I dag modtager de første danskere en besked om, at de nu kan få MitID, der skal afløse NemID.
MitID skal bruges til alt det, vi er vant til at bruge NemID til, f.eks. at logge på netbank, borger.dk og kommunikere med det offentlige.
- Med MitID styrker vi det digitale Danmark og sikrer, at vi fortsat kan færdes trygt på nettet med vores digitale ID. Nu begynder overgangen til MitID, hvor flere end fem millioner borgere over de kommende måneder skal begynde at tage det nye ID i brug - og det skal være en tryg oplevelse for alle.
Overgangen til det nye digitale ID blev præsenteret på et pressemøde onsdag. (Foto: Ritzau Scanpix)
- Derfor får alle NemID-brugere i disse dage et brev i Digital Post, hvor de får at vide, hvad de skal gøre for at få MitID, ligesom der vil være grundig information og hjælp at hente i overgangen til hele Danmarks nye digitale ID, siger Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, der sammen med bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, udgør partnerskabet bag MitID.
Testet siden juni
MitID er siden juni blevet testet af flere tusinde testpersoner, der har været med til at sikre, at systemet er nemt og trygt at bruge fra start. For blandt andet at sikre, at alle kan få den hjælp, de har brug for, vil overgangen til MitID ske over en længere periode, hvor et afgrænset antal NemID-brugere ad gangen kan få MitID.
De fleste får MitID via deres net- eller mobilbank, og alle NemID-brugere vil få besked, når det er deres tur til at tage det nye MitID i brug. Det gør de, når de logger ind i deres net- eller mobilbank. De, der ikke har netbank, får besked via Digital Post.
Med det nye MitID kan man logge på sin netbank og offentlige selvbetjeningsløsninger som eksempelvis skat.dk, borger.dk og sundhed.dk. I de kommende måneder vil en lang række organisationer og virksomheder blive koblet på løsningen, så man fremover kan bruge MitID til endnu flere private og offentlige tjenester på nettet.
Da overgangen til MitID sker over en længere periode, vil der i en periode være steder og situationer, hvor man fortsat skal bruge sit NemID. Derfor skal man i overgangsperioden beholde sin NemID nøgleapp og sit nøglekort.
Der er lagt vægt på at sikre en god overgang til det nye digitale ID, uanset brugernes digitale færdigheder. Bankerne står klar til at hjælpe deres kunder med at komme godt i gang med MitID, ligesom der er etableret en offentlig MitID Support. Endelig lancerer Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark i denne uge en landsdækkende kampagne for at få alle godt i gang med MitID.
Alle NemID-brugere får i løbet af de kommende måneder direkte besked via netbank, mobilbank eller Digital Post, når det er deres tur til at få MitID.
Fakta om MitID:
- MitID er en app til smartphone eller tablet. MitID app bruges på samme måde som NemID nøgleapp til at godkende på en smartphone eller en tablet. Har man ikke mulighed for at bruge MitID app, findes der to alternativer: En MitID kodeviser eller en MitID kodeoplæser til f.eks. personer med nedsat syn.
- Overgangen til MitID sker over en længere periode. De sidste NemID-brugere vil overgå fra NemID til MitID senest den 30. juni 2022.
- Da der med MitID stilles større krav til sikkerhed, skal nogle brugere opdatere deres ID-oplysninger for at blive klar til MitID. Man får direkte besked i Digital Post om, hvis og hvordan man skal opdatere sine ID-oplysninger i forbindelse med overgangen til MitID.
- MitID er et personligt digitalt ID. Derfor skal man passe godt på det. Man skal derfor aldrig dele sine koder eller sin MitID app, -kodeviser eller kodeoplæser med andre. Man skal heller ikke dele sit bruger-ID – undtagen med supporten, hvis man selv kontakter den. Endelig skal man aldrig godkende en handling med sit MitID, man ikke selv har igangsat.
Kilde: Digitaliseringsstyrelsen