Med kort varsel tog Sundhedsstyrelsen i sommer autorisationen fra en omstridt svensk læge midlertidigt.
De senere år har han arbejdet som læge i Danmark, men i juli vurderede Sundhedsstyrelsen, at lægen, Mikael Nordfors, var farlig for patienterne. Det oplyser DR Nyheder.
Det skete, efter at han ved en fejl stak hul på en patients lunge i forbindelse med en indsprøjtning. Og efter mere end 20 år med fejlbehandlinger i Norge, Sverige og Danmark.
Nu arbejder Mikael Nordfors videre i Sverige. Og dér føler myndighederne ikke, at Danmark har advaret godt nok om lægen.
De svenske myndigheder er overraskede, da DR Nyheder foreviser en hel mappe med dokumenter om lægen, som vi har fået aktindsigt i fra den danske sundhedsstyrelse.
Her er oplysninger, som Sverige gerne ville have haft, men ikke har fået fra Danmark.
- Det er ikke i orden, mener Thomas Mehralizade, afdelingschef hos IVO (Inspektionen för vård och omsorg), som er den myndighed, der fører tilsyn med læger i Sverige.
- Det er ikke acceptabelt, hvis vi skal kunne udføre vores tilsynsopgave, siger han til DR Nyheder.
Sverige har fået en kort besked fra Danmark. En linje på en rutinemæssig liste om, at Mikael Nordfors midlertidigt er frataget sin danske autorisationen.
Så lidt information er ikke godt nok, mener Thomas Mehralizade.
Sundhedsstyrelsen har ikke oplyst de svenske myndigheder om, at man i Danmark mener, at lægen er til "overhængende fare" for patienter.
Og Sundhedsstyrelsen har heller ikke informeret de svenske myndigheder om, at der er kommet en række klager om Mikael Nordfors i Danmark. Eller at lægen i sommer har fortalt til Sundhedsstyrelsen, at han ville tage til Sverige.
- Der ligger alle de sider. Og vi har fået så lidt. Det er ikke tilfredsstillende, det er det ikke, siger Thomas Mehralizade til DR Nyheder.
Lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, mener, at Sundhedsstyrelsen burde have informeret Sverige bedre om den svenske læge Mikael Nordfors. Det står fast i artikel 18 i en nordisk aftale.
- Når man har frataget en autorisation, ligger der en pligt til, at landene adviserer hinanden - også om baggrunden for det, siger han til DR Nyheder.
Ifølge Kent Kristensen har de svenske myndigheder brug for oplysningerne til at vurdere, om Mikael Nordfors også kan fratages autorisationen efter svenske regler.
Sundhedsstyrelsen afviser kritikken fra Sverige. Ifølge tilsynsdirektør Anne-Marie Vangsted har man fulgt den procedure, der er aftalt mellem de nordiske landes tilsynsmyndigheder, når en læge bliver frataget autorisationen.
- Efter den fælles nordiske overenskomst er aftalen, at vi sender oplysninger om, at vi har taget autorisationen, og så kan man henvende sig for at få yderligere oplysninger, siger hun til DR Nyheder.
Men Sverige ville gerne have haft de her ting at vide fra jer til at begynde med, fordi han er til overhængende fare for patienterne.
- Hvis det er det, de siger, må vi snakke om det i nordisk sammenhæng. Problemet er bare, at vi ikke kan sende de her begrundelser til alle lande, fordi det kun er relevant at sende til de lande, hvor den pågældende har en autorisation, siger Anne-Marie Vangsted.
Hun forklarer videre, at Sundhedsstyrelsen ikke ved, hvilke læger der har autorisation i hvilke nordiske lande.
Foreholdt Sundhedsstyrelsen argumenter holder Kent Kristensen fast i, at Sundhedsstyrelsen ikke har ret i, at det er tilstrækkeligt at sende en kort besked ud om, at de har frataget autorisationen på en læge.
- Det er ikke korrekt. Det fremgår klart af overenskomsten af nordisk samarbejde, at sådanne beslutninger også omfatter grundlaget for beslutningen, så ikke kun en kort orientering, men også oplysning om baggrunden for den beslutning, der er taget.
Mikael Nordfors har oplyst til DR Nyheder, at han i øjeblikket arbejder på en almindelig lægeklinik i Sydsverige.