Man skal have et meget stort rådighedsbeløb, hvis man vil låne penge i landets banker - og også for stort, mener en række boligrådgivere.
Kreditskruen er simpelthen strammet for meget, lyder det i Jyllands-Posten.
En af dem er den erfarne boligrådgiver, statsaut. ejendomsmægler Bente Naver.
"Lysten til at købe en bolig styres i højere grad af bankernes lånevillighed end af den aktuelle rente. Kravet til rådighedsbeløbet er ofte en afgørende faktor. Her oplever vi, at bankernes krav er kraftigt skærpet," siger hun til Jyllands-Posten.
For et par år tilbage skulle en familie med to børn have mellem 10.000-12.000 kroner at leve for, når de faste udgifter var betalt. Det beløb er i dag steget til 15.000 kroner eller mere, skriver avisen.
Flere boligøkonomiske rådgivere frygter, at de stramme kreditkrav betyder, at aktiviteten på det danske boligmarked har endnu sværere ved at komme op i gear.
Formanden for Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen, siger også, at bankerne er begyndt at behandle lånerne ens, hvor man tidligere fik en individuel vurdering. Det er et problem for de familier, som sagtens kan finde ud af at leve for få penge.
"Nye regler om bankers kreditværdighed betyder, at en bank præmieres, hvis den bruger en ensartet skematisk kreditvurdering frem for en individuel vurdering. Det rammer de familier, der beviseligt kan leve udmærket for beskedne beløb," siger Jan Schøtt-Petersen til avisen.
Kilde: Jyllands-Posten