Som følge af kontanthjælpsloftet vil flere ledige blive tvunget til at finde en billigere bolig. Det vil oftest kun være muligt i områder af landet, hvor der er få job.
Det er centrum-venstre tænketanken Ceveas konklusion i en ny analyse.
- Hvis regeringens intention var, at mennesker skal flytte sig derhen, hvor der er mulighed for at få et job, så vil det her virke stik modsat, siger politisk chef i Cevea, Kasper Fogh Hansen.
I analysen undersøger Cevea to ting. Dels hvor der findes billige almennyttige og lejeboliger, dels hvor der er flest stillingsopslag per ledig.
Det afslører, at langt de fleste ledige boliger med to værelser og en husleje på højest 6000 kroner om måneden, ligger i Syd-, Vest- og Nordjylland.
Samme analyse viser også, at det er de samme steder i Danmark, at der er færrest stillinger per ledig.
Når ledige skal finde en billigere bolig, byder rationalet, at de flytter dertil, forklarer Kasper Fogh Hansen.
Samtidig advarer han om, at flere af de ledige kan have flere problemer end bare arbejdsløshed.
Derfor kan resultatet blive en koncentration af sociale problemer, siger han og henviser til tidligere forskning.
- De steder, hvor der er flest i RKI (Register over dårlige betalere, red.), er de steder, hvor man får den dårligste barndom, og hvor der er mest mistrivsel i skolerne. Det er også der, hvor der er mest ulighed i sundhed.
- Man vil gøre Danmark skævere forstået på den måde, at der er områder, hvor det er svært at få arbejde, huse bliver mindre værd, og der er flere problemer i skolerne. De ting vil man accelerere, siger han.
Martin Ågerup, der er direktør i den borgerligt-liberale tænketank Cepos, har dog svært ved at se problemet i analysens konklusioner.
- Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke kan søge et job i København, når man bor i Næstved, siger han.
Udover at han har sine forbehold over for kriterierne i Ceveas boligsøgen, mener han ikke, at det udgør et problem for jobsøgende, at de ikke bor nær det job, de søger.
- Jeg ser for mig, at man transporterer sig ind til jobsamtaler i Hovedstaden, indtil man har fået et job. Så flytter man tilbage til København, når man starter, siger Martin Ågerup
/ritzau/