Sidste sommer sagde Sundhedsstyrelsen stop og tog retten til at virke som læge fra en nu 71-årig københavnsk gigtlæge. Men lægen fortsatte ifølge anklagemyndigheden med at gennemføre konsultationer og behandlinger.
Ifølge Statsadvokaten i København foretog gigtlægen operative indgreb, udførte lokalbedøvelser og blokadebehandlinger gennem mere end tre måneder, efter at autorisationen var blevet taget fra ham.
Det fremgår af statsadvokatens anklageskrift i sagen, som tirsdag skal behandles ved Københavns Byret. Her vil anklagemyndigheden kræve den 71-årige reumatolog, som er et fint ord for gigtlæge, idømt en fængselsstraf samt en tillægsbøde.
Anklageskriftet beretter om, at der angiveligt er afholdt 400 konsultationer fra juli til oktober sidste år, efter at Sundhedsstyrelsen inddrog lægens autorisation.
Skal man tro på anklagemyndighedens udlægning af sagen, så har lægen år efter år ført en dybt kritisabel praksis.
Reumatologen er anklaget for gennem en periode på tolv et halvt år at have udsat 14 navngivne patienter for "overhængende fare" i forbindelse med blokadebehandlinger med saltvand, som blev sprøjtet ind i patienternes muskler, sener og led.
Ifølge anklagemyndigheden har der ikke været nogen lægelig begrundelse for at udføre behandlingerne. Anklagemyndigheden mener desuden, at gigtlægen ikke har levet op til lovens krav om journalføring. Og det i en sådan grad, at det er strafbart.
Disse og andre overtrædelser fik i 2014 Sundhedsstyrelsen til at tage autorisationen fra lægen, men han fortsatte med at drive sin speciallægepraksis på Frederiksberg, hvilket udløste en politianmeldelse.
Selv om manden er tiltalt for at udsætte sine patienter for fare, er der ikke rejst sag efter straffelovens, men i stedet autorisationslovens, bestemmelser.
Anklagemyndigheden mener, at lægen i de tre måneder efter autorisationsfratagelsen har forbrudt sig mod en bestemmelse i autorisationsloven, som i værste fald kan give op til ét års fængsel.
/ritzau/