Ritzau
Opdateret kl. 11:44
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har søndag ikke mulighed for at stille op til interview med Ritzau i sagen om, at danske myndigheder sætter udvisningen af afviste asylansøgere med alvorlige sygdomme på pause i fire uger.
Lørdag sendte Udlændinge- og Integrationsministeriet en pressemeddelelse ud om suspenderingen af den hidtidige praksis. Støjberg udtalte sig ikke i pressemeddelelsen.
Baggrunden for suspenderingen er en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra december 2016.
Her fik en georgisk mand medhold i, at Belgien ikke kunne udvise ham, fordi han var alvorligt syg uden at være døende.
På torsdag skal Støjberg i samråd om samme sag. Det er Enhedslisten, SF, Alternativet og De Radikale, som har indkaldt ministeren i samråd.
Radio 24syv har tidligere beskrevet, hvordan danske myndigheder har udsendt personer med behov for hjertemedicin til lande, hvor medicinen ikke er til at få.
Ministeriet hæfter sig ved, at dommen fastslår, at landenes myndigheder har "en udvidet undersøgelsespligt".
Derfor er der "behov for at justere den hidtidige praksis". Dermed kan ministeriet fremover i højere grad undersøge, hvorvidt den udviste har adgang til den nødvendige medicin i sit hjemland.
Ifølge Radio 24syv stod dommens konsekvenser klar for embedsmænd i Udlændingestyrelsen allerede i januar 2017.
Desuden gjorde embedsmænd i Justitsministeriet i foråret 2017 deres kolleger i Udlændingeministeriet opmærksom på dommen, skriver Radio 24syv.
Til samme medie udtaler Louise Halleskov Storgaard, lektor i EU- og menneskeret ved Aarhus Universitet:
- Udlændingemyndighederne gør nu, hvad de burde have gjort, da de blev opmærksomme på dommen.
- Nemlig at sætte de potentielt omfattede sager i bero i en periode for at undersøge omfanget af den justering af praksis, som dommen giver anledning til.
/ritzau/