Biskop: Start ugen på en søndag - ikke en mandag
Tine Lindhardt er biskop i Fyens Stift. Hun mener, at ugen skal starte om søndagen. (Foto: Foto: Ard Jongsma / Fyens Stift)
Biskop Tine Lindhardt slår et slag for, at vi begynder at se søndagen som en rolig og stressfri start på ugen - frem for en mat afslutning af ugen på sofaen.

Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag, søndag.

Sådan plejer de fleste af os at tænke på ugen. Men hvis det står til biskoppen i Fyens Stift, Tine Lindhardt, så skal vi til at skrive søndag først - ikke sidst.

Stress-ekspert: ALLE ledere skal på kursus i stress

Hun mener nemlig, at hvis ugen starter på en travl arbejdsdag, så påvirker det resten af ugen negativt.

- Der er forskel på, at ens uge bliver skubbet i gang af noget positivt, eller om den, lidt sat på spidsen, skubbes i gang af en mandag morgen, hvor man kommer op for sent, man ikke har smurt madpakke, det regner udenfor og cyklen ikke er pumpet, pointerer Tine Lindhardt.

I stedet ser hun gerne, at vi lader os inspirere af tidligere tiders søndagshygge, som hun selv husker det i sin barndom i 1960'erne.

Her stod den på  flødeskumskager, familiebesøg, gåture og det stiveste søndagspuds. Man gjorde en dyd ud af, at søndagen skulle sprudle. Ikke ligesom i dag, hvor mange bruger søndagen til at flyde på sofaen efter en weekend med drøn på, forklarer hun.

- Søndag var dengang en særlig dag, hvor tiden stod lidt stille, fortæller Tine Lindhardt.

Livet skal ikke først begynde fredag

Hun mener, at hvis man ser søndagen som afslutningen på en hektisk uge, har man en tendens til at arbejde sig frem mod weekenden, hvor ugen bare er noget, der skal overståes.

- Hvis weekenden blot er noget, vi ser frem til, så kommer vi nemt til at leve i et loop, hvor livet først begynder om fredagen. Det vil sige, at så forsvinder mandag-torsdag og en halv fredag. Men hvis man har weekenden i ryggen, skubber den én roligt gennem ugen og så kommer der en ny weekend, som kan skubbe én i gang til næste uge, siger hun.

Det drejer sig ifølge biskoppen om at omstille sit mindset og gøre noget ekstra ud af søndagen, så den står i familiens eller vennernes tegn - at gøre søndag til den første og særligste dag på ugen. Til det har hun to gode råd:

1. Ingen søndag uden flødeskumskager (det kan erstattes af et mindre fedende alternativ, hvis man ikke er til flødekager én gang om ugen).

2. Ingen søndag uden at gå i haven, i kirken eller besøge venner (det afgørende er at komme ud af huset.)

Hun pointerer, at det ikke er for at sætte arbejdslivet i skammekrogen. Tværtimod er det for at give arbejdsugen en positiv og stressfri start.  

Hvad så hvis man er fuldstændig udmattet efter en arbejdsuge og bare har brug for at flade ud om søndagen?

-  Så finder man ud af det. Så spiser man flødeskumskagen derhjemme, inviterer nogle hjem, eller bare går ud i sin egen have, siger Tine Lindhardt.

via Listen To News