Stress-ekspert: Alle chefer bør komme på kursus i stress

Når lederne er på kurser i innovation, kommunikation og lean, bør de også kunne få tid til at tage på lederkurser i stress og trivsel, mener Pernille Rasmussen. (Foto: Foto: Gitte Redder/Avisen.dk)

Ledere risikerer at forværre stress på arbejdspladserne, fordi de ikke aner deres levende råd på grund af uvidenhed om håndtering af stress, mener psykolog. Der er alt for meget brandslukning og for lidt forebyggelse, siger hun og efterlyser en brugbar stress-politik på alle arbejdspladser.  

Mange ledere på danske arbejdspladser famler i blinde, når industriteknikeren, sosu-assistenten eller sygeplejersken går ned med stress.

Og ledernes uvidenhed risikerer at gøre ondt værre, mener erhvervspsykolog med speciale i stress, Pernille Rasmussen.

- Lederne har brug for at blive klædt på i forhold til stress, da de ellers ofte risikerer at forværre situationen, fordi de ikke får handlet i tide, siger hun. 

En ny rapport fra FTF viser, at sygefraværet kan halveres og stress blandt medarbejderne falde markant, hvis de ansatte oplever god ledelse. Men kun halvdelen af lederne med personaleansvar har været på kursus i at håndtere det psykiske arbejdsmiljø, viser undersøgelsen.  

Trivsel starter oppefra  

I betragtning af at 17.000 danskere dagligt er sygemeldte med stress, og hver femte lønmodtager indenfor de seneste måneder har haft stress-symptomer, er det ifølge Pernille Rasmussen et svigt, at lederne ikke sendes på skolebænken for at lære at forebygge stress. 

- Forebyggelse kræver viden og værktøjer. Et godt tiltag er at få lederne på kurser i stress-håndtering. I forvejen er de på lederkurser om innovation, kommunikation, lean og ny teknologi. Men ofte har de ikke tid til at deltage i kurser om stress og trivsel. Jeg mener, at det bør være obligatorisk for ledere i dag at få viden om det emne, fastslår hun.

Ifølge Pernille Rasmussen bør både topledere og mellemledere på store og små, private og offentlige arbejdspladser på kurser i, hvad trivsel er, og hvordan man forebygger stress. 

- At skabe trivsel på en arbejdsplads starter oppefra og skal forplante sig ned, siger hun i et interview med Ugebrevet A4.

Endelig er det vigtigt at acceptere, at forebyggelse tager tid.

- Det er ikke nok med et foredrag på to timer og så tro, at man ikke behøver gøre mere. Det er det samme med sundhed. Du kan ikke spise et æble og løbe en tur og så forvente, at du er sund i et par år. Du bliver nødt til jævnligt at bruge tid og penge på sundhed, fastslår hun.

Ny gulvbelægning

Akkurat som der er klare regler og lovgivning omkring det fysiske arbejdsmiljø, bør der også være det for stress, mener hun. 

- Hvis en ansat brækker benet ude på gangen, kommer der hurtigt ny belægning på gulvet for at forhindre, at kollegerne risikerer at falde og brække benet. Man lærer af sine fejl og forbedrer hele tiden det fysiske arbejdsmiljø. Akkurat det samme skal vi gøre med det psykiske arbejdsmiljø, siger hun og noterer, at der er alt for meget brandslukning og for lidt forebyggelse af stress.  

Sidste år nedsatte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) et ekspertudvalg om det psykiske arbejdsmiljø, og udvalget er lige på trapperne med en række bud på, hvordan vi skaber et bedre psykisk arbejdsmiljø i fremtiden.

Ifølge Pernille Rasmussen er der ingen vej udenom lovgivning. 

- Der bør være mere konkret lovgivning. Når man har love, regler og bekendtgørelser for det fysiske arbejdsmiljø, kan man også have det for det psykiske arbejdsmiljø. Alle arbejdspladser bør for eksempel have en stress-politik, hvor det er helt konkret, hvordan man forebygger stress, håndterer det og har et beredskab, hvis der er stress-ramte.