Socialrådgivere siger nej: Det hjælper ikke skizofrene unge at kalde dem jobparate

Formand i Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, ser ikke et lys i at sende alle jobsøgende unge i virksomhedspraktik. (Foto: Foto: Liselotte Sabro/Scanpix/arkiv)

Radikale Venstres forslag om at erklære alle unge kontanthjælpsmodtagere for jobparate, kan få store konsekvenser, mener formand i Dansk Socialrådgiverforening.

Det vil give problemer, hvis unge arbejdsløse bliver erklæret jobparate så snart de træder ind ad døren til det lokale jobcenter.

Det mener formand i Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, der påpeger, at mange af de unge som socialrådgivere møder i deres arbejde, kæmper med tunge psykiske eller sociale problemer.

-  Det er jo ikke Hr. og Fru. Hansens børn, der har haft en helt normal og tryg barndom, som tropper op på jobcentret. Hvis de gør det, så er de sendt på uddannelse eller har fundet et arbejde inden for 24 timer, siger Majbrit Berlau til Avisen.dk.

Hendes udtalelse kommer i kølvandet på Radikale Venstres valgoplæg ‘Fremad’, hvor partiet har foreslået, at alle kontanthjælpsmodtagere under 30 skal erklæres jobparate automatisk.

I Politiken fortæller de radikales formand Morten Østergaard, at det skal hjælpe flere i beskæftigelse, da det ikke er sundt for de unge at blive kategoriseret som ‘ikke-jobparat’.

Ikke den rigtige hjælp

Det vil dog give udfordringer, hvis de radikales forslag skulle blive til virkelighed. For hvis alle unge bliver erklæret uddannelsesparate, vil der være nogle værktøjer og tilbud, som man ikke kan gøre brug af.

Det drejer sig blandt andet om socialpædagogisk støtte, misbrugsbehandling og muligheden for, at de unge får udredning, hvis de udebliver fra et møde eller en aktivitet på jobcentret.

Derfor vil det ikke give den fornødne hjælp til de unge, og det kan i værste fald øge risikoen for, at de unge bliver i systemet i mange år, mener Majbrit Berlau.

- Jobparathed er ikke brugbart, hvis man er skizofren, eller man er så angst, at man ikke kan bevæge sig ud af døren. Deres problemer forsvinder ikke mirakuløst ved at blive erklæret jobparate, siger hun.

To grupper

Kigger man ud på det danske arbejdsmarked, så kan det betale sig at zoome ind på flygtninge, der kommer til Danmark.

De radikale fremhæver løsningen med at erklære alle flygtninge jobparate som et eksempel på, at det kan løfte en gruppe og få mange flere i beskæftigelse.   

Men den sammenligning har ingen gang på jord, hvis man spørger Majbrit Berlau.

- De grupper kan slet ikke stilles overfor hinanden. For en stor del flygtninge kommer til landet med erhvervserfaring, hvor de her unge mennesker oftest har tunge sociale og sundhedsmæssige problemer. Derfor kan man ikke bruge de samme værktøjer til at få begge i beskæftigelse, siger hun.

Radikale Venstre vil præsentere over 100 forslag fra deres valgoplæg til partiets landsmøde i Nyborg denne weekend.