Tæsk på tæsk til socialpædagoger: Så grelt står det til

Rigtig mange socialpædagoger oplever vold, når de går på arbejde.  (Foto: Foto: Scanpix/Arkiv)

Socialpædagogerne hører til blandt dem, der er mest udsat for skub, spark og tæsk, når de arbejder. Men en dag knækker filmen, advarer SL-formand, Benny Andersen.

40 procent.

Så mange socialpædagoger har oplevet at blive udsat for fysisk vold på deres arbejdsplads de seneste 12 måneder.

Blandt dem, der arbejder på døgntilbud for børn og unge, er det mere end tre ud af fem. 

Det er den skræmmende konklusion i en repræsentativ undersøgelse fra sidste år, der er foretaget blandt 1.222 medlemmer af Socialpædagogernes Landsforbund (SL).

Den massive vold mod socialpædagoger, der typisk arbejder med udsatte og anbragte voksne og børn, er helt uacceptabel, mener Benny Andersen, formanden i SL.

- Alt for mange steder er vold blevet en del af vores medlemmers hverdag. Det kan ikke være meningen, at der er så stor risiko for at komme til skade, siger han til Avisen.dk.

De seneste dage har Avisen.dk dokumenteret, hvordan medarbejdere bliver truet på livet, nikket skaller og revet i håret på en lang række døgninstitutioner og bosteder.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Ingen forbedring

Den fysiske vold, som socialpædagogerne udsættes for, er for eksempel overfald, kvælningsforsøg, knivstik, spark, slag, skub, benspænd, kast med genstande og bid, fremgår det af undersøgelsen.

Flest bliver ramt af slag, skub og krads.

Resultaterne i undersøgelsen om socialpædagogernes arbejdsforhold adskiller sig ikke synderligt fra en tilsvarende undersøgelse fra 2013.

Og det er dybt utilfredsstillende, mener Benny Andersen.

- Særligt ikke når vi ved, hvad der skal til for at forbedre sikkerheden. Og det er jo ikke fordi, vi ikke har gjort kommunerne og regionerne opmærksomme på, at der er et problem, siger han.

Det er især vigtigt, at psykisk sårbare borgere havner de rigtige steder, så personalet har de fornødne kompetencer til at hjælpe dem, påpeger SL-formanden.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Socialpædagogerne foreslår:

Særligt fire tiltag kan forbedre forholdene for socialpædagogerne: 

  1. Medarbejdere må kun arbejde alene, når det er fagligt forsvarligt og sikkert
  2. Borgerne skal visiteres til de rigtige tilbud
  3. Blandt personalet skal der være den nødvendige sammensætning af fagligheder og kompetencer
  4. Der skal laves en uddannelse i volds- og konflikthåndtering

Kilde: Benny Andersen, formand, Socialpædagogernes Landsforbund

UDVID

Hurtigt tilbage efter overgreb

Kun otte procent af de socialpædagoger, der er blevet udsat for vold, sygemelder sig efterfølgende. Og blandt dem er halvdelen væk fra arbejdet i mindre end syv dage.

Ifølge SL-formanden viser det, at der er tale om engagerede medarbejdere. Men de få og korte sygemeldinger bekymrer ham.

- Det er helt urimeligt, hvis det skyldes, at volden er så udbredt en del af vores arbejde. Hvis vi udsættes for vold nok gange, knækker filmen på et tidspunkt. Og så kan det være et alvorligt sygdomsforløb, pointerer han.

Mange anmelder aldrig skader

I tre ud af fire tilfælde bliver voldsepisoder indberettet til nærmeste leder.

Men kun omkring en ud af fem socialpædagoger anmelder vold som en arbejdsskade.

- Der er tale om underrapportering, fordi der er for meget, der bliver tålt. Men vold må aldrig blive den enkeltes problem, siger Benny Andersen.

Udbredt problem

Det er ikke kun socialpædagogerne, der lægger krop og ansigt til slag og spark. Mange andre faggrupper står i samme situation.

Den seneste arbejdsmiljøundersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viste, at knap en ud af fire af FOAs medlemmer har "oplevet at blive udsat for fysisk vold på arbejdspladsen".

For pædagoger på dagområdet er andelen cirka en ud af fem. Blandt lærere gælder det en ud af seks.

Fagforeninger, der repræsenterer socialrådgiverne, sosu-assistenterne, sygeplejerskerne og socialpædagogerne, skal på tirsdag diskutere problemet med vold med indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreministeren Sophie Løhde (V).