulde EU-modstand. Ikke bare i Danmark, men i hele det mere og mere nationalistiske Europa.

JEG MELDTE MIG for et par år siden selv ud af et radikalt parti, som trækker den økonomiske politik mod højre, mens det står til venstre for venstrefløjen i migrations- og flygtningepolitikken. Er det for groft at kalde partiet for en akademisk studiekreds?

Højrepopulisterne i DF samler den fattigste del af arbejdsklassen, de skuffede udkantsdanskere og antiglobalisterne. Verden er farlig, men Tulle passer på os!

Venstre ved man, hvor man har. De klynger sig til magten, mens alt tyder på, at partiet er en kæmpefiasko blandt vælgerne

Og De Konservative, Danmarks ældste parti og borgerskabets klassiske bastion? – Ups! De kan i realiteten forsvinde helt ud af Folketinget.

Alle de klassiske, ideologiske færdselsregler er under op- eller nedbrud. Og aldrig har jeg på den private front og i taxiuniverset oplevet så mange mennesker fuldstændigt tabe den politiske orienteringsevne.

TIL GENGÆLD har de højtlønnede spindoktorer kronede dage (kronede som i kroner og ører). De har gjort sig selv til en fuldstændig uproduktiv elite af djøf’ere og journalister. De forsøger at skabe en slags politisk GPS, der erstatter tabet af klassiske værdier og gøre parlamentet til en skueplads for taktik og kovendinger.

Her er rollespilletspillet mellem de 179 medlemmer vigtigere end de millioner af vælgere, hvis trofasthed og tilhørsforhold ikke er til hverken at forudsige eller stole på.

Men verden stopper heldigvis ikke trods mit øjeblikkelige sortsyn.

Jeg fik en forsmag for nogle uger siden, da jeg en morgenstund hentede en selvstændig advokat i et af Københavns velhaverområder. Han og fruen skulle på opera-tur, men i sensommerens smukke morgensol, kom vi til at tale om dansk politik.

- Det, jeg frygter allermest nu, er den tiltagende ulighed, sagde han.

JEG MÅTTE LIGE kigge engang i bakspejlet, for at sikre mig, at han ikke var sarkastisk. Det var han ikke. Hvad han stemmer på ved jeg ikke – men jeg antager, at manden er borgerlig som 90 pct. af dem på egnen.

Men hans frygt var ærlig. Og så kom advokaten altså Danske Banks direktør Borgen i forkøbet, da han i sidste uge chokerede Danmark med sin uvilje mod topskattelettelser.

Da jeg selv for en uge siden gik ind i nedskæringsdebatten i min ugentlige klumme her på Avisen.dk under den ironiske overskrift 'Så hold dog op med at være fattig', fik jeg endnu en overraskelse i form af de fleste likes og delinger i mine egne fire år på Facebook som taxamand.dk. Det vrimlede ind med nye venner og kommentarer. Utvetydig støtte til kritikken af menneskesynet i almindelighed og behandlingen af min Facebook-ven Sanne i særdeleshed.

Jeg kom bl.a. i kontakt med aktivisten og kontanthjælpsmodtageren Kaj Verner Pedersen, som selv har startet en række grupper til støtte for de udstødte, har fingre med i spillet i andre og kender atter andre grupper.

Det er meget håndgribeligt.

DER ER IKKE tale om politiske grupper eller folkelige modstandsgrupper – men slet og ret Facebook-grupper og andre internet-fora af mennesker, som går i politisk kamp mod den tiltagende, sociale armod.

Det handler om vrede mod nedskæringer, om kontanthjælpsloftet, om topskaffelettelser (Penge til de få rige – betalt af de mange uformuende). Her er nogle enkelte eksempler:

'Fattigmands kolonnen'
'Forsvar vores velfærd'
'Social Fri debat'
'Bekæmp fattigdom NU'
'Jobcentrets ofre'
'Behandle mig ordentlig'
'Velfærdsalliance.dk' (Som ifølge hjemmesiden støttes af en lang række fagforeninger og partier i landet)

Jeg er hverken sociolog, djøf’er, spåmand eller spindoktor.

