Husker du ligestillingssagerne om frisørpriser, entré til swingerklubber og en hotel-etage kun for kvinder? Sagerne trak overskrifter og skabte højlydt debat om rimeligheden i, at det statsligt finansierede Ligebehandlingsnævn skulle beskæftige sig med den slags. Borgerlige politikere var så oprørte, at de luftede tanken om, at nævnet burde nedlægges.
I dag er respekten for nævnet styrket blandt kritikerne, efter at der indført skrappere krav for at få behandlet en klage. Man kan ikke længere nøjes med at klage over kønsbaserede frisørpriser hjemme fra sofaen, men skal rent faktisk have siddet i salonen og oplevet den tort, at en mand slap billigere fra studsningen end en selv.
Venstres ligestillingsordfører Jakob Engel-Schmidt var blandt de skarpe kritikere af 'de håbløse sager,' som landede på Ligebehandlingsnævnets bord. I dag er han nævnet venligere stemt:
- Langt hen ad vejen er nævnet relevant, siger Jakob Engel-Schmidt.
I 2014 mente han, at Ligebehandlingsnævnets relevans var i fare, og at ligestillingsdebatten kørte i tomgang. Det var, efter at en kvindeetage på Hotel Bellasky i København var erklæret ulovlig. Først af Ligebehandlingsnævnet og siden stadfæstet af Østre Landsret. Klagen var indbragt af en mand, der havde læst om kvindeetagen, men aldrig selv overnattet på hotellet.
- Nævnets arbejde er blevet modnet, og debatten er blevet bredere og dybere. Jeg er blevet overbevist om, at vi ikke kan leve uden nævnet, siger Jakob Engel-Schmidt i dag.
Komisk karakter
Socialdemokratiets ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff er blandt nævnets faste støtter, men han erkender, at de omdiskuterede sager var til stor skade:
- Det endte med at få en komisk karakter, og man spurgte, om der virkelig ikke var større problemer at tage fat på. I og med, at nævnet nu skal bruge mindre tid på pjatteriet, jo bedre tid er der til andre sager. Vi har gjort nævnet en tjeneste ved at stramme op på reglerne, siger Rasmus Horn Langhoff og henviser til kravet om, at klagere skal have 'retlig interesse,' der trådte i kraft 1. januar 2016.
I alt landede 400 sager på Ligebehandlingsnævnets bord i 2016. 20 sager blev afvist med den nyindførte begrundelse, at klageren ikke var personligt involveret i sagen. Det gjaldt for eksempel en mand, der klagede over, at danske sygeplejersker var blevet tildelt årets kvindepris af et ugeblad.
Når chefkonsulent i sekretariatet for Ligebehandlingsnævnet, Susanne Fischer, gør status over de sager, der blev afgjort i 2016, taler hun om 'gode og solide sager.'
- Navnlig om afskedigelse på grund af køn, alder og handicap. Der er også en del sager om afslag på jobansøgninger, især på grund af alder eller køn. Der er stadig nogle arbejdsgivere, der ikke har sat sig ind i annonceringsreglerne og søger specifikt efter kvinder eller skriver, at 'vi er et ungt team' i et afslag, siger hun.
Mere end forargede borgere
Det gør ifølge Susanne Fischer en forskel, at 'den forargede borger' ikke længere har mulighed for at ekspedere klager afsted hjemmefra uden selv at være krænket. I afskedigelsesagerne kan der være store penge på spil i godtgørelse, og klageren er ofte bistået af sin fagforening.
- Da nævnet blev nedsat i 2009, tænkte jeg, at vi ville få klager fra uorganiserede, der ikke havde en fagforening, hvor de kunne få hjælp, men den holder bestemt ikke stik. Der er rigtig mange fagforeninger, der bruger nævnet, siger Susanne Fischer.
Selv om Venstres Jakob Engel-Schmidt har fået mere respekt for ligebehandlingsnævnet mener han, at reglerne for nævnets arbejde kan strammes yderligere op. De nye regler satte en stopper for klagerne hjemme fra sofaen, men det er fortsat muligt at klage over frisørpriser, hvis man selv har oplevet krænkelsen i salonen.
- Nævnet er til for at tage fat på sager af væsentlig karakter, så vi kan udstille og forebygge diskrimination. Jeg mener, at at der er grund til at overveje et gebyr på 500-750 kroner for at få lov til at klage. Så er nævnet sikker på, at sagen er seriøst ment, siger Jakob Engel-Schmidt.
Forslaget bliver afvist af Socialdemokratiets ordfører, der mener, at opkrævelse af gebyr vil afholde mange fra af klage.
- At sikre ligebehandling skal ikke kun være for dem, der har råd, siger Rasmus Horn Langhoff.