Sultende somaliere får nødhjælp kontant
Halima Yusuf er mor til otte. Hun står her i kø ved et af de suppekøkkener, som mange hundretusinder er afhængige af i Somalias hovedstad Mogadishu. Foto: AP Photo/Katharine Houreld / POLFOTO
I dag har Dansk Flygtningehjælp har fået 10 millioner kroner af Danida. Tre millioner kroner skal de allerfattigste somaliere have i hånden.

Behovet for akut nødhjælp i Østafrika er enormt, og Danmark har i dag bevilliget 30 millioner kroner til fire organisationer.

Men det er langt fra alle pengene, der skal gå til vand, næringsrig peanutbutter og medicin. Dansk Flygtningehjælp har fået 10 millioner kroner, og tre af dem skal uddeles som kontanter til de allerfattigste mennesker i og omkring Somalias hovedstad Mogadishu.

For på trods af den ekstreme tørke er der faktisk mad at købe på markederne, fortæller Ann Mary Olsen, der er international chef i Dansk Flygtningehjælp.

"Det er købekraften, der mangler, for folk har jo mistet alt. Der har været krig i mange år, de har mistet deres ejendele, de har mistet deres livsgrundlag, de har mistet deres dyr," siger hun til Newspaq.

Organisationen bruger en stor del af sit budget til suppekøkkener i flygtningelejre, hvor 100.000 mennesker hver dag får et varmt måltid. Det er en effektiv og livgivende hjælp, men uddeling af kontanter har også mange fordele.

"Det er meget små beløb, det drejer sig om, så det er meget nemt at kontrollere, at pengene havner i de rigtige hænder," siger hun med henvisning til den militære terrororganisation Al-Shabaab, der hersker i det meste af Somalia, og er kendt for at indkræve store skatter.

Udover pengene fra den danske stat har også den engelske pendant til Danida bevilliget et stort beløb til Dansk Flygtningehjælp, og Ann Mary Olsen mener, at det blandt andet skyldes planerne om "cash release"-systemet. For det har mange fordele.

"På en værdig måde kan folk selv købe og tilberede mad, og samtidig kan vi stimulere det lokale marked," siger hun.