Jeg tænker blot på om metoden fra ”Det arabiske forår” – at bruge de sociale medier til at mobilisere politisk vrede og frustration har inspireret? – ikke mindst fordi mistilliden til det danske folkestyre og politikerleden er på sit højeste i mange årtier.

– Er underklassen er ved at tage hul på sit eget, oprørske forår?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Med masser af stjerner og flotte ord med på vejen er Cirkusrevyen 2021 udsolgt hele sommeren, og nu kan publikum opleve Ulf Pilgaard og resten af holdet helt frem til oktober.lgaard
Kendte

Ulf Pilgaard fortsætter

søløver
Helt vildt

Søløver flygter: Vil op i båd

grill
Nyheder

Faren lurer: Sådan griller du bedst

fodbold
Sport

Danmark fester: Se billederne

italien
Nyheder

Italienerne må smide mundbindet udendørs 

hus
Nyheder

Hvert andet hus sælges inden for to måneder

fest
Sport

Fodboldglade danskere holder folkefest 

Collage af mand med computer og aktiekurser
Advertorial

Annonce

At handle med aktier er populært som aldrig før

Sport

Danmark tæver Rusland og brager i EM-ottendedelsfinalen

billede af Omar Marzouk
Kendte

Omar Marzouk køber hus
for tocifret millionbeløb

billede af en tasmansk djævel
Dyreliv

Djævle har ryddet

ø for pingviner

billede af en mad med mayonnaise
Mad og drikke

Advarsel: Risiko for skimmel i din mayonnaise

billede af voldsom regn på en terrasse
Livsstil

Er du klar til det
næste skybrud?

billede af pasta på en gaffel
Mad og drikke

Advarsel: Denne pasta udgør en sundhedsmæssig risiko

billede af prototypen af den flyvende taxa
Nyheder

Tyskere vil tilbyde lufttaxa til OL

kød og grønsager er lagt på en grill
Mad og drikke

Dagens afsteming: Hvor vild er du med at grille?

billede af Allan Randrup Thomsen
Corona

Ekspert om mandagens coronatal: - Det ser lovende ud

Kronprinsesse Mary står med rød taske
Nyheder

Mary jubler:

Der er håb

halen på en hval ses i vandoverfladen
Nyheder

Jorden har fået

et nyt ocean

billede fra ulykkesstedet
Krimi

Betjent i kritisk tilstand: Formodet flugtbilist sendt bag tremmer

rune klan poserer
Kendte

Klan efter anmeldertæsk:

Det er fandeme svært 

sveriges statsminister i jakke og slips
Nyheder

Sveriges statsminister

er væltet 

Bål i mørke
Nyheder

Grønt lys for

Sankthansbål 

mette frederiksen i blomstret kjole
Nyheder

Laveste opbakning

i 15 måneder 

ko kigger
Nyheder

Giftsag i Korsør:

Ti børn skal tjekkes

oversvømmet område i usa
Nyheder

Ni børn døde

i kæmpe trafikulykke 

vægtløfter i aktion
Sport

Transkønnet vægtløfter

skriver historie 

østre landsret set udefra
Krimi

Kræver livstid:

Far dræbte sine

børns mødre

En sparegris med mundbind på
Nyheder

Regeringen vil have

banker til at overtage

corona-gæld

ambulancer og lægebiler holder på vejen
Krimi

Flugtbilist kørte betjent

ned: Nu er han anholdt

Et togsæt ved en perron.
Nyheder

Kørte på røven

500 gange -

her er straffen

En meget lille baby med slager i en seng. Ved hans hoved er en hånd som ser voldsomt stor ud.
Helt vildt

Fik 0% chance for

at overleve – nu er

han fyldt et år

De blå blink på en politibil
Krimi

Mand kørt ned

efter skænderi

Den store trøje med Christian Eriksens navn og nummer på som kom på banen før kampen mod Belgien.
Sport

Hjulmand: Eriksens besøg

har ændret stemningen

Johanne Schmidt-Nielsen i blå og hvid blomstret skjorte.
Kendte

Johanne Schmidt-Nielsen:

Har fået en søn

En stor alligator sover
Dyreliv

Mød Muja:

Verdens ældste alligator

To biler på en våd vej
Nyheder

Skybrud flere steder i Jylland

En tømrer arbejder med træ
Livsstil

Håndværkerfradraget:

Hvad er op og ned?

En ATV'er flyver gennem luften
Krimi

12-årig dreng i kritisk tilstand efter ulykke 

Folk i nissedragter
Kendte

Nissebanden vender tilbage

En gråhåret mand vinker
Sport

Pinligt:

BBC ville hyre afdød fodboldspiller

En reol med bøger
Bøger

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

En masse cheerleader-piger i blåt
Helt vildt

Pige med Downs syndrom skåret ud af klassebilledet

En cykel på en kofanger
Krimi

Bilist kører cyklister ned på åben gade

En dame med en schæferhund i Washington
Nyheder

Præsidentens schæferhund er død

en ambulance
Krimi

21-årig mand mister livet efter påkørsel i København

billede af Marianne Jelved
Kendte

Marianne Jelved gjorde noget hun aldrig havde gjort - og besvimede

billede af et blåt EU-sygesikringskort
Rejser

Er dit blå EU-sygesikringskort udløbet?

redningshelikopter ses i luften
Krimi

Far omkommet - ville redde datter i gummibåd

billede af mads langer
Kendte

Mads Langer
er blevet far

martin henriksen ses bag Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

DF-formand lægger afstand til partifælles islamtweet

demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Her dropper sygeplejerskerne strejken

Mand i hospitalsseng
Corona

Var indlagt 14

måneder med corona:

Nu er han død

billede af en sundhedsperson
Corona

Her er lørdagens

danske corona-tal

børn leger på græs
Livsstil

Sådan får du dine børn

til at lege sammen
- trods aldersforskel

Demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det ok, at sygeplejerskerne strejker?

Portræt Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Dansker bliver superskurk

i Hollywood:

Jeg gik helt amok

Redningsmandskab hejses ned i en kran
Nyheder

Skole kollapser:

To dræbt 

Christian Eriksen på banen
Nyheder

Overlæge: Eriksen kan

komme tilbage på banen

portræt af mellemøstlig mand
Krimi

Efterlyst: Kørte betjent

ned og stak af

Mand giver briefing
Nyheder

Parlamentsmedlem anklaget for overgreb

Pornhub og MindGeek logoer på mobiltelefoner
Nyheder

34 kvinder sagsøger Pornhub

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn

Tesfaye
Nyheder

Regeringen: Dropper modtagecenter i Etiopien

Philine
Kendte

Bendtners eks: Smider tøjet i varmen

billede af den falske Mona Lisa
Nyheder

Mona Lisa-kopi: Solgt for over 20 millioner

Kreta
Nyheder

Nye åbninger: Kreta, Nice og Cannes

Eriksen
Nyheder

Udskrevet: Eriksen besøger landsholdet

fængsel
Krimi

I fængsel for hærværk på jødisk gravplads

kronprins
Nyheder

Kronprinsen om Eriksen: Nu smiler vi igen

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Har fundet rester 
efter Maria 

vandrefalk
Nyheder

Efter 100 år: Vandrefalke yngler ved København

grill med flammer
Livsstil

Sådan undgår du

at grillfesten går op

i flammer

mette frederiksen får vaccine i skulderen
Nyheder

Milepæl: Halvdelen

af danskerne vaccineret

hospitalet i skejby set på afstand
Krimi

Et-årig pige mistede livet:

Dagplejer anholdt

fodboldspillere går på fodboldbane
Sundhed

Denne gruppe overlever

oftere et hjertestop

modelfoto af ulykkelig pige i seng
Krimi

15-årig pige narret

til sex af 60-årig stedfar

blåt badebassin
Sundhed

Undgå at badebassinet

bliver en bakteriesump

mand på motorcykel flyver gennem luften
Nyheder

Stuntmand dræbt

under rekordforsøg 

indgang til rigshospitalet
Krimi

Kvinde badede alene

og druknede