For lidt tid til at give medicin, lægge kateter og pleje patienter. Det er virkeligheden for rigtig mange sygeplejersker på landets hospitaler.
For to år siden undersøgte Arbejdstilsynet det psykiske arbejdsmiljø på danske hospitaler, hvor de i alt besøgte 74 arbejdspladser. På 42 af hospitalsafdelingerne blev der uddelt påbud på grund af for høj arbejdsmængde og tidspres.
På hver tredje af de 42 arbejdspladser har sygeplejerskerne stadig alvorlige problemer med arbejdsmængde og tidspres. Det viser en ny rundringning til afdelingerne foretaget af sygeplejerskernes fagblad denne sommer.
Tallene er alarmerende, mener formanden for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.
- Det er chokerende, at selvom Arbejdstilsynet giver påbud, er styringen efter økonomi stadigvæk altafgørende. Og løsningen på de mange konkrete problemer, som mange sygeplejersker giver udtryk for, bliver ikke fundet, siger hun til Avisen.dk.
Sygeplejersker med ondt i maven
Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan Arbejdstilsynets undersøgelse for to år siden afslørede, at det haltede gevaldigt med det psykiske arbejdsmiljø på flere hopitaler.
Og det billede gik desværre igen i en arbejdsmiljøundersøgelse foretaget af Dansk Sygeplejeråd sidste år. Den viste, at hver tredje sygeplejerske føler sig stresset på jobbet.
På de mest belastede afdelinger som eksempelvis skadestuer, medicinske modtagelser og psykiatriske afdelinger er det over halvdelen af sygeplejerskerne, der føler sig stressede.
De tal taler deres tydelige sprog, påpeger Grete Christensen.
- Når vi kan høre, at en tredjedel af vores medlemmer er stressede, er det udtryk for, at de bliver presset. De har givet udtryk for mange fysiske symptomer som ondt i maven, og det går ud over deres helbred, advarer sygeplejerskernes formand.
"Brug for måleredskaber"
Alle 42 afdelinger, der har fået påbud om for høj arbejdsmængde og tidspres, har sat ind med handlingsplaner.
Nogle steder har man forsøgt at øge antallet af sygeplejersker per patient. Men til trods for forsøgene har hver tredje afdeling altså stadig problemer.
Det kalder på løsninger, lyder det fra Grete Christensen.
- Ledelserne på hospitalerne og politikerne er nødt til at agere i forhold til det her og tage det alvorligt. Man er nødt til at udvikle nogle redskaber til at måle, hvor stor belastningen egentlig er, mener hun.
Besparelser på vej
Avisen.dk kunne søndag fortælle, at flere sygehuse tvinges til million-nedskæringer, da
tre af landets regioner planlægger store besparelser på næste års budgetter.
Udsigten til de massive besparelser kan gå udover patientsikkerheden, lyder det fra Grete Christensen.