Smalltalk er hentet fra engelsk. Begrebet referer til en samtale uden dybere indhold.
(Kilde: Wikipedia)
”Hold da op, hvor det regner i dag.”
Smalltalk er ikke altid bare snik-snak. Gennem 'den lille snak' lærer vi vores kolleger bedre at kende. Det øger arbejdsglæden og gør arbejdet lettere, lyder det fra Birgitte Sally, direktør i Sally Kommunikation og forfatter til bogen 'Smalltalk'.
Hun giver her fem gode råd til, hvordan vi bliver bedre til at smalltalke.
1. Smil og søg øjenkontakt
Tænk over dit kropssprog, og lad f.eks. være med at lægge armene over kors, hvis du gerne vil i kontakt med dine kolleger.
"Det er rigtig svært ikke at have lyst til at snakke med en person, der smiler og kigger dig ind i øjnene. Det er med til at signalere: Jeg vil dig gerne," siger Birgitte Sally.
2. Snak om noget ligegyldigt – i starten
Smalltalk er en slags menneskelig hundesnuseri, hvor vi ser hinanden an. Derfor er det godt at snakke om ufarlige emner som vind og vejr, så man undgår at blive afvist, siger Birgitte Sally. Når kontakten er skabt, kan man begynde at spørge om mere personlige ting.
3. Vis noget af dig selv, det skaber tryghed
Hvis man vil have en god samtale, skal man også give noget af sig selv og ikke kun stille spørgsmål.
"En velfungerende samtale er en god blanding af 'give and take', hvor man forholder sigtil, hvad den anden siger," siger Birgitte Sally.
4. Undlad at give gode råd, medmindre du bliver opfordret til det
"De fleste af os synes, det er møgirriterende at få gode råd, hvis vi ikke selv har bedt om det. Til gengæld skal vi huske at anerkende og rose hinanden," siger Birgitte Sally, der i marts udgiver sin anden bog om smalltalk.
5. Smalltalk gør dit arbejde lettere
Ved at være på god fod med receptionisten eller en anden på arbejdspladsen er det lettere at dele viden.
"Det kan også være, at du kan få flere spændende opgaver, end dem du har ved at være mere synlig," siger Birgitte Sally.
1. Smil og søg øjenkontakt
2. Start med at tale om ligegyldige ting
3. Vis noget af dig selv
4. Giv kun gode råd hvis du bliver opfordret til det
5. Smalltalk gør dit arbejde lettere