Der skal bruges færre vikarer. Patienterne skal skrives hurtigere ud eller slet ikke overnatte på hospitalet. Fødselsforberedelsen skal beskæres. Og så skal der nedlægges hundredevis af job.
Det er ikke sjovt at skulle sige til medarbejderne, at de nu skal til at løbe endnu stærkere, for jeg ved, at de allerede løber rigtig hurtigt
Sparekniven er slebet, når politikerne i Region Hovedstaden i morgen, mandag, mødes for at beslutte nedskæringer for 360 millioner kroner. Og nedskæringerne kommer til at kunne mærkes, siger Vibeke Westh, formand for Dansk Sygeplejeråds Kreds Hovedstaden:
- Det er et meget stort indhug, som kommer til at kunne gøre ondt rigtig mange steder. Vi har ikke set før, at sygehusene i deres spareforslag direkte advarer om, at det kommer til at gå ud over patientsikkerheden. Men det gør flere steder nu, siger hun til Avisen.dk.
Forud for regionsrådsmødet mandag er alle regionens sygehuse og andre arbejdspladser blevet bedt om at udpege områder, hvor der kan skæres. Det er de områder, som regionsrådspolitikerne nu skal vælge fra.
- Det er en rigtig svær økonomisk situation, vi står i. Det er ikke sjovt at skulle sige til medarbejderne, at de nu skal til at løbe endnu stærkere, for jeg ved, at de allerede løber rigtig hurtigt, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) til Avisen.dk.
"Uhøre stramt"
Det er ikke kun i hovedstaden, der skal spares på sygehuse og de andre regionale opgaver.
Tre af landets fem regioner planlægger millionbesparelser næste år, viser en opgørelse fra Avisen.dk.
Sparekravene ændres ikke af regeringens 2025-plan om øget offentligt forbrug, der blev fremlagt tidligere på ugen. Det fortæller formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).
- Næste års budgetter ligger fast. Nogen af regionerne har tidligere haft sparerunder, og andre står overfor det samme nu. Der er ingen tvivl om, at de samlet set har en uhørt stram økonomi, siger han til Avisen.dk.
I Region Midt er der allerede vedtaget et budget med nedskæringer for 223,8 millioner kroner.
Regionsrådet i Nordjylland har ikke behandlet sit budgetudkast endnu, men regionen oplyser til Avisen.dk, at der forventes besparelser i størrelsesordenen 100-150 millioner kroner.
Både Region Syddanmark og Region Sjælland var ude i større sparerunder sidste år.
I Syddanmark er der derfor ikke lagt op til nedskæringer på næste års budget, og Region Sjælland har 237 millioner kroner mere på budgettet end i år.
Skal løbe hurtigere
Regeringen og regionerne aftalte i juni i år, hvor mange penge regionerne samlet skulle have til næste års budgetter.
Her blev det omstridte omprioriteringsbidrag sløjfet, og der blev givet en ekstrabevilling på 200 millioner kroner i 2017 på grund af travlhed på sygehusene.
Men aftalen fastholder samtidig kravet om, at regionerne hvert år skal producere to procent mere uden at få flere ressourcer. Det svarer ifølge regionerne til 1,3 milliarder kroner.
Kravet om to procents produktivitetsstigning bliver ikke ændret af regeringens planer om at bruge flere penge på sundhed frem mod 2025.
- De sidste mange år har der i regionernes økonomiaftaler med regeringen været et krav om, at regionerne skal producere to procent mere uden at få tilført ekstra ressourcer, siger sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) til Avisen.dk.
Kravet bunder i idéen om, at den teknologiske udvikling gør det muligt at øge produktiviteten år for år, forklarer sundhedsøkonomen.
- Det kan jo være fornuftigt nok. Men det ensidige fokus på produktivitet betyder, at det kommer til at handle mere om at få patienterne hurtigt igennem sundhedssystemet end om, hvad der fører til den bedste behandling, siger Jakob Kjellberg.