Du behøver ikke have din daglige gang i de danske svinestalde, før du kan smittes med bakterier fra svin.
Det viser en ny rapport fra Danmap, som er et program, der bl.a. overvåger forekomsten af antibiotikaresistens i produktionsdyr, fødevarer og mennesker herhjemme.
Rapporten viser, at 15 mennesker sidste år blev smittet med den resistente svinebakterie MRSA-CC398, uden at de havde været i kontakt med svin.
Robert Skov, der er overlæge hos Statens Seruminstitut, ser en bekymrende udvikling i forekomsten af den antibiotikaresistente svinebakterie
"Det er bekymrende, at 14 procent af smittede mennesker ikke har direkte kontakt til svin. Det kan være tegn på, at bakterien er ved at ændre sig, så den smitter nemmere fra menneske til menneske," siger han.
De 14 procent udgør i alt 15 tilfælde.
Rapporten konkluderer dog, at kampen mod bakterien stadig kan betegnes som en succes og Danmark har færre tilfælde af smittede mennesker sammenlignet med udlandet.
Svinebakterien er resistent over for antibiotika, der er nødvendigt for behandling af livstruende sygdomme hos mennesker. I værste fald kan bakterien slå svækkede sygehuspatienter ihjel.
I 2010 blev cirka 100 svinebesætninger, 200 kyllinger og 200 kvæg undersøgt for MRSA. Bakterien blev ikke fundet i kvæg eller kyllingerne, men 16 procent af svinene havde bakterien i den form, der kan smitte mennesker.
Der er dog ingen registrerede tilfælde på, at smitten er overført ved indtagelse af svinekød.
Det stigende forbrug af antibiotika formodes at være en del af forklaringen på udviklingen.
Se hele rapporten